Persoonlijke ontwikkeling is vooral persoonlijk

Persoonlijke ontwikkeling is vooral persoonlijk

Foto: Mariska de Groot

Persoonlijke ontwikkeling. Het is zo’n buzz-begrip. Een leven lang leren hoort daarbij, groei, ontplooiing, competentie, skills en nog een heel rijtje van die termen. Vanzelfsprekend heeft elke professional een eigen verantwoordelijkheid om die ontwikkeling op te zoeken. Ook werkgevers spelen een rol. Sommige ondernemingen gaan ver in het creëren van een cultuur waarin persoonlijke ontwikkeling voorop staat.

‘Voor ons voelt persoonlijke ontwikkeling niet als iets waarmee we actief bezig moeten zijn. Het is meer een vanzelfsprekend gegeven. Het gaat om leuk werk, om passend werk’’, vertelt Richard Tapper. Samen met Jan Schut richtte hij in 2007 in Tynaarlo softwarebedrijf New Nexus op. ,,Dat deden we juist omdat we ons in het bedrijf waarin we toen werkten niet meer thuis voelden. We wilden gewoon leuk werk.’’

Leuk betekent voor Tapper en Schut dicht blijven bij taken die je voldoening geven, taken die je goed af gaan ook dikwijls. Schut: ,,Dat klinkt logischer dan het misschien is. Hoe vaak kom je niet werkgevers tegen die juist proberen de mindere eigenschappen van medewerkers te verbeteren? Dat doen wij juist niet. Wij gaan er zover in dat we opdrachten zoeken bij onze medewerkers en niet andersom. Honderd procent lukt dat nooit, maar daarnaar streven we wel. Dat zorgt voor blije medewerkers, en die zorgen voor tevreden klanten.’’

Vrijheid geven

Blije medewerkers. Die krijg je volgens het New Nexus-model met inzet van een aantal instrumenten. Tapper: ,,Vrijheid geven is misschien wel het belangrijkste. Wij vinden dat iedereen de ruimte moet krijgen voor zijn mening en ideeën. Als dat gevoel er is ontstaan mooie dingen. Zo profileren we ons meer op smart health omdat enkele van onze mensen daar actief mee bezig wilden. Dat leidt tot bevlogenheid en tot prachtige oplossingen. Vrijheid betekent dat onze mensen zelf verantwoordelijkheid nemen. Als mij iets gevraagd wordt is mijn antwoord meestal: ‘Wat denk je zelf?’’’

Het leidt ook tot de persoonlijke ontwikkeling van die medewerkers. Natuurlijk, New Nexus maakt budget vrij voor trainingen en opleidingen. Minstens zo belangrijk zijn andere initiatieven. Schut: ,,Onze mensen hadden behoefte aan het delen van kennis, niet alleen onderling, maar ook met de buitenwereld. Dat doen we nu regelmatig in georganiseerde vorm. Uiterst leerzaam is dat en het geeft veel voldoening. Dat soort eigen initiatieven stimuleren we zoveel mogelijk. Mensen die van plek of rol willen veranderen, faciliteren we. Wie wil, kan zo bijna continu aan zijn ontwikkeling werken.’’

Belang van elkaar zien

In Haren wordt momenteel de laatste hand gelegd aan het nieuwe pand van het softwarebedrijf dat helemaal ontworpen is naar de filosofie van de grondleggers. Veel ruimten zijn er voor presentaties en opleidingen, het restaurant heeft een belangrijke positie en ook de wens van medewerkers om te kunnen sporten is vervuld in de vorm van een grote fitnessruimte.

Straks is er plek voor honderd man in het ultra duurzame gebouw, waar in het huidige pand in Tynaarlo niet meer dan veertig medewerkers terechtkunnen. ,,Wij gaan uit van het nieuwe nieuwe werken’’, zegt Richard Tapper. ,,Het thuiswerken, waaraan iedereen gewend is geraakt, blijft. Maar samenkomen blijft essentieel. Dat zeggen onze medewerkers ook. Ik denk dat onze mensen die elders gedetacheerd zijn straks ook één of twee keer per week hier komen werken. De beste ideeën ontstaan bij het koffieapparaat. Wij zijn gewend elkaar veel te zien en te spreken. Op onze eigen boot bijvoorbeeld, maar ook tijdens de familiedagen, sportevenementen en meer. Door corona blijkt misschien nog wel meer hoe belangrijk dat is.’’

Collectief belang

Dat thuiswerken maar een deel van de nieuwe realiteit van straks is, daarvan is ook Jan Baljeu overtuigd. De directeur van Friesland Lease ziet hoe de ene medewerker het heerlijk vindt, terwijl de andere veel liever naar kantoor in Drachten komt. ,,Ik geef ze de ruimte om zelf een overweging te maken en reken erop dat mensen elkaar aanspreken op gedrag dat niet bij het gezamenlijk doel past.’’

Dat gezamenlijke doel is een uitgangspunt waarop Baljeu hamert sinds hij vijftien jaar geleden de scepter overnam. ,,Ik heb meteen de individuele bonusregeling omgezet in een bonus op basis van collectieve punten. We streven met zijn allen hetzelfde na, namelijk dat onze klanten zo blij mogelijk zijn.’’

Dat gaat heel aardig. Leaserijders riepen afgelopen december Friesland Lease voor het derde jaar op rij uit tot de beste leasemaatschappij. ,,Daar zijn we heel trots op. Het zegt iets over de cultuur binnen ons bedrijf, want ik ben ervan overtuigd dat we zo goed beoordeeld worden vanwege onze mensen. Ons idee is helder. Blije medewerkers maken blije klanten. Financieel succes is een afgeleide, dat komt dan wel.’’

Persoonlijke ontwikkeling is een belangrijke dynamiek om medewerkers tevreden te houden, al zet Baljeu daar een kanttekening bij. ,,De ene mens is de andere niet. Sommigen zijn constant op zoek naar ontwikkeling, terwijl anderen heel tevreden zijn met wat ze doen. Je wilt het liefst een mix in elk team.’’

Van een 8 een 9 maken

Baljeu en de zijnen hebben een heel systeem opgetuigd om competenties van medewerkers te meten. ,,Dat is de Strenght Finder test van Don Clifton (een Amerikaanse psycholoog en ondernemer, red.), die 34 competenties onderscheidt. Wij gebruiken de uitkomsten om te bespreken of mensen op de goede plek zitten, of ze iets willen bijleren, om te zien of ze vooruitgaan. Want dat is uiteindelijk wel het doel: talent verder ontwikkelen. Ik wil niet dat mensen van een 5 een 6 maken. Liever heb ik dat ze van een 8 een 9 maken. Dat vinden ze veel fijner, dan blijven ze dicht bij wat ze graag doen en goed kunnen.’’

Naar zelfontwikkelingscursussen gaan ze, naar functiegerelateerde trainingen, naar andere opleidingen. ,,Het gaat mij erom dat ze daarover zelf beslissen, dat ze zelf aangeven wat ze nodig hebben. Ja, dat kan allemaal helpen in de persoonlijke ontwikkeling. Maar belangrijker vind ik de bewustwording dat iedereen weet wat hij kan en wil. Dat lukt alleen in een open organisatie waarin mensen zich durven uitspreken en zich kwetsbaar opstellen.’’

Verschillende rollen

Door binnen het bedrijf verschillende functies – of liever: rollen – in te nemen, is persoonlijke ontwikkeling gegarandeerd. Dat uitgangspunt hanteert Spindle. Het Groningse softwarebedrijf, ontstaan vanuit Voys, heeft persoonlijke ontwikkeling ingebakken in zijn filosofie. ,,Mensen de ruimte geven. Daar gaat het om. Voel je de behoefte iets nieuws te proberen? Doe maar.’’ Dat zegt Rosien van Toor, zelf een levend voorbeeld van die interne dynamiek. ,,Ik kwam vijf jaar geleden binnen als historicus met wat ontwikkelvaardigheden en ben nu vooral bezig met de interne organisatie en de organisatiecultuur.’’

Leren is wat de medewerkers bij Spindle doen, vooral door verschillende rollen aan te nemen in het zelfsturende geheel. Werken bij Voys en Spindle tegelijk kan ook. ,,We hebben mensen die werk bij de klantensupport van Voys combineren met UX-design bij Spindle, of die softwaredevelopment doen, maar ook werken voor 48percent.org, de gezamenlijke stichting van Voys en Spindle. Als de ambities er zijn, kan er heel veel. Uitgangspunt is dat de persoonlijke ontwikkeling van een individu goed is voor het geheel.’’ Learning on the job .

Pizzasessies

Bij Spindle vindt persoonlijke ontwikkeling ook extern plaats. Iedereen heeft een studiebudget. Wie dat inzet voor een meerdaagse conferentie krijgt de vrije dagen erbij. ,,Opleidingen moeten ook, omdat wij werken in een vakgebied dat zich razendsnel ontwikkelt. Dat doen we ook intern, door middel van zogeheten pizzasessies. Collega’s vertellen elkaar hun laatste inzichten. Ook heel leerzaam, ook omdat je het helder moet presenteren voor een groep.’’

Nog zoiets, puur gericht op persoonlijke ontwikkeling: bij Spindle wordt van iedereen verwacht 10 procent van zijn tijd te besteden aan ‘klooien met hardware’. Rosien van Toor: ,,Dan doe je eens heel wat anders, denk je heel anders na. Dat kan ook iets heel anders zijn dan hardware hoor. Projecten met open source software worden bijvoorbeeld ook veel gedaan. Echt goed voor iedereen. Bovendien komen er altijd mooie ontdekkingen uit voort.’’

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Geplaatst op: 12 maart 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.