De Spiegel: Jellie Tiemersma over Helens kracht, Aletta’s volharding, Sigrids diplomatie

De Spiegel: Jellie Tiemersma over Helens kracht, Aletta’s volharding, Sigrids diplomatie

Foto door Mariska de Groot

Elke ondernemer kent ze: van die momenten waarop je moeite hebt te ontdekken wat de juiste keuze is. Dan is het handig als je een groot voorbeeld hebt, iemand die je inspireert, aan wie je je even kunt spiegelen. Aflevering 16 van De Spiegel: Jellie Tiemersma, eigenaar van adviesbureau Personal Too, commissaris bij verschillende organisaties en bestuurder van VNO-NCW.

Nou, al een beetje klaar met al die online meetings?

,,Tuurlijk ga ik er liever weer op uit. Maar die meetings hebben, ironisch gezien, wel een groot voordeel: ik kan de mensen beter zien. Ik heb mijn hele leven al een beperkt gezichtsvermogen. Met één oog zie ik niets, met het andere zo’n 15 procent. In een vergaderzaal zitten mensen aan de andere kant van een grote tafel eigenlijk al ver weg. Gelukkig vind ik hier altijd wel een weg in.’’

Poeh, dat lijkt me een lastige bagage als je opgroeit.

,,Dat is het ook, maar het geeft me ook wat. Door mijn handicap moest ik meer doorzetten. Ik ben er erg oplossingsgericht van geworden, kleur graag buiten de lijntjes.’’

En wie gebruikte je daarbij als rolmodel?

,,Eén rolmodel kan ik niet noemen. Ik zou het liever hebben over mensen die me geïnspireerd en gestimuleerd hebben. Verschillende mensen met eigenschappen die ik bewonder en waar ik een voorbeeld aan wil nemen. Als eerste komt in me op Helen Keller, een Amerikaanse schrijver uit de 19de eeuw. Zij werd toen ze 19 maanden oud was doof én blind. Toch studeerde ze later cum laude af en leerde ze vijf talen met behulp van het vingeralfabet. Niets is onmogelijk! Bij haar denk ik altijd: je moet kijken naar wat er allemaal nog wél kan.’’

Streefde zij ook zo voor gelijke rechten als jij je hele leven al doet?

,,Niet per se, maar mijn andere grote voorbeeld, Aletta Jacobs, deed dat wel. De eerste vrouw die een bul haalde, in Groningen. Ik heb nooit gesnapt hoe het kan dat we niets doen aan het gegeven dat sommige mensen wel de kans hebben om op bepaalde plekken terecht te komen en andere niet. Aletta liet zien dat je een bestaand systeem kunt doorbreken als je maar volhardt en je niet laat afschrikken. Zij heeft vast niet altijd vrienden gemaakt. Om je doelen te bereiken, kan dat ook niet. Dat vind ik ook leerzaam. Net als Aletta heb ik soms heel bewust tegen de stroom in geroeid en mensen achter me gelaten als dat nodig was. ’’

Wanneer dan?

,,Bijvoorbeeld door heel vroeg al de politiek in te stappen. Ik was ooit het jongste raadslid van Nederland. Daar verkondigde ik standpunten waarmee lang niet iedereen het eens was natuurlijk. Vaak over gelijkheid en vrouwenrechten. Ik heb een vrij sterke mening. Als ondernemer, adviseur en bestuurder houd ik die ook niet altijd voor me.’’

Ben jij zo’n harde in je commissarisfuncties en je werk als sparringpartner van mensen en bedrijven?

,,Wel direct, niet bot. Soms is het constructiever om wat diplomatieker te zijn. En dat is een kant die ik nog beter kan ontwikkelen. Daarom heb ik zo’n bewondering voor Sigrid Kaag. Zij is daarin een meester. In het op het juiste moment laten vallen van pauzes, het inbouwen van rust, het afstand nemen. Dat is zó knap, zoals zij dat jarenlang in het Midden-Oosten deed.’’

Wat heb je van haar overgenomen?

,,Ik probeer haar tactieken toe te passen in mijn ondernemersactiviteiten en mijn commissariaten. Dat lukt steeds beter. Soms moet je echt even op je handen gaan zitten en niet meteen met je mening of advies komen. Daar doe ik erg mijn best voor. Het is veel beter om de juiste vragen te stellen dan om oplossingen aan te dragen. De kunst van het beïnvloeden eigenlijk.’’

Vorige afleveringen van De Spiegel lezen? Klik dan op deze link.

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Geplaatst op: 29 maart 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.