Amerikaanse isotopenfabriek Shine komt naar Veendam en levert 200 banen op

Amerikaanse isotopenfabriek Shine Medical komt naar Veendam en levert 200 banen op

Shine Medical Technologies uit Amerika bouwt een isotopenfabriek langs de N33 in Veendam. De investering van zo’n 200 miljoen euro moet werk opleveren voor 200 mensen.

De bouw van de isotopenfabriek kan in 2023 beginnen. Vervolgens start de fabriek twee jaar later. Shine Medical onderzocht 50 kandidaat-locaties in Europa, maar heeft besloten om de fabriek in Veendam te bouwen. De reden daarvoor is omdat Groningen Airport Eelde, de Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG en een goede verbinding met Duitsland binnen bereik liggen.

Wat zijn isotopen?

De fabriek van Shine Medical Technologies fabriceert medische isotopen. Dat zijn basisstoffen voor nucleaire medicijnen, die bijvoorbeeld kanker en hart- en vaatziekten opsporen en bestrijden. Die isotopen worden nu gemaakt in zes onderzoeksreactoren in de wereld. Shine Medical heeft een methode van produceren bedacht die efficiënter, schoner en veiliger is. Daarbij gebruikt de Amerikaanse onderneming een deeltjesversneller in plaats van reactoren.

Bekijk hier een video voor meer uitleg over isotopen van Shine Medical.

Geplaatst op: 19 mei 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.