Dit doen ondernemers om zich op te laden: Katja Wigbels - De Vierde Verdieping

Dit doen ondernemers om zich op te laden: Katja Wigbels – De Vierde Verdieping

Foto’s door Mariska de Groot

Waar halen ondernemers hun inspiratie voor persoonlijke ontwikkeling vandaan? We vroegen het drie noorderlingen. Deel 1: Katja Wigbels van De Vierde Verdieping.

Sterretjes in de ogen

Katja Wigbels, De Vierde Verdieping (Leeuwarden)

,,Ik sta heel nieuwsgierig in het leven. Toen ik mijn man vroeg wat hij over me zou zeggen, in voorbereiding op dit interview, zei hij: ‘Persoonlijke ontwikkeling, dat ben jij’. Dat is waar. Zo sta ik in alles. Ik wil veel van dingen weten. Vind mensen ongelooflijk boeiend. Vooral dat vrijwel iedereen de kracht vindt om door te gaan en er weer wat van te maken. Prachtig!

Als organisatiecoach help ik individuen, teams, directies en organisaties het hoogst haalbare zinvolle bedrijfsresultaat te halen. Als je lekker in je vel zit en je persoonlijke ontwikkeling klopt met de ontwikkeling van het bedrijf, dan zorgt dat voor gigantische synergie. Gezonde mensen maken een gezond bedrijf, als ze op de juiste plek zitten en de juiste dingen doen. Soms hapert dat en is er een vaag gevoel van onbehagen. Ik onderzoek dan samen met degene of het team wat er aan de hand is en wat er nodig is om dat te veranderen. Problemen kun je nooit oplossen op hetzelfde niveau als waar ze zijn ontstaan.

Sterretjes in de ogen van mijn klanten zijn de inspiratie voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Iemand die je ziet stralen, dat is zo kicken. Het geeft inspiratie om me nog verder te verdiepen. Eigenlijk leer ik van hen net zoveel als zij van mij, want ieder mens is anders. Daardoor kan ik ook nooit hetzelfde doen in mijn werk. Er is geen coaching- of trainingstraject, want ik stem altijd af op de ontvanger. Ik geloof niet in één waarheid.

Waar ik ook heel veel van heb geleerd, is de tijd dat ik in de Verenigde Staten woonde. Ik ging ernaartoe toen ik 17 was. Los van mijn ouders, in de tijd van vóór e-mail … tussen een brief schrijven en antwoord krijgen zat een maand. Los van iedereen die je kent kun je jezelf opnieuw uitvinden. Wie ben ik als ik in totaal andere omstandigheden, in mijn geval Texas, een jaar bij een ander gezin woon en naar school ga? Hoe ben ik dan? Wat is dan echt van mij?

Ik koos bijvoorbeeld bewust voor het vak public speaking (spreken in het openbaar, red.). Ik ben van nature introvert en vond het eng om voor een groep te staan. Dat deed ik daar elke dag, een jaar lang. Ga maar staan, houd een verhaal en krijg feedback. Niet dat ik nu de behoefte heb om op een podium te staan, maar ik had het wel nodig om een bijdrage te kunnen leveren aan de ontwikkeling van andere mensen. Mijn drijfveer om public speaking te leren was destijds vooral dat ik me niet wilde laten leiden door angst. Ik wilde vooral mijn vrijheid terug. Ik kende daar in Texas toch niemand. Persoonlijke ontwikkeling heeft een stukje veiligheid nodig. En dat kun je zelf creëren.’’

Lees ook:

Persoonlijke ontwikkeling is vooral persoonlijk

Lees ook:

Hoe meet je het succes van trainingen en cursussen voor personeel? Vier grote bedrijven geven antwoord
Karlijn ter Horst (Journalist)

Karlijn ter Horst (Journalist)

Geplaatst op: 6 april 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.

Uitgelicht