Column Ronald Mulder: Kun je leren ondernemen?

Column Ronald Mulder: Kun je leren ondernemen?

Weinig mensen weten dat Mark Rutte enorm veel heeft betekend voor het ondernemerschap in Nederland. Niet als premier (of misschien ook wel, dat moet iemand anders maar beoordelen), maar voor die tijd, als staatssecretaris van Onderwijs, ruim vijftien jaar geleden. Ongeveer in 2005 lanceerde Rutte, samen met zijn collega van Economische Zaken, Karien van Gennip, het Partnership Leren Ondernemen. Onderwijs, overheid en bedrijfsleven gingen samenwerken om Nederland ondernemender te maken.

Dat was hard nodig. Het woord start up bestond nog niet in Nederland. De enige ondernemersopleiding was Small Business & Retail Management, waar je leerde hoe je een sigarenzaak moest runnen. Studenten die naast hun studie een onderneming begonnen, werden door de universiteit, maar ook door de DUO, vol onbegrip behandeld. Een ondernemer stond in de publieke opinie sowieso niet heel hoog aangeschreven. Een beetje een sjacheraar, zo iemand zonder stropdas en met een veel te bruin hoofd.

Nu, ruim vijftien jaar later, heeft iedere zichzelf respecterende universiteit en hogeschool een minor Entrepreneurship, een Center of Excellence en een incubator. Studenten kunnen een afstudeerstage doen in hun eigen bedrijf en kunnen dezelfde faciliteiten gebruiken als bijvoorbeeld studerende topsporters. Ook op de middelbare school kun je al leren ondernemen, als je tenminste kiest voor een Entreprenasium – een formule die overigens ontwikkeld is in Emmen, de ondernemendste stad van Drenthe.

Dus door Mark Rutte is Nederland een stuk ondernemender geworden. Op papier althans. Want bij mijn weten is de effectiviteit van al die ondernemerschapsopleidingen nooit onderzocht. Veel mensen, onder wie de meeste ondernemers, vinden dat ondernemerschap niet te leren valt, en zeker niet op school. Het moet gewoon in je zitten.

Ik moest hieraan denken toen ik van de week sprak met de tweelingbroers Thomas en Christiaan van Saunaverhuur Noord. (Waarom in Groningen iedereen ‘Noord’ in zijn bedrijfsnaam opneemt en in Friesland niemand, dat is een van de grote raadsels van deze tijd.) De twee studenten zagen dat veel mensen in de lockdown goed geld over hadden voor de weinige overgebleven mogelijkheden om te recreëren, en ze bouwden daarom een houtgestookte sauna op wielen die ze in vrijwel iedere voor- of achtertuin kunnen neerzetten. Het bedrijf loopt goed. Februari, met al die sneeuw en vorst, was een topmaand – soms moet je ook een beetje geluk hebben.

De broers komen niet uit een ondernemersnest en ze studeren ook geen economie of bedrijfskunde. Om precies te zijn studeren ze neurowetenschappen respectievelijk filosofie. Hoe hebben ze dan leren ondernemen? ,,Ach, we deden altijd al projectjes. Als kleine jongens al. Iets verzinnen en dan kijken of je het kunt maken en of mensen het ook leuk vinden.”

Moeilijker is het niet, ondernemen. Iets verzinnen en dan kijken of je het kunt maken en of mensen het leuk vinden. En het gekke is: bijna alle 4- en 5-jarigen kunnen dit! Dus eigenlijk hoeven we er alleen maar voor te zorgen dat ze het niet afleren. Dan hoeft nooit meer iemand te leren ondernemen.

Ronald Mulder is ondernemer en econoom. Man van weinig woorden. 
@Ronaldmulder

Geplaatst op: 23 maart 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.