De Spiegel: Wim Hemmes van Hemmes Installatietechniek over zijn vader en leiderschap

De Spiegel: Wim Hemmes van Hemmes Installatietechniek over zijn vader en leiderschap

Foto: Mariska de Groot

Elke ondernemer kent ze: van die momenten waarop je moeite hebt te ontdekken wat de juiste keuze is. Dan is het handig als je een groot voorbeeld hebt, iemand die je inspireert, aan wie je je even kunt spiegelen. In aflevering 15 van De Spiegel: Wim Hemmes (46) eigenaar van Hemmes Installatietechniek in Coevorden.

Even de onvermijdelijke: corona..?

,,Daar hebben wij zakelijk gezien bepaald geen last van. We hebben het drukker dan ooit. Mensen steken hun vakantiegeld in een uitbouwtje, het opknappen van de badkamer, een nieuwe keuken, noem maar op. Komt allemaal installatiewerk aan te pas. Maar projecten komen ook weer aardig los. Appartementencomplexen, vakantieparken, ze hebben ons allemaal nodig. En het lijkt erop dat de drukte gewoon doorgaat voorlopig. Ik denk dat het grootste probleem nog wordt om voldoende goed personeel te vinden om aan de vraag te kunnen voldoen.’’

En met wie spar je daarover?

,,Ah, je praat richting mijn voorbeeld. Ja, dat is onder anderen mijn vader Wout. Ik eet nog drie keer per week een broodje met mijn ouders, die een paar honderd meter van de zaak wonen. En ja, dan hebben we het natuurlijk wel over hoe het gaat. Hij is tenslotte de grondlegger van Hemmes Installatietechniek, de naamgever ook.’’

En ook nog een beetje adviseur misschien …?

,,Nou nee, zover gaat het niet. Niet meer. Dat was de eerste jaren na mijn overname in 2004 zeker wel zo. Toen had hij echt nog een rol. Hij was tenslotte dertig jaar lang het gezicht van Hemmes. Tijdens de financiële crisis werden we zo hard geraakt dat hij zelf zei: je moet mij van de loonlijst halen. Sindsdien komt hij nog geregeld even buurten, maar bemoeit hij zich nergens meer mee.’’

Dat is knap.

,,Vind ik ook. Het bedrijf is toch zijn kindje. Ik weet zeker dat hij bij sommige beslissingen die ik de afgelopen jaren nam gedacht moet hebben: dat is niet verstandig. Dat ik me op meer kleinere klanten richt terwijl hij juist voor grote projecten ging bijvoorbeeld. Of dat ik koos voor een middag met mijn gezin in plaats van werk. Maar hij heeft het nooit gezegd, hij heeft me vanaf het begin de ruimte gegeven om te ondernemen zoals ik dat wil.’’

Is dat heel anders dan zijn stijl?

,,Jawel, vooral het leidinggevende gedeelte. Hij was een meer klassieke directeur met stropdas die met zijn vuist op tafel sloeg als het nodig was. Ik doe dat anders omdat de huidige tijd vraagt om een andere vorm van leiderschap. Tegenwoordig probeer je meer een wij-gevoel te creëren waarbij de nadruk ligt op het feit dat we het samen moeten doen.’’

Wilde je altijd al in zijn voetsporen treden?

,,Eerst wilde ik vrachtwagenchauffeur worden, maar toen ik een jaar of 12 was begon ik al te roepen dat ik de zaak wilde overnemen. In 1998 ben ik er komen werken, zes jaar later was de overname. Natuurlijk heb ik goed opgelet hoe hij dingen doet. De manier waarop hij met klanten omging, de energie die hij bracht, zijn visie, dat heb ik opgeslurpt. En er vervolgens mijn eigen saus overheen gegoten.’’

Welke smaak saus is dat?

,,Je neemt van alles met je mee. Ik maak eigen keuzes, soms andere. We hebben vol ingezet op zonnepanelen bijvoorbeeld en zijn meer de particuliere markt opgegaan. Dat heeft ons de financiële crisis doorgeholpen. Maar heel eerlijk: veel van mijn manier van ondernemen lijkt natuurlijk op die van pa. Ik ben ermee opgegroeid. Hij heeft de zaak helemaal van nul opgebouwd, door keihard te werken. Dat doe ik ook maar wel net een beetje anders. Ik zoek meer de balans tussen werk en thuis en probeer dit ook over te brengen op mijn personeel.’’

Je bent dus ook een ander type vader?

,,Vast wel. Ik ben helemaal niets tekortgekomen als kind hoor, laat dat duidelijk zijn. Wout is zo iemand die als hij thuis is, er ook écht is. Ik pak het niet anders aan in het belang van mijn eigen kinderen, maar puur omdat ik me er zelf beter bij voel.’’

Vorige afleveringen van De Spiegel lezen? Klik dan op deze link.

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Geplaatst op: 1 maart 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.