HIND: Harryvan Kozijnen deels overgenomen, maar niet omdat het door corona slecht gaat

HIND: Harryvan Kozijnen deels overgenomen, maar niet omdat het door corona slecht gaat

Hoe Ist Nou Dan:

Vanwege de coronacrisis is het dezer weken niet mogelijk om de rubriek Hoe Maakt U Het te organiseren. In plaats daarvan vragen we al eerder geportretteerde maak-ondernemers hoe ze omgaan met de crisis, wat corona voor impact heeft en hoe ze de nabije toekomst zien.

Het virus heeft invloed op alles en iedereen. Waar het voor de ene ondernemer een zakelijke zegen is, brengt het de ander op de rand van de afgrond. Of eroverheen. En dan is er nog de impact op de mens achter de ondernemer. Voor Marcel Romijn, eigenaar van Harryvan Kozijnen, is corona aanleiding om een heel andere ondernemerstoekomst binnen te stappen.

,,Zo’n crisis en alle maatregelen zetten je aan het denken. Althans mij wel’’, zegt Romijn, die vijf jaar geleden eigenaar werd van het productiebedrijf voor houten kozijnen. ,,Ik heb de afgelopen jaren best wat tegenwind gehad op persoonlijk terrein. Corona drukte me wat dat betreft nog eens op de feiten: het leven is niet zo maakbaar en ongemerkt zijn we best kwetsbaar.’’

‘Een nog mooiere toekomst’

Keihard werken bracht hem afgelopen jaren succes. De omzet van Harryvan Kozijnen verdriedubbelde in die tijd. ,,Naar ons vermogen hebben we het goed gedaan. Maar ik weet ook dat met andere kwaliteiten erbij het bedrijf een nog mooiere toekomst heeft. Afgezien daarvan heb ik geconcludeerd dat ik mij wil richten op wat ik leuk vind en waar ik goed in ben. Ik ben een ondernemer, houd me het liefst bezig met ondernemen en verkoop.’’

Wat doe je dan? Dan zoek je kennis van buiten om het bedrijf te versterken. Romijn vond die bij De Vries Trappen in Heerenveen. ,,Dat was meteen heel goed. Na het eerste gesprek hebben we de piketpaaltjes voor een samenwerking al geplaatst.’’ Het resultaat is dat de aandeelhouders van De Vries afgelopen maand een flink aandeel namen in Harryvan Kozijnen.

Lees ook:

Beeldbepalende kozijnen uit Slochteren

Rust en ruimte

Dat geeft Romijn rust en ruimte. Hij vormt nu een tweekoppige directie met Marcel Beuzenberg, algemeen directeur van De Vries Trappen. ,,Wij hebben een klik samen. We hebben dezelfde ideeën over hoe we van Harryvan een nog mooier bedrijf kunnen maken. Voor mij persoonlijk is het ook fijn dat ik weer wat ruimte voel om andere ondernemers verder te helpen. Dat is iets waar ik echt energie van krijg.’’

Voor de productie in Slochteren betekent de gedeeltelijke overname in eerste instantie niet veel. De naam blijft, de manier van werken ook. Maar langzaamaan zullen dingen wat veranderen. Romijn: ,,Mijn kwaliteiten liggen niet in het uitbouwen en perfectioneren van de productie. Dat is typisch iets waar De Vries expert in is. Dus op dat vlak zullen er dingen verbeteren de komende tijd, zodat we door kunnen groeien.’’

Het coronavirus had afgelopen jaar op het bedrijf zelf geen nadelig effect. De vraag naar houten kozijnen, zeker voor verbouwprojecten, was hoog. ,,Daar ligt zeker geen reden om deze samenwerking aan te gaan nee. Dat begon puur met een persoonlijke wens van mij.’’

Lees hier de vorige afleveringen van HIND

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Geplaatst op: 31 mei 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.

Uitgelicht