‘Bedrijven moeten straks eerst weer vet op de botten krijgen’

‘Bedrijven moeten straks eerst weer vet op de botten krijgen’

PARTNERBIJDRAGE | „We krijgen momenteel veel telefoontjes van ondernemers die eigenlijk niet weten hoe ze verder moeten.” Dat zegt Hennie van Braak van Van Braak Accountants. De nood is hoog, onlangs werd bekend dat ondernemers voor maar liefst 16 miljard euro uitstel bij de Belastingdienst hebben, het aantal verwachte faillissementen neemt met 44% toe en als straks diverse regelingen aflopen, hoe moet het dan verder? Bij Van Braak Accountants houden ze de situatie bij hun klanten scherp in de gaten. „Dat doen we altijd, in goede en slechte tijden.”

Dankzij allerlei financiële regelingen kwamen de meeste bedrijven nog redelijk door de coronacrisis heen, maar de verwachting is dat diverse regelingen binnenkort stoppen. „En dan wordt het spannend voor veel ondernemers”, geeft Van Braak aan. „Hoe moet het bijvoorbeeld met het personeel verder. Dankzij de NOWregeling konden zij in dienst worden gehouden, maar heb je ze straks na de lockdown nog wel nodig, vragen talloze ondernemers zich af. Veel bedrijven liggen momenteel aan het infuus en ik durf niet te voorspellen hoeveel er straks alsnog gaan omvallen.”

Puzzel

Van Braak kan zich voorstellen dat de Belastingdienst enige coulance betracht bij het innen van achterstallig belastinggeld. „Bedrijven moeten eerst weer wat vet op de botten krijgen, voordat ze kunnen overgaan tot het betalen van openstaande rekeningen. Dat wordt nog een hele puzzel. En hier en daar wordt ook al gesproken over het kwijtschelden van belastingschulden, maar dan praat je wel over de uitzonderlijke gevallen.”

Natuurlijk zijn er ook voldoende bedrijven die hun zaken goed voor elkaar hebben. Van Braak:„ Bijvoorbeeld bij ondernemers die getrouwd zijn onder huwelijkse voorwaarden en hun vermogen bij degene hebben gestald die geen schulden heeft. Maar, ik ken helaas ook ondernemers die ooit een 403-verklaring hebben ingevuld. Je praat dan over een bedrijf met diverse dochters, waarbij de 403-verklaring betrekking heeft op de dochterbedrijven. Dat betekent dat de moeder voor eventuele schulden instaat. Dat pakt in deze crisis natuurlijk slecht uit. Ik adviseer bedrijven om dit nu alsnog te regelen, zodat ze in de toekomst niet weer voor dit soort ‘verrassingen’ komen te staan.”

Slapen

Binnen de grenzen van wat mag is Van Braak Accountants altijd op zoek naar gunstige regelingen voor de klant. „Helaas zitten veel ondernemers nog steeds te slapen. Je wilt niet weten hoe vaak wij gevallen tegenkomen, waarbij wij ons afvragen waarom er niet eerder is ingegrepen. Ik zou tegen elke ondernemer willen zeggen: laat je cijfers een keer op één van onze kantoren controleren. Dat kan geheel vrijblijvend en dan geven we er ook nog tips bij. Natuurlijk staat het de ondernemer daarna vrij zijn eigen accountant te kiezen, maar wij zijn er van overtuigd dat heel veel zaken echt beter geregeld kunnen worden.”

Accountancy

Naast fiscale advisering heeft Van Braak Accountants vanzelfsprekend een grote accountancytak, waarin zowel controle als samenstellen mogelijk is. „Het is prettig dat we alles onder één dak hebben”, geeft Van Braak aan. “Onze accountants en fiscalisten kijken altijd kritisch naar de cijfers, voordat het naar controleafdeling gaat, die daardoor hun werkzaamheden beter kunnen uitvoeren.” Een klant heeft niets aan jaarcijfers, die wil horen waar hij op moet sturen, vindt Van Braak. „Een goede ondernemer weet toch hoe hij er voor staat, hoe zijn bedrijf draait. Daar heeft hij de jaarcijfers van de accountant niet voor nodig. Hij heeft veel meer behoefte aan een goed advies, welke maatregelen hij kan nemen om zijn bedrijf nog beter te laten draaien, daar gaat het om en daar proberen wij altijd invulling aan te geven.”

Eerlijke verhaal

Ondanks corona gaat Van Braak het hele land door en daarnaast geeft hij regelmatig webinars. „En altijd komen vragen terug als hoe moet ik dit doen en hoe moet ik daar mee omgaan? Volgens mij zijn dat geen bestaande klanten van Van Braak Accountants. We kijken de cijfers gedegen na en geven concreet aan welke stappen een ondernemer moet nemen. En als we het niet weten, dan zeggen we het ook. Ja, we zijn duidelijk en vertellen het eerlijke verhaal, daar staat Van Braak Accountants om bekend.” „Onze klantenkring heeft in deze periode veel dingen geregeld die geregeld moeten zijn. Dat neemt niet weg dat we de vinger aan de pols houden, om daar waar mogelijk snel te kunnen schakelen. Maar, ik hou m’n hart vast over wat de toekomst gaat brengen. Daar durf ik echt geen voorspelling over te doen. Tegen iedere ondernemer zou ik willen zeggen: trek op tijd aan de bel en wacht niet tot het te laat is.”

www.vanbraakaccountants.nl

Geplaatst op: 15 april 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.