Noordelijke scheepsbouw wil tientallen emissieloze schepen bouwen en 80 procent CO2-vrij zijn in 2030

Noordelijke scheepsbouw wil tientallen emissieloze schepen bouwen en 80 procent CO2-vrij zijn in 2030

Foto: Conoship

Voor 2030 tientallen emissieloze schepen in het Noorden bouwen. Dat is de ambitie van de nieuwe Green Maritime Coalition. De Coalition richt zich op de ontwikkeling van technieken die de CO2-uitstoot van schepen fors verminderen of voorkomen.

De Green Maritime Coalition legt de lat hoog. Maar volgens Maarten Sickler en Geert Dokter van Conoship in Groningen is dat ook wat er in deze tijd van scheepswerven in het Noorden wordt gevraagd.

Vergroening van de scheepsvaart

De scheepvaart moet sowieso de komende jaren minder CO2 uit gaan stoten. In 2050 moet de scheepvaart namelijk emissievrij zijn. ,,Als het aan ons ligt, is dat al veel eerder het geval’’, zegt Sickler. Veel technologie is al aanwezig, maar nog niet geschikt voor de scheepvaart. ,,Niet elk type schip kan dezelfde technologie gebruiken. Een schip dat de oceaan oversteekt heeft andere vereisten dan een veerboot.”

Lees ook:

Econowind wil de wereldwijde scheepvaart schoner en goedkoper maken

Conoship zelf ontwikkelde, onder de tak Econowind, een innovatief windvoortstuwingssysteem voor vrachtschepen, genaamd VentiFoils. Ook werd er in het Noorden de eerste bi-fuel tanker bedacht, net als een tanker die hergebruik van CO2 mogelijk maakt.

In het Noorden blijven

De technologieën om CO2 te verminderen of te voorkomen die hier ontwikkeld worden, moeten in schepen over de hele wereld terecht komen. Maar het is wel de bedoeling dat het geld hier blijft. In het Noorden. Dat kan door intellectueel eigendom goed vast te leggen. Daarnaast kunnen hier bijvoorbeeld productiefaciliteiten gebouwd worden. Dat vergt flinke investeringen.

Het hele artikel lezen? Dat kan hier.

Geplaatst op: 1 juni 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.

Uitgelicht