HIND: Corona levert Tammenga diervoeders topjaar op. Qua omzet dan

HIND: Corona levert Tammenga Diervoeders topjaar op. Qua omzet dan

Hoe Ist Nou Dan:

Vanwege de coronacrisis is het dezer weken niet mogelijk om de rubriek Hoe Maakt U Het te organiseren. In plaats daarvan vragen we al eerder geportretteerde maak-ondernemers hoe ze omgaan met de crisis, wat corona voor impact heeft en hoe ze de nabije toekomst zien.

Crisis? Als Wiert Tammenga naar zijn omzetcijfers kijkt, ziet hij heel wat anders. Niks crisis, het beste omzetjaar ooit. En dat is volledig verklaarbaar. Wie wel eens een wandelingetje maakt, was het al opgevallen: het aantal honden is flink gestegen in coronatijd.

,,Het verliep heel raar’’, zegt Wiert Tammenga, die zijn diervoerbedrijf tien jaar geleden oprichtte met partner Anneke Horst. ,,In de eerste weken direct na de afkondiging van de lockdown hadden we het razend druk. Mensen gingen massaal hamsteren, óók hun verse hondenvoer. We moesten alle zeilen bijzetten om aan de vraag te kunnen voldoen.’’

Lees ook:

Diervoederbedrijf uit Assen groeit op vers vlees

9000 kilo per week

Dat was precies in die paar weken waarin heel veel ondernemers merkten dat hun telefoon opeens niet meer rinkelde en hun postvak leeg bleef. Dat overkwam Tammenga Diervoeders vooral in de weken daarna. ,,Dramatisch was het ook niet, maar we zagen wel een terugval. Maar na een dag of twintig trok het weer stevig aan en die lijn hielden we vast. Dit jaar wordt het misschien nog wel beter.’’

Tammenga begon zijn bedrijf destijds omdat hij zijn eigen honden beter, verser, puurder hondenvoer wilden geven. Inmiddels werken bij het bedrijf in Assen negen mensen en levert het wekelijks bijna 9000 kilo vleesmixen aan vele tientallen verkooppunten in Nederland en België. Het transport naar de Nederlandse winkels doet het bedrijf zelf, ‘België’ gaat via een distributeur.

Het proces is nog altijd hetzelfde als jaren geleden. Tammenga en zijn medewerkers rijden een paar keer per week langs verschillende slachthuizen in het Noorden om de basisgrondstoffen op te halen: vers vlees, botten en organen. Die gaan in de bedrijfsruimte in Assen in grote mixmolens. Intussen resulteert dat in meer dan tien verschillende soorten mixen voor honden en ook één voor katten.

Meer honden, meer aandacht

,,Dat was af en toe wel lastig afgelopen maanden, het krijgen van genoeg vlees. Dat komt door de sluiting van de horeca. Daardoor is er veel minder geslacht en blijft er voor ons minder over. Pekingeend bijvoorbeeld, was er helemaal niet, terwijl eend voor ons wel een belangrijk ingrediënt is. Met kunst- een vliegwerk hebben we toch steeds genoeg bij elkaar kunnen verzamelen. En door de schaarste werd het wel ietsje duurder.’’

Al tien jaar gaan vlees, bot en orgaan in de verhouding 70-15-15 in de mixen. Die verhouding kwam destijds als beste uit de bus na maandenlang testen met Tammenga’s eigen hond. ,,Zijn vacht werd glanzender, zijn conditie ging vooruit. Vrienden ontdekten hetzelfde bij hun honden toen ze ons voer gingen geven. Dan weet je dat je goed zit.’’

De producent – die op het idee van zijn vleesmixen kwam toen hij als veehandelaar veel slachthuizen bezocht – verwacht niet dat de vraag naar zijn honden- en katteenvoer snel weer gaat dalen. ,,Al die honden die er nu zijn bijgekomen, moeten nog jaren eten. Afgezien daarvan zie je dat baasjes steeds meer aandacht besteden aan het vinden van het juiste voer voor hun hond. Daarvan profiteren wij. Er komen nog regelmatig nieuwe verkooppunten bij.’’

Dus produceert Tammenga lekker door. ,,Nee, corona heeft niemand hier op de werkvloer gehad gelukkig. Het lijkt erop dat we goed zijn langsgekomen.’’

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Geplaatst op: 8 juni 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.

Uitgelicht