Ruim een op vijf werkende mensen kwam in 2020 bijna niemand tegen tijdens het werk

Ruim een op vijf werkende mensen kwam in 2020 bijna niemand tegen tijdens het werk

Ruim een op de vijf werkende mensen heeft sinds de coronacrisis hooguit één keer per dag een werkgerelateerde persoonlijke ontmoeting. In 2018, de vorige keer dat dit onderzoek werd uitgevoerd, was dat nog 10 procent. Wel hebben thuiswerkers regelmatig digitaal of telefonisch contact.

Dit blijkt uit de Nationale Enquête arbeidsomstandigheden (NEA) van TNO en CBS. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 58 duizend werknemers van 15 tot 75 jaar.

Van alle ondervraagde werknemers gaf 57 procent aan dat zij meerdere keren per werkdag collega’s, patiënten, klanten of leerlingen ontmoeten. In 2018 was dat nog 69 procent. Daarentegen bleef het telefonische of digitale contact vrijwel gelijk.

Afhankelijk van sector

In sommige sectoren zien werkende mensen vaker collega’s dan in andere sectoren. Werkenden in de sectoren financiële instellingen (35%), ICT (29%) en openbaar bestuur (22 procent) ontmoeten tijdens hun werkdag niemand. Daartegenover staan sectoren als de bouw (5%), de zorg (4%) en de landbouw (4%).

Thuiswerkers

Het aantal thuiswerkers groeide vanwege de coronacrisis. Van de thuiswerkers ontmoet ruim 70 procent nooit of maximaal een iemand per werkdag. Aan de andere kant heeft 90 procent van de thuiswerkers regelmatig telefonisch contact met collega’s of anderen. Het niet zien van collega’s houdt niet in dat thuiswerkers ontevreden zijn. Sterker nog: 80 procent van de thuiswerkers is tevreden met hun werk. Bij de groep die niet thuiswerkt is dat aandeel 77 procent.

Minder tevreden

Werknemers die op locatie werken, maar niemand tegenkomen, zijn minder tevreden over hun werk. Ook voelen zij zich minder verbonden met hun werkgever.

Geplaatst op: 20 april 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.