HIND: Doorn Stempels en Naamplaten levert nu vooral aan de grote klanten

HIND: Doorn Stempels en Naamplaten levert nu vooral aan de grote klanten

Hoe Ist Nou Dan:

Vanwege de coronacrisis is het dezer weken niet mogelijk om de rubriek Hoe Maakt U Het te organiseren. In plaats daarvan vragen we al eerder geportretteerde maak-ondernemers hoe ze omgaan met de crisis, wat corona voor impact heeft en hoe ze de nabije toekomst zien.

De vaste opdrachtgevers, die komen hun bordjes nog wel bestellen. Grote industriële partijen en woningbouwcorporaties vooral. Alleen de kleinere klanten, die lieten het afweten afgelopen coronajaar. En dat snapt Wim Doorn ook wel, eigenaar van Doorn Stempels en Naamplaten.

,,Ik ben zelf ook een kleine ondernemer, en let ook op de centen. Kijk, ik maak mooie borden en dat zijn niet altijd vitale onderdelen van een bedrijf natuurlijk. Een ondernemer stelt het vernieuwen van zijn huisstijl even uit en heeft dus ook geen nieuw bord op de gevel of plaatje naast de deur nodig. Voor mij betekent dat een omzetdaling van een procent of 25 afgelopen jaar.’’

Vader gestopt

Doorn werkt alleen in zijn bedrijfspand in Groningen sinds zijn vader Jan – oprichter van het bedrijf in 1958 – anderhalf jaar geleden afscheid nam. ,,Hij wordt deze week 90. Dan mag het ook een keer. Voor mij betekent dat dat ik wat anders ben gaan werken. Ik laat nu vaak twee machines tegelijk draaien en doe intussen het kantoorwerk. De bijna dertig jaar dat we samenwerkten, verdeelden we die taken.’’

Borden voor op machines in fabrieken maakt Doorn Stempels en Naamplaten, met daarop de specificaties. Op (gas)leidingen zitten zijn producten ook veel, altijd van RVS. ,,De industriële tak is voor mij een hele belangrijke. Dat ging ondanks de coronacrisis gewoon door gelukkig.’’

Datzelfde geldt voor een ander groot onderdeel: naamplaatjes voor woningen. ,,Dat doe ik al heel lang voor de woningcorporaties en beheerders maar ook voor particulieren. Tegenwoordig zelfs ook in Nijmegen. Ik maak de bordjes en bevestig ze zelf ook, althans in Groningen. Afgelopen jaar is er gewoon volop verhuisd. Alleen het aantal klussen in de projectbouw bleef wat achter.’’

Nieuwbouw blijft achter

Dat kan met corona te maken hebben. Er is een groot tekort aan medewerkers in de bouw, ook vanwege de coronamaatregelen. Door de lockdowns in de wereld is de aanvoer van materialen daarnaast een probleem. En dan is er nog de stikstofcrisis. ,,Ik kan niet zeggen wat precies effect heeft waarop, maar het speelt vast allemaal mee.’’ Doorn hoopt dat de nieuwbouw weer op gang komt. ,,Áls de bouwbedrijven het aankunnen en de woningcorporaties willen, dan komt dat wel weer. Ik las in de krant dat er 220.000 woningen bij mogen komen in het Noorden.”

Hij is ervan overtuigd dat ook de MKB’ers op zeker moment weer bij hem aankloppen. ,,Ondernemers willen toch blijven vernieuwen. Ze moeten altijd nog laten zien wie ze zijn en duidelijk maken wat ze doen. Daar helpen mijn producten bij. Ik vrees dat er nog wel wat faillissementen op ons af komen, ook on het MKB. Daar moeten dan weer nieuwe bedrijven voor in de plaats komen, die ook weer borden en naamplaten nodig hebben. En het zou maar zo kunnen dat er tegen die tijd wat collega-bedrijven zijn weggevallen.’’

Online bezig

Een echte opleving in de economie is evenwel nog niet te merken bij Doorn Stempels en Naamplaten. ,,Ik zit ook een beetje aan het eind van het proces. Eerst moet er optimisme zijn, dan vertrouwen, dan weer een goede omzet en daarna pas komen investeringen in huisstijl aan de orde, waar mijn producten bij horen.’’ En die stempels uit de bedrijfsnaam? ,,Lever ik nog steeds, maar de aantallen nemen snel af. Ooit deed ik er een stuk of dertig per dag. Nu is dat een stuk minder. Alles verschuift naar digitaal hè? Dat houd je niet tegen.’’

Zelf is hij ook bezig met digitaal, met online vooral. ,,Ik houd er rekening mee dat de wereld na de coronacrisis een beetje anders is dan die van daarvoor. Dat er mensen gewoon aanlopen, dat wordt misschien wel wat minder. Dus moet ik ze online zien te bereiken. Daar werk ik hard aan, door op het web te laten zien wat ik allemaal kan maken. Mooie dingen.’’

Lees ook:

Hoe Maakt U Het: Naam maken met borden
Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Geplaatst op: 26 april 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.