Internetbureau iWink uit Groningen maakt websitepakketten die het internet inclusiever maken

Internetbureau iWink uit Groningen maakt websitepakketten die het internet inclusiever maken

iWink bouwt websitepakketten en digitale tools waarmee websites toegankelijker worden voor mensen met een beperking. De websitepakketten van iWink voldoen aan een set van 78 succescriteria waar je website of applicatie aan moet voldoen om bestempeld te worden als digitaal toegankelijk.  

Zo’n 26 procent van de Nederlanders heeft een aantoonbare beperking. Het hebben van een beperking kan in sommige gevallen lastig zijn bij het gebruik van een website of een app. Denk bijvoorbeeld aan slechtzienden of kleurenblinden of aan mensen met motorische beperkingen.

,,We vinden het tegenwoordig heel normaal als een gebouw toegankelijk is voor mensen in een rolstoel. Dat moet ook zo zijn voor de digitale wereld. Heel veel websites zijn nu niet ingesteld op mensen met een beperking. Dat moet en willen wij veranderen,’’ zegt Jurriaan Wentink, oprichter van iWink.

Toegankelijkheid en online inclusiviteit

iWink uit Groningen maakt zogenoemde drempelvrije digitale producten. Drempelvrij houdt in dat het product toegankelijk is voor mensen met een beperking. Zo heeft het bedrijf bijvoorbeeld websitepakketten voor woningcorporaties. Daarmee hoeven woningcorporaties niet vanaf 0 een website op te bouwen die toegankelijk is. Met het pakket kunnen de corporaties sneller een kwalitatieve website neerzetten, die ook goed te gebruiken is voor mensen met een beperking. Daarnaast maakt het internetbureau een toegankelijke rapportagetool. Hiermee kunnen organisaties digitale informatie (bijvoorbeeld uit een PDF) gemakkelijk beschikbaar maken voor mensen met een functionele beperking. Voor deze twee producten ontving iWink onlangs twee erkende certificaten.

Normaal gesproken wordt een website gebouwd, getest, vervolgens aangepast op de richtlijnen en dan krijgt de website een certificaat voor toegankelijkheid. Bij iWink hoeven klanten die cyclus niet meer door, omdat het websitepakket uitvoerig en streng getest is.

Vanaf september 2020 moeten alle overheidsinstanties hun online informatie verplicht digitaal toegankelijk maken voor mensen met een beperking. Maar volgens Wentink zijn overheidsinstanties nog steeds bezig om deze omslag te maken. Hij verwacht dat er in de toekomst steeds meer bedrijven en organisaties zijn die rekening houden met toegankelijkheid en online inclusiviteit. ,,Neem bijvoorbeeld responsive websites. Toen de eerste iPhone uitkwam en ook het mobiele internet steeds populairder werd, waren heel veel websites nog niet ingesteld op mobiel gebruik. Inmiddels is dat ondenkbaar. Wij verwachten eenzelfde soort omslag bij digitale toegankelijkheid.’’

‘iWink loopt voorop’

Europese wetgeving heeft bepaald dat er in 2025 voor alle digitale producten een richtlijn moet zijn op het gebied van toegankelijkheid. Wentink: ,,Net als de overheidswebsites die in september vorig jaar nog niet klaar waren, zal dat bij de Europese wetgeving ook weer het geval zijn, verwachten we. Er staat bijvoorbeeld geen boete op als een site niet voldoet aan richtlijnen voor toegankelijkheid. Maar wetgeving zou geen reden moeten zijn om je website toegankelijker te maken. Je zou dit moeten doen omdat je het wil, zodat iedereen toegang heeft.’’

Volgens Wentink loopt het nog geen storm wat betreft vraag naar pakketten en tools die rekening houden met toegankelijkheid. ,,Dat komt vanzelf wel. En als het zover is, dan lopen wij voorop!’’ 

William Zijlstra (Journalist)

William Zijlstra (Journalist)

Geplaatst op: 29 maart 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.