‘Je melkt een koe door de bek’

‘Je melkt een koe door de bek’

PARTNERBIJDRAGE | Speerstra Feed Ingredients in Eesterga timmert al 25 jaar aan de weg onder het motto ‘Healthy animals, high profits’. Familiebedrijf Speerstra draagt al jaren met veel enthousiasme bij aan gezonde koeien, een beter dierenwelzijn en arbeidsvreugde van veehouders.

„We zoeken graag naar innovatieve oplossingen voor de veehouderij”, zegt Jan Speerstra (62). In 1996 begon hij als pionier in veevoer-ingrediënten met zijn eigen bedrijf Speerstra Feed Ingredients in Eesterga, in de buurt van Lemmer. Al snel deed hij dat samen met zijn vrouw Tineke (62). Het bedrijf is flink gegroeid, waarin ook zoon Eize (29) en dochter Gelske (31) actief zijn, samen met zeven medewerkers. Het familiebedrijf Speerstra verkoopt ingrediënten, zoals vitamines, mineralen en andere producten voor herkauwers, varkens, pluimvee, paarden en huisdieren. Anno 2021 geniet Speerstra internationale bekendheid en steeds meer buitenlandse bedrijven zoeken contact met het Friese bedrijf. Jan en Tineke blijven er nuchter en bescheiden onder, maar zijn wel duidelijk trots op wat ze hebben bereikt voor de veehouderij.

Diëtist voor dieren

„Onze missie is het finetunen van voeding van dieren voor een optimale vertering en benutting van voedingsstoffen. Je kunt ons beschouwen als een diëtist voor dieren”, lacht Jan. Koeien melken, is veel ingewikkelder dan mensen denken. Dat merkt Tineke als ze met vriendinnen over landbouw praat. „Ze denken dan gras is gras en een koe is een koe. Maar zo simpel is het niet”, zegt Tineke. „Het spijsverteringskanaal van een koe is met vier magen erg complex. Ook de samenstelling en voedingswaarde van gras varieert enorm, evenals het complete rantsoen of maaltijd van een koe.” Na 25 jaar weten Jan en Tineke dat speciale ingrediënten belangrijk zijn in de vertering van voeding in een dier. „Je melkt een koe door de bek”, zegt Tineke. „Wat er in de koe gaat, bepaalt wat er uit komt qua melkhoeveelheid en melksamenstelling. En dat geldt ook voor de groei van een dier voor een efficiënte productie van vlees.”

Stikstofregelgeving

Vanwege de stikstofregelgeving moeten veehouders meer eiwit van eigen land halen en het eiwitgehalte in rantsoenen verlagen. Jan is ervan overtuigd dat inkrimping van de veestapel niet nodig is om de stikstofuitstoot vanuit de veehouderij te verlagen. „Zolang je met de juiste ingrediënten maar zorgt dat de pens van een koe optimaal werkt. Het mooie is dat een koe zelf eiwit maakt in de pens en dat proces optimaliseer je met onze producten. Dan kan het eiwitgehalte in een melkveerantsoen omlaag zonder melk in te leveren, terwijl de stikstofuitstoot vermindert”, zegt Jan. De afgelopen decennia is er veel veranderd. Jan was 40 jaar geleden getuige van het eerste gebruik van sojaschroot in melkveerantsoenen. „Import van soja en extra eiwit in het rantsoen staat tegenwoordig onder druk. Maar wij hebben in proeven laten zien dat je met toevoeging van diverse ingrediënten, zoals pensbestendige aminozuren, minder soja kunt voeren, waarbij de koe net zoveel melk blijft geven.”

Corona en webinars

De corona-crisis heeft tot op heden geen negatieve gevolgen gehad voor de omzet van Speerstra Feed Ingredients. „Het vraagt wel duidelijk een andere werkwijze”, vertelt Jan. Vanwege het ontbreken van klantcontacten op beurzen, ging hij vanaf april 2020 noodgedwongen webinars houden. Dat gebeurde vaak in samenwerking met andere partijen en dat leverde veel interessante vragen op. „Deze wijze van klantcontact en kennisoverdracht biedt weer nieuwe mogelijkheden. Bij elk webinar haakten enkele honderden mensen aan en zo kwamen we ook in contact met nog meer buitenlandse klanten. Zonder corona hadden we dit nooit gedaan.” Speerstra publiceert ook regelmatig kennisartikelen op haar website. “Met ons team van deskundige medewerkers zijn we steeds meer kennispartner voor veehouder en veevoeradviseur.” merkt Jan. „ In het begin van de COVID pandemie was iedereen verbaasd dat alle medicijnen uit China kwamen. We hopen toch echt niet dat straks alle voedsel van buiten Nederland komt.”

Waardering boeren

Volgens Jan worden Nederlandse boeren vaak weggezet als milieuvervuilers of als zielloze managers die niet goed omgaan met hun vee. Tineke heeft daar duidelijk een andere kijk op door gesprekken met boerinnen. „Een tijd terug vertelde een boerin dat hun stal een eind van hun woning vandaan staat. In een zomernacht was ze in haar nachtjapon wel drie keer naar de stal gefietst om te kijken of het wel goed ging met een koe die moest kalven”, vertelt Tineke. „Laat ze die bezieling maar eens filmen, want in de praktijk werken boeren met hart en ziel met hun vee. De beeldvorming in de media klopt helaas niet altijd met de werkelijkheid en dat is jammer.” Dat het ook anders kan, blijkt uit het tv-programma ‘Onze boerderij in Europa.’ In Denemarken bijvoorbeeld is de waardering voor boeren groter dan in Nederland. “Wij werken, net als boeren, al jaren aan verduurzaming van de veehouderij. In Nederland, maar ook over de grens en dragen dat graag uit. Ook richting burgers, want er mag wel meer waardering komen voor alle inspanningen die boeren al hebben gedaan voor dierenwelzijn en milieu”, stellen Jan en Tineke.

speerstra.com

Geplaatst op: 15 april 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.