‘IJs maken blijft een feest’

‘IJs maken blijft een feest’

PARTNERBIJDRAGE | IJsproducent Holiday Ice in Sint Nicolaasga produceert op volle toeren. De vraag naar ijs is groter dan ooit. Holiday Ice investeert in meer ruimte, meer techniek en nog meer enthousiaste mensen. Want zij zijn het die jaarlijks minstens 400 miljoen ijsjes maken voor de nationale en internationale markt.

Het draait in de moderne Friese fabriek om de balans tussen techniek, technologie en mensen. Want hoe innovatief de techniek, de mens draait bij Holiday Ice aan de knoppen. Zonder mensen geen ijsjes. Jan, Dirk, Bauke, Jitse en Herman vertellen waarom ijs maken zo leuk is.

Mooie techniek en veel vrije tijd

Jan Weremeus Buning werkt al vijftien jaar als mixbereider bij Holiday Ice. Met bestaande en nieuwe recepturen, want de afdeling Research & Development ontwikkelt continue nieuwe producten. „Ik had nooit gedacht hier terecht te komen en vind het nog steeds leuk. Prachtige producten maken blijft een feest, ik ga iedere dag met plezier naar mijn werk. De techniek ontwikkelt zich steeds verder, het fijne is dat ons werk er veel lichter en schoner van is geworden. En nauwkeuriger en veiliger en dat vind ik heel belangrijk, want we maken voedingsproducten.” Zijn jongere collega Dirk Frowijn valt hem bij. „Jan was mijn leermeester, ik werk hier sinds vorig jaar. Ik ben jarenlang pizzabakker en chefkok geweest, maar mijn baan hield op door corona. Natuurlijk was ik blij dat ik hier aan de slag kon. Ook met voeding en recepturen, alleen heel anders. Het grootste verschil? Dankzij de vijfploegendienst heb ik veel meer vrije tijd, heerlijk! Ik kan hier doorgroeien, die kans krijgen we en dat bevalt me prima. Net als de sfeer van een grote familie en met veel meer collega’s dan ik ooit heb gehad. IJs en recepturen maken is mooie techniek, het is secuur werk en heel leuk om te doen.”

Investeren in high tech

De Technische Dienst zorgt voor het onderhoud, de inspectie en de continuïteit van productie en logistiek. Bauke Molenkamp en Jitse Boonstra van die TD zijn maar wat trots op al die techniek in de fabriek. Zoals de laatste aanwinst, een meterslange en metershoge high tech robot die met drie armen tegelijk razendsnel ijshoorntjes in dozen verpakt om die vervolgens op een carrousel te zetten voor transport naar de volgende verdieping. „Voor een deel werken we planmatig aan onderhoud of installatiewerk van nieuwe apparatuur en machines, het andere deel is het snel verhelpen van storingen.” Met de uitbreiding van de fabriek in de komende maanden, wachten nieuwe uitdagingen. „Holiday Ice investeert in nieuwe technieken en technologische ontwikkeling en de meeste machines worden speciaal voor ons gemaakt. We zijn elektromonteur en mechanisch monteur tegelijk, je moet van allerlei techniek verstand hebben en die vernieuwing maakt ons werk leuk en uitdagend. We hebben de ruimte en tijd om het nieuwe te leren. Tegelijk weet je dat een probleem in de productie altijd direct moet worden opgelost. Saai is het hier nooit, iedere dag is afwisselend en anders. Wat we wel zeker weten, is dat we thuis altijd een volle vriezer met ijsjes hebben…”

Iedere dag met plezier naar het werk

Herman Dijkstra werkte lang in de horeca en zocht in 2017 iets anders om weer lol in zijn werk te hebben. Via het uitzendbureau kwam hij bij Holiday Ice en vervolgens al gauw in vaste dienst „Ik heb allerlei verschillende dingen in het bedrijf gedaan en zit nu aan het einde van de lijn. Hier voel ik me echt op mijn plek. Bij end-of-line zorgen we dat alles zo goed mogelijk verpakt wordt en zo netjes mogelijk tijdig de deur uit gaat. De techniek en technologie van alle machines waar we mee werken maken het mooi. Het gaat om tijd, licht en om snelheid, het is mechanica en robotica. Als je dat doorkrijgt, wordt het echt leuk!”

„Wat me bevalt aan Holiday Ice? We staan open voor elkaar, het is een gezellige club collega’s met hart voor hun werk. We hebben de vrijheid om te leren, om fouten te maken en te herstellen, we kunnen proberen wat het beste werkt, ook met nieuwe machines. Als je een beetje vindingrijk bent en je kunt omgaan met techniek en technologie, dan heb je het hier goed. En daarom ga ik iedere dag weer met plezier naar mijn werk.”

www.holidayice.nl

Geplaatst op: 15 april 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.