Passievol pionieren in biologisch voedsel

Passievol pionieren in biologisch voedsel

PARTNERBIJDRAGE | Begin jaren tachtig ging Frans Andringa, vanuit Briltil Groningen, met zijn visie en idealen pionieren in de biologische voeding. De kaas, het eerste product dat hij aanbood, zag er gewoon goed uit en had een prima smaak. Hij bracht het naar Duitsland en daar keek men elkaar blij verrast aan.

Dat was andere koek dan wat ze gewend waren van biologische kaas: ‘laat kaas maken maar aan Hollanders over’, zullen ze gedacht hebben. Binnen een jaar verkocht elke Duitse groothandel in biologische producten zijn kaas en had Frans een vestiging over de grens. De broers Folmer en Bjorn Andringa, de huidige eigenaars van het bedrijf zetten het pioniersschap van hun vader voort; sinds 1989 vanuit Wolvega.

Innovatie zit in ons

DNA FZ Organic Food was één van de eerste ondernemingen die biologische eindproducten ging maken. Folmer geeft aan: „innovatie zit in ons DNA. Op de Duitse voedselbeurzen waren we de eerste die verwerkte bioproducten, zoals jams en spreadjes, kon aanbieden. Inmiddels maken wij met 65 man zo’n 500 producten, voor zo’n 40 landen. Eigenlijk kunnen we alles op een biologische wijze maken.” Terwijl hij wat soorten biologische chips laat proeven, legt hij uit: „Je kunt met de bekende E-nummers een effect creëren dat aantrekkelijk is voor de consument. Dat doen wij niet. Wij zoeken het in de manier van produceren. Frituren in vacuüm bijvoorbeeld. Dat zorgt voor minder vet en is ook nog smakelijker omdat natuurlijke ingrediënten worden beschermd.”

Bjorn gaat hier op in: „wij vinden het een fijn idee dat we geen invloed uitoefenen op de producten die de boer ons vanuit de natuur brengt. Wij gaan aan de slag met wat we krijgen. Het is onze uitdaging om een mooi eindproduct te maken. Onze coöperatie van bio boeren kan ons het jaar rond goeie aardappelen leveren zonder gebruik van bewaarmiddelen, dat is echt heel knap.” „Ook daarom willen we biologisch voedsel bereikbaar en betaalbaar maken voor iedereen.”

Geen stap terug

De broers tonen hun zorg: „als je leest dat de biodiversiteit schrikbarend is afgenomen, dan raakt dat onze missie: belast het milieu zo weinig mogelijk. In biologische landbouw worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt en is er behoud van biodiversiteit. Ook daarom willen we biologisch voedsel bereikbaar en betaalbaar maken voor iedereen; met een eerlijke prijs voor de boer. We zien de vraag naar biologisch voedsel groeien. Wij blijven volop ons volop inzetten.”

www.fzorganicfood.com

Geplaatst op: 15 april 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.