HIND: Veendammer fabrikant van schoolmeubelen produceert door, maar voelt de onzekerheid

HIND: Veendammer fabrikant van schoolmeubelen MIV produceert door, maar voelt de onzekerheid

Hoe Ist Nou Dan:

Vanwege de Coronacrisis is het dezer weken niet mogelijk om de rubriek Hoe Maakt U Het te organiseren. In plaats daarvan vragen we al eerder geportretteerde maak-ondernemers hoe ze omgaan met de crisis, wat Corona voor impact heeft en hoe ze de nabije toekomst zien.

De scholen zijn al een tijd in mindere of meerdere mate dicht. Kantoren zijn meer gesloten dan open afgelopen jaar, colleges worden live nauwelijks gegeven, auditoriums blijven ongebruikt. Dat is geen lekker rijtje omstandigheden voor een bedrijf als MIV, dat zich beweegt in de markt van kantoor- en schoolmeubelen.

,,Nee, we merken het echt wel’’, zegt Lammert de Bruin. Samen met zijn broer is hij eigenaar van het bedrijf dat voortvloeit uit de onderneming die hun vader zo’n 45 jaar geleden in de garage begon. Senior maakte van die klassieke, donkergroene schoolborden. Die levert MIV, gehuisvest in een groot bedrijfspand aan de Zwaaikom in Veendam, al lang niet meer. Althans: niet het compleet schoolbord.

Oude schoolbord

,,Het schuifmechanisme dat ooit bedacht werd voor het op en neer bewegen van die borden, maken we nog steeds’’, vertelt De Bruin. ,,Tegenwoordig bevestigen we die aan tv-schermen. Zulke systemen bestaan ook elektrisch, maar die zijn lang niet zo duurzaam als wat wij maken.’’

In deze branche moet je met je tijd mee gaan. MIV doet dat, met behoud van wat goed is en altijd al goed was. De opklapbanken van het bedrijf uit Veendam sieren menig collegezaal. Bureaus, archiefkasten, het is allemaal oud ambacht dat nog steeds prima aftrek vind, niet in de laatste plaats vanwege de hoge mate van hufterproofheid.

Lees terug:

MIV: Maker van emaillen schoolbord en meer

,,Dik een jaar geleden, vlak na de eerste lockdown, kregen we het erg druk. Je zag dat scholen en bedrijven met kantoren hun orders naar voren haalde. Zo van: als het toch leeg is, kunnen we nu beter de boel aanpakken. Dat duurde tot pakweg september en toen zag je het aantal aanvragen weer afnemen. Ik heb zelfs twee man moeten laten gaan.’’

Spreiding

Waar MIV en zijn voorlopers een paar echte klappers maakten, zoals flipoversets (50.000 van verkocht) en computerkasten (van die rijdende gevalleen met een uittrekpaneel voor het toetsenbord), is er de laatste pakweg tien jaar meer sprake van spreiding. En dat is afgelopen jaar niet zo gek gebleken.

,,We maken nu veel meer verschillende producten, altijd op vraag van de klant. Om ons grote machinepark efficiënt te benutten, doen we ook opdrachten voor derden. We kunnen van alles maken. Wij kunnen gewoon goed overweg met de machines voor hout- en metaalbewerking. Daarnaast doen we ook poedercoating en daar bereiken we aardig wat bedrijven mee.’’

Uitgestelde klap?

De Bruin weet nog niet zo goed of hij optimistisch moet zijn over de nabije toekomst. ,,Een aantal dingen speelt. Bijvoorbeeld de vraag of scholing en kantoorwerk weer naar dezelfde vorm teruggaan als vóór corona, of dat er meer op afstand gewerkt blijft worden. Een belangrijker kwestie is die van de economie. Ik vrees dat er nog aardig wat klappen gaan vallen als de overheidssteun straks ophoudt en er weer een keer belasting betaald moet worden.’’

Die factoren zorgen voor onzekerheid. ,,Je weet niet hoe het met je klanten gaat. Dat weerhoudt mij er ook van om grote investeringen tee doen. Zo houdt iedereen mekaar een beetje in de tang. Het kán allemaal nog heel erg meevallen. Laten we dat vooral hopen. Maar we zijn hier voorlopig niet vanaf, denk ik.’’

Het virus kwam voor MIV erg dichtbij. Twee van de tien medewerkers hebben het al gehad. ,,Gelukkig wisten we het op tijd en konden de jongens in quarantaine voordat ze op de werkvloer iemand konden besmetten.’’

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Geplaatst op: 13 april 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.