‘Duurzaam werk betekent jezelf blijven ontwikkelen: als werkende en als werkgever’

‘Duurzaam werk betekent jezelf blijven ontwikkelen: als werkende en als werkgever’

PARTNERBIJDRAGE | Corona heeft ons wakker geschud. Onze economie is mondiaal en tegelijkertijd regionaal georganiseerd en technologie maakt bijvoorbeeld thuiswerken heel gewoon. Flexibiliteit is geweldig en maakt ons tegelijk kwetsbaar. Wat kunnen we leren van deze coronapandemie om mensen duurzaam te laten (thuis)werken? Dr. Klaske Veth, lector Duurzaam HRM van Hanze Hogeschool licht werken na coronaperiode toe.

,,Als we het over duurzaam werken hebben, dan is de crux dat werkenden fris en fruitig blijven gedurende de hele loopbaan; continue ontwikkeling en groei. Onze Europese regio vergrijst, dus louter de jongeren de opleidingskansen bieden is niet handig. Bied iedereen álle werkenden die kans: laag- en hoogopgeleid, wel of niet met een handicap, mannen en vrouwen etc. Echt niet al het werk kan worden geautomatiseerd; we hebben alle werkenden keihard nodig, ook in de toekomst. We zijn echter geen robots maar mensen en in die zin ook kwetsbaar. Dat is niet alleen door deze pandemie duidelijk gemaakt, maar was daarvóór ook al zichtbaar in bijvoorbeeld de jaarlijkse stijging van het aantal mensen dat door burn-out uitvalt. En nu vraagt het in deze coronatijd ook, nog meer dan voorheen, motivatie uit jezelf te halen. Immers, thuiswerken is in een ongekend snel tempo in vele sectoren gebruikelijk geworden, maar het vraagt veel. Bijvoorbeeld een extra goede bewaking van grens werk-privé, extra moeite doen om sociale contacten te onderhouden en extra moeite doen jezelf te blijven ontwikkelen. De behoefte om de capaciteiten te hebben om goed te kunnen functioneren, zelf keuzes mogen maken, en om fijne contacten te onderhouden, kent iedereen, ongeacht leeftijd, opleiding of achtergrond. Als mensen lekker in hun vel zitten, presteren ze ook beter. Dat is win-win voor zowel de werkende als de werkgever. Dat is duurzaam werken. Dus voor de werkgever hoe je omgaat met álle mensen -vast en flexibel-, hoe je mensen aantrekt en behoudt. En voor werkenden draait het om de vraag, hoe behoud ik leuk en uitdagend werk, nu en in de toekomst? Hoe kan ik op die complexe arbeidsmarkt blijven bewegen ook als ik ouder word?”

Dr. Klaske N. Veth is Lector Duurzaam HRM & Leading
lector Master Leiderschap bij de Hanzehogeschool & AOG
School of Management.

Impact van energieke mensen

Corona heeft ons hard wakker geschud en zorgt voor nog meer urgentie rond het thema duurzaam werken. Werken waarin je fysieke en mentale gezondheid centraal staat, werken in een prettige en gezonde omgeving. „Laat je informeren, stel vragen, ook aan degenen die van nature wat minder praters zijn. Besef dat energieke mensen impact hebben op zichzelf, op elkaar (vitaliteit is besmettelijk!) en op hun werk, kijk naar wat mogelijk is en neem het heft in handen. Beweeg je, ontwikkel je, geef en neem ruimte.” „Twee jaar geleden hebben we met bedrijven en andere kennisinstellingen het Platform Mentale Gezondheid opgericht. Het is een platform voor duurzaam werken: we delen er kennis en ervaring van bedrijven. Wat leren onze onderzoeken over de balans tussen werk en privé, naar effecten van scholing en ontwikkeling? Wat werkt wel en niet als antwoord op technologisering en flexibilisering? En dit gaat op voor werkgevers en werkenden. Voor hoog en laag opgeleid, productie en kantoorwerk, klein bedrijf en groot, jong en oud.”

Wat wil jij eigenlijk?

„We weten dat autonomie, de wens om zelf te beschikken in ieder mens zit. We hebben allemaal behoefte aan een mate van vrijheid, erkenning en waardering. We weten dat redelijkheid en fatsoen daar net zo goed bij horen. De kunst is het met elkaar te verbinden, naar elkaar om kijken, begrijpen waarom we iets doen of niet. Stel vragen om te leren in je bedrijf, in jezelf. Waar word je in je werk gelukkig van, waar krijg jij energie van, wat maakt vrolijk? Wat leer je van een dag meelopen op andere afdeling of in een ander bedrijf? Hoe zie jij jezelf over twee jaar, wat wil je eigenlijk? Wat betekenen de mensen om je heen, wat doet in je eentje thuiswerken met je, hoe zie jij dat na corona? Die vragen gelden voor alle werkenden en werkgevers. En geef dan iedereen -en niet alleen hoger opgeleiden- kansen om zich verder te ontwikkelen. Groei en ontwikkeling is goed voor iedereen, ongeacht achtergrond, niveau, functie of leeftijd. Maar ook ongeacht of je nu werkende in dienst bent of werkgever; het is echt win-win als je in je mensen investeert. Altijd. Duurzaam werken vergt van iedereen een mate van leiderschap en ondernemerschap. Ontdek het positieve, het energieke, de inspiratie, ook binnen dat wat onomkeerbaar is. Stress bijvoorbeeld, kan positief zijn als je weet hoe er mee om te gaan. Niets gaat vanzelf, het is werken en leren, je voelhorens uitsteken en jezelf blijven ontwikkelen. Doe het voor jezelf en ook altijd voor de ander, want ook jij kunt die ander zijn. We weten zoveel van duurzaam werken: het is de kunst het concreet te maken voor ieder individueel mens. Ik nodig u uit het om het met elkaar en met ons te delen, daar worden we allemaal beter van.”

Wil je meer weten over het Platform Mentale Gezondheid, zie Platform Mentale Gezondheid (hanze.nl). Begin april komt een de rapportage over mentaal gezond werken in coronatijd uit over 2020.

hanze.nl

Geplaatst op: 12 maart 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.