'Een op vijf werkenden ontvangt geen vakantiegeld'

‘Een op vijf werkenden ontvangt geen vakantiegeld’

Bijna een op de vijf werkenden, zo’n 1,7 miljoen mensen, krijgt dit jaar geen vakantiegeld. Dat meldt vakbond CNV op basis van onderzoek van Maurice de Hond onder groep van 3500 werkenden.

,,Schokkende cijfers,” zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. ,,Vakantiegeld is een recht en kan niet zomaar worden ingehouden door de werkgever.” Volgens CNV is het aantal mensen dat geen vakantiegeld ten opzichte van vorig jaar verdubbeld.

Evenementensector is uitschieter

Mensen die werken in sectoren die te lijden hebben onder de coronacrisis krijgen minder vaak vakantiegeld uitgekeerd. Daarbij is de evenementensector de uitschieter; 70 procent ontvangt geen vakantiegeld. Ook in de horeca- en toerismesector, ICT en detailhandel krijgt men vaak geen vakantiegeld, zegt de bond.

Volgens CNV heeft een op de drie ondervraagden begrip voor ondernemers die geen vakantiegeld uitkeren, tegenover 48 procent die dat niet heeft. Een kwart is zelfs bereid om een deel van het vakantiegeld in te leveren als dat nodig is.

‘Lever je vakantiegeld niet zomaar in’

CNV roept werkenden op om niet zomaar akkoord te gaan met het inleveren van vakantiegeld. ,,Vakantiegeld inleveren betekent uiteindelijk ook minder WW bij ontslag. In de sectoren waar men geen vakantiegeld krijgt, dreigen juist veel mensen ontslagen te worden.” Fortuin roept op om bij je werkgever te checken of hij of zij het vakantiegeld later kan uitkeren of in termijnen kan uitbetalen.

Geplaatst op: 19 mei 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.