‘Met magnesiumzout is veel meer mogelijk’

‘Met magnesiumzout is veel meer mogelijk’

PARNTEBRIJDRAGE | Jarenlang was Nedmag in Veendam louter en alleen een productiebedrijf van magnesiumchloride, oftewel magnesiumzout. Met magnesiumzout worden processen en producten van partners wereldwijd verrijkt en daarmee gaat Nedmag de komende jaren door. Maar, het bedrijf is zo’n 10 jaar geleden ook een andere weg ingeslagen en daarmee boekt Nedmag inmiddels fraaie resultaten. Want, dat magnesiumzout een bijzonder product is, sterker nog, een belangrijk mineraal voor onze gezondheid en dus toegevoegde waarde heeft in vele producten, daar zijn ze in Veendam inmiddels wel achter.

De nieuwe weg die Nedmag is ingeslagen zorgde voor een metamorfose binnen het bedrijf. Zo werden er medewerkers aangenomen die anders denken, die vanuit hun eigen specialiteit en kennis de meerwaarde van magnesiumzout in allerlei producten toepassen. Denk aan voeding en gezondheid. „Magnesiumzout wordt inmiddels al getest bij de bereiding van kaas en brood. Daarnaast wordt het binnenkort, in samenwerking met Zechsal, als gezondheidssupplement op de markt gebracht”, legt manager Business Development Rob van Vliet uit.

Toepassingen

„Het is bekend dat veel mensen in de Westerse wereld een tekort aan magnesium hebben, omdat ze dit onvoldoende uit voeding binnen krijgen en opnemen”, voegt collega Willem-Jan Bakker toe. „We doen nu zelf onderzoek naar de mogelijkheden en toepassingen van magnesiumzout. Vooralsnog bescheiden en kleinschalig, maar wij zijn er van overtuigd dat magnesiumzout bijzonder veel toepassingen heeft, waarvan we het bestaan nu nog niet eens weten. En dus is er veel onderzoek nodig, wat we in eigen huis op ons laboratorium uitvoeren, maar waarbij we ook samenwerken met diverse partners.”

Daarbij is Nedmag vooral op zoek naar oplossingen die maatschappelijke relevantie hebben. Als voorbeeld noemt market manager agriculture Anko Vos de mogelijkheid om met magnesiumzout de uitstoot van stikstof te beperken. „We doen al een tijdje onderzoek naar een manier om de emissies van stalmest te reduceren. Dat doen we samen met Farmin, waarbij we ons product aan mest toevoegen, waardoor deze rijker wordt en daardoor beter wordt opgenomen in planten. Nu blijkt dat dankzij deze bijmenging de stikstofuitstoot met 25 tot 30 procent kan worden gereduceerd en dat is echt veel. Hiermee, en daar zijn wij van overtuigd, kun je het stikstofprobleem oplossen.” Ingewikkelde wet- en regelgeving staan uitgebreide toepassing vooralsnog in de weg.

Samenwerken

Bij alle onderzoeken werkt Nedmag vaak samen met kennisinstituten, bedrijven en andere partijen. En het liefst in Noord-Nederland, om zodoende het aantal transportbewegingen te beperken. Bakker:„ Zo onderzoeken we of we zout in brood kunnen vervangen door magnesiumzout. Welk gevolg heeft dat bijvoorbeeld voor de smaak en kun je dan nog een goed brood bakken, zijn vragen waarop we een antwoord zoeken. Dat doen we samen met de Bakery Academy in Winsum, zij onderzoeken in de praktijk welke gevolgen dit heeft.”

Pionieren, om uiteindelijk ergens te komen, dat is wat ze bij Nedmag graag doen. Vos:„ Magnesiumzout is wat alles bindt, één grondstof met vele toepassingen en meerdere markten, dat maakt het uitdagend, maar ook ingewikkeld.”

Mest, brood, kaas, een nieuwe sportdrank, die samen met AVEBE en Hempflax wordt ontwikkeld en waar nu testen mee worden gedaan, maar ook allerlei andere gezondheidsaspecten van magnesiumzout worden onderzocht. „Dat doen we bijvoorbeeld samen met het UMCG”, geeft Van Vliet aan. “Daar wordt getest welke gevolgen het dagelijks slikken van magnesium op het menselijk lichaam heeft. Bekend is dat magnesium een positief effect op de bloeddruk heeft.”

Smaakgoeroe

En het testen breidt zich steeds verder uit. Zo is Nedmag onlangs in zee gegaan met een smaakgoeroe, die als toonaangevend in de culinaire wereld wordt gezien. Hij gaat onderzoeken of magnesiumzout gebruikt kan worden in allerlei gerechten en wat dit doet met de smaak. „Magnesiumzout smaakt anders dan het klassieke keukenzout, dus dat is een uitdaging”, geeft Van Vliet aan.

Verder heeft Nedmag een intern smaakpanel opgezet, waarin 20 medewerkers zitten. „Elke keer als er een gerecht of product met magnesiumzout is gemaakt, gaan deze mensen proeven. Kijk, we weten dat magnesiumzout gezond is, maar een gerecht moet ook lekker zijn. Een aantal studenten heeft dit smaakpanel opgezet en onze medewerkers vinden het leuk om er aan mee te werken. Ze zijn dit niet gewend, het zorgt voor een leuke dynamiek binnen ons bedrijf.”

Magnesiumhub

De theorie begrijpen en toepassen, daar gaat het om bij onderzoek. „Wat we nu doen past bij onze schaal, wij verwachten dat dit in de toekomst een grote vlucht gaat nemen. Dit is een uitdagende tijd voor Nedmag en dit proces is zich alleen maar aan het versnellen. Op dit moment ligt de verhouding tussen onze klassieke producten en de nieuwe toepassingen op 80 – 20, maar ik verwacht dat dit binnen nu en tien jaar minstens 50 – 50 is. Sterker nog, dan is hier een soort magnesiumhub ontstaan, waarbij allerlei bedrijven zijn aangesloten, die iets met magnesiumzout doen. Zie het als een spin met meerdere poten. Ja, in Oost-Groningen vinden leuke en interessante ontwikkelingen plaats en Nedmag, of beter gezegd magnesiumzout, speelt daarin een belangrijke rol. Daar zijn we trots op.”

www.nedmag.nl

Geplaatst op: 15 april 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.