Altijd op zoek naar het beste resultaat in de productie van dagelijks voedsel

Altijd op zoek naar het beste resultaat in de productie van dagelijks voedsel

PARTNERBIJDRAGE | Akkerbouwers, veehouders, hoveniers, vollegrondtelers en ook particulieren; ze zijn kind aan huis bij de agrarische groothandel en plattelandswinkel Johan Schuitema in Mussel.

Een begrip in de regio, waar klanten voor een keur aan producten en artikelen terecht kunnen. Maar, Schuitema is meer. De deskundige medewerkers geven hun klanten advies en daar is veel behoefte aan. „We hebben vijf mensen in de buitendienst, die de agrarische ondernemers in de verre omtrek bezoeken, om onze producten te leveren en hen over allerlei onderwerpen van advies te voorzien”, zegt eigenaar Johan Schuitema.

Het is precies zoals hij het destijds voor ogen had. Johan Schuitema begon in 1979 met zijn bedrijf aan huis, met name gericht op de plaatselijke akkerbouwers en veehouders. „Inmiddels werken hier ruim 15 mensen, afkomstig uit de regio. Daarmee zorgen we niet alleen voor bedrijvigheid, we dragen ook bij aan de regionale economie.”

Persoonlijk contact

Uiteraard ontbreekt Schuitema niet op het internet, maar roemt hij de kracht van het fysieke contact met de afnemers, onder andere in de plattelandswinkel. „Het persoonlijke contact wordt door onze klanten op prijs gesteld en zal nooit verdwijnen. Wij zijn nauw betrokken bij onze klanten en geven meestal gratis advies. En het is natuurlijk mooi wanneer ze dan ook producten bij je afnemen, maar verplicht is dat niet.”

De buitendienstmedewerkers bieden bijvoorbeeld teeltbegeleiding bij akkerbouwers. „De gemiddelde akkerbouwer weet heel veel, het is voor ons de uitdaging om desondanks van toegevoegde waarde te zijn. Denk aan de steeds veranderende wet- en regelgeving, dat is bijna niet bij te houden. Wij houden onze klanten continu op de hoogte welke producten wel en niet meer zijn toegelaten.”

„Daarnaast komen we natuurlijk bij veel klanten over de vloer en doen we overal kennis op. Die kennis koppelen we, waardoor je uiteindelijk met elkaar tot een hoger plan komt.” Zo organiseert Schuitema jaarlijks bijeenkomsten over gewasbeschermingsmiddelen. Vanwege corona stond dat op een laag pitje, maar zodra het weer kan worden deze bijeenkomsten hervat. „Ze zijn ontzettend waardevol, voor ons en voor de klanten. Ons doel is om bij te kunnen dragen aan een hogere opbrengst, meer kwaliteit en een beter product voor de klant, waarbij het milieu zoveel mogelijk wordt ontzien.”

Goede oplossingen

Schuitema maakt zich zorgen over het feit dat sommige gewasbeschermingsmiddelen wellicht worden verboden. „Dankzij gewasbeschermingsmiddelen kunnen we kwalitatief en grootschalig telen. Ga je dat verbieden, dan verdwijnen er sommige teelten en daar zit niemand op te wachten. Als de tijd ons gegund wordt, dan komen er goede oplossingen, daar doen we samen met de akkerbouwers onderzoek naar. Er zijn al veel stappen door de agrarische sector gezet, maar dat er steeds weer nieuwe beperkingen op ons afkomen, blijft zorgen baren.”

Ondertussen groeit het bedrijf Johan Schuitema gestaag door. De manier van werken, de persoonlijke contacten en de betrokkenheid zijn de pijlers waarop het bedrijf draait. „Groei is prima, maar het mag nooit ten koste gaan van bestaande klanten. Wij vinden het prachtig om in de foodsector te mogen werken en dat willen we graag nog vele jaren doen. Zo staan we samen met de boer aan de basis van de voedselketen.”

www.johanschuitema.nl

Geplaatst op: 15 april 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.