Green PAC: kenniskatalysator voor groene chemie

Green PAC: kenniskatalysator voor groene chemie

Foto: biocomposietbrug bij Ritsumasyl – beeld: Green PAC

Green PAC vormt het kennisknooppunt over groene chemie en kunststoffen, met vestigingen in Emmen en Zwolle. Maar wat doet het Green Polymer Application Centre precies?

Op het eerste oog ziet hij er niet heel bijzonder uit, de fietsbrug over het Van Harinxmakanaal bij Ritsumasyl, Friesland. Voor je ’t weet ben je er overheen gefietst. Maar met die brug is iets bijzonders aan de hand. Hij is gemaakt van biocomposiet: een circulair bouwmateriaal, van natuurvezels. De brug is met zijn beweegbare overspanning van 22 meter de langste biocomposietbrug van de hele wereld.

Kennisknooppunt kunststoffen

De brug komt uit de koker van Green PAC, het Polymer Application Centre in Noord-Nederland. Het initiatief van hogescholen NHL Stenden en Windesheim is het best te omschrijven als een kennisknooppunt waar bedrijfsleven, overheden en kennisinstellingen samenkomen om technische vraagstukken op te lossen. Daarbij ligt de focus op groene chemie en kunststoffen. En iedereen die iets met groene chemie of kunststoffen doet mag aankloppen bij Green PAC. Zowel de kleine ondernemer die hulp nodig heeft bij zijn startende bedrijf als de scale-ups en grotere bedrijven.

Vincent Voet, associate lector van het lectoraat Duurzame Kunststoffen bij NHL Stenden in Emmen, noemt een voorbeeld van zo’n vraagstuk waarbij Green PAC kan helpen. ,,We werken samen met polyesterbedrijf CuRe Technology op het gebied van chemische recycling. In ons lab kunnen wij op kleine schaal de eerste technologieën testen voor het chemisch recyclen van kunststof: het afbreken tot aan de bouwstenen en het opnieuw polymeriseren tot nieuwe zuivere plastics. En CuRe Technology werkt in hun grotere pilotfabriek dan verder aan die techniek, en brengt het vervolgens met partners naar de markt.”

En zo zijn er meer projecten en onderzoeken. Bijvoorbeeld naar biocomposieten, waarbij met vezelversterking en bioharsen een bouwmateriaal wordt gemaakt. Zichtbare voorbeelden zijn de eerder genoemde fietsbrug, een tiny house en de biocomposieten brug in dierenpark Wildlands in Emmen. Het materiaal is van hernieuwbare grondstoffen gemaakt, is lichter dan staal en heeft een relatief lage impact op het milieu.

Daarnaast houdt Green PAC zich bezig met 3D-printing. Voet: ,,Ook daar kijken we of we milieuvriendelijke materialen kunnen ontwikkelen. Twee jaar geleden hebben we een duurzame inkt ontwikkeld, op basis van sojaboonolie. Nu doen we dat op basis van appelzuur, een reststroom, samen met het lokale bedrijfsleven.”

Kleinere ondernemers

Ook de kleinere, net startende ondernemer kan aankloppen bij Green PAC. Vrijwel iedereen is welkom: als het product van de ondernemer maar iets te maken heeft met kunststof. Een ondernemer die een goed product heeft maar niet goed is in de zakelijke kant van het ondernemen kan daarin bijvoorbeeld ondersteuning krijgen. Of neem de ondernemer die hulp nodig heeft bij het verder ontwikkelen van zijn of haar product. Die kan via Green PAC in aanraking komen met de juiste kennisinstellingen en zo verder worden gebracht en geholpen.

Matthijs Popken is zo’n ondernemer die zich aansloot bij Green PAC. Hij begon in 2015 in Emmen zijn bedrijf Popken Mechatronica. Eerst bij de Ondernemersfabriek Drenthe, daarna bij het iLab-programma bij Green PAC. Een beetje een vreemde eend in de bijt was hij wel: hij hield zich vooral bezig met draadloze sensortechnologie, niet direct iets wat in het straatje van Green PAC past. Popken: ,,Mijn technieken hebben niet direct iets te maken met biobased plastics en dat soort zaken, maar ik kon mijn technologie wel goed combineren met andere deelnemers. Er was bijvoorbeeld iemand die fietsen van kunststof bouwde. Voor hem kon ik elektronica maken die dan weer in die fietsen kon worden verwerkt.”

Op die manier kwam de aansluiting bij Green PAC goed van pas. Het leverde hem een netwerk op, en simpelweg meer werk. ,,Bijvoorbeeld onderzoeksinstituut Fair-Fusion, dat ook meedeed aan het programma. Zij wilden een recyclebare computerchip gaan maken. En daarmee kon ik ze ondersteunen en helpen.”

Emmen en Zwolle

Harm-Jan Bouwers, manager van Green PAC NHL Stenden, geeft aan dat de locatie in Zwolle (Green PAC Windesheim) vooral is gericht op de startende ondernemer. Locatie Emmen richt zich meer op onderzoeksprojecten met grotere scale-ups en bestaande bedrijven. ,,Ook in Emmen zitten startups”, vertelt Bouwers. ,,Matthijs viel onder het iLab-programma uit Zwolle, en dat programma omvat drie jaar. En daarbij hoort bijvoorbeeld coaching, en business development. Eigenlijk alles om tot je uiteindelijke onderneming te komen. In Emmen bieden we deze ondersteuning ook, in samenwerking met partners als Ik Ben Drents Ondernemer . De komende jaren gaan we deze ondersteuning in Emmen verder uitbouwen.”

De locatie in Emmen legt dus meer de focus op grotere, bestaande bedrijven. En die bedrijven worden steeds groter, en de ambities ook: via CuRe Technology werkt Green Pac zelfs samen met multinational Coca-Cola. ,,Dat gaat vooral over nieuwe technieken voor recycling van plastics”, vertelt Vincent Voet. ,,Denk aan vervuilde plastics, die gewoonlijk niet te recyclen zijn. Die verdwijnen vaak in verbrandingsovens. Met chemische recycling kun je die plastics wél recyclen.”

Dat is interessant voor partijen als Coca-Cola, die zo nieuwe manieren krijgen om plastics om te vormen tot nieuwe petflessen. ,,Daarom heeft Coca-Cola bij CuRe Technology op de deur geklopt en investeert het ook in ons gezamenlijk project”, vertelt Voet. ,,En ja, daar zijn we natuurlijk erg trots op.”

Wigger Brouwer (Journalist)

Wigger Brouwer (Journalist)

Geplaatst op: 26 februari 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.