De Spiegel: Niels Grootenboer van De Graanrepubliek over zijn voorbeeld en het luisterend oor van zijn vader

De Spiegel: Niels Grootenboer van De Graanrepubliek over zijn voorbeeld en het luisterend oor van zijn vader

Foto door Mariska de Groot

Elke ondernemer kent ze: van die momenten waarop je moeite hebt te ontdekken wat de juiste keuze is. Dan is het handig als je een groot voorbeeld hebt, iemand die je inspireert, aan wie je je even kunt spiegelen. Aflevering 17 van De Spiegel: Niels Grootenboer, directeur van coöperatie De Graanrepubliek.

De Graanrepubliek. Wat is dat ook alweer?

,,We zijn een coöperatie waar boeren en smaakmakers samenwerken. We doen eigenlijk drie dingen met goede Groningse granen: productie, ontwikkeling en beleving bieden. Die productie zie je in ons gebouw, de oude stoomlocomotievenloods in Bad Nieuweschans. Daar maakt bakker Wiebrand oerbrood, werkt Kiemkracht met mout en stookt Hooghoudt jenever van Gronings koren. Akkerbouwbedrijf Landgoud in Kloosterburen is ook lid van de coöperatie, net als merkactivatiebedrijf Boilermaker. Meer leden zijn welkom! Ons doel is de kracht van vergeten oergranen te laten zien, ruiken en proeven, maar vooral de biodiversiteit van het Groningse land te herstellen.’’

Hoe kom je daar terecht?

,,Als marketingdirecteur van Hooghoudt had ik een strategie neergezet om meer ambachtelijke productie terug te brengen binnen het bedrijf. Toen ik kennismaakte met dit project was ik meteen gegrepen, net als de familie Hooghoudt. Zowel het bedrijf als de familie investeert erin. Dat geeft veel vertrouwen en zekerheid, dus leek me dit de ideale klus. En het is ook heel mooi. We hebben nog heel veel plannen om de beleving voor bezoekers te vergroten, om de omgeving te betrekken, om onderwijs te enthousiasmeren, om de kwaliteit van ons onderzoek te verhogen.’’

Is dat iets wat je van huis uit hebt meegekregen, de drang om grote projecten uit de grond te stampen?

,,Mijn vader was huisarts en later kinder- en jeugdpsychiater. Dat lijkt een heel andere wereld, en dat is het ook wel, maar toch heb ik steeds naar hem gekeken. Hij is ongelooflijk goed in het luisteren naar mensen en het stellen van goede vragen. Thuis discussieerden we altijd al op inhoud, maar met respect en aandacht. Mij heeft hij gestimuleerd hetzelfde te doen en dat is een vaardigheid die ik nu heel hard nodig heb. Binnenkort heb ik te maken met veertien leden van de coöperatie en minstens tien stakeholders, die ik allemaal op één lijn probeer te krijgen. Ik hoop dat ik ooit net zo’n goed luisterend oor heb als mijn vader. Ja, hij is echt een voorbeeld voor me wat dat betreft.’’

Niels Grootenboer – Foto door Mariska de Groot
Loopt dat verbinden als een rode draad door jouw carrière?

,,In zekere zin wel. Het is ook een kwestie van je pragmatisch opstellen, op zoek naar oplossingen. Dat heb ik zeker zo goed mogelijk geprobeerd van hem over te nemen. Hij was altijd wars van bestuurders in de zorg die volgens hem het belang van de patiënt uit het oog verloren. Maar toch stootte hij ze niet af, omdat hij wist dat ze nodig zijn. Zo heb ik in mijn carrière ook best gelaveerd tussen verschillende belangen, met steeds mijn eigen doel voor ogen. Op een marketingafdeling heb je best weleens te maken met bestuurders die niet begrijpen waarmee je bezig bent. Maar je moet het wel blijven uitleggen, omdat de budgetten nodig zijn. Op dat soort momenten dacht ik aan hoe mijn vader zoiets zou doen.’’

Het is ook een beetje soebatten af en toe natuurlijk …

,,Absoluut. En als ik nog één iemand mag noemen die me daarin geïnspireerd heeft, dan is dat Frank de Gooijer. Hij was mijn leermeester op de commerciële afdeling van Honig, later Kraft Heinz. Zoals hij zaken deed, dat was geweldig. Hij was altijd oprecht en eerlijk, en realiseerde zich dat het altijd geven en nemen is. ‘Help me gewoon effe’, zei hij dan tegen een klant. Om later een gunst terug te doen. Of een onderhandeling beginnen met te zeggen dat het vorige gesprek heel erg ruk was, om vervolgens met een schone lei tot zaken te komen. Schitterend, veel van geleerd. Ik pas zijn methoden toe waar het kan.’’

Vorige afleveringen van De Spiegel lezen? Klik dan op deze link.

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Geplaatst op: 7 mei 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.