De Spiegel: Halbe Boersma, oprichter en eigenaar van Fotocadeau.nl, over zijn ondernemersgeest

De Spiegel: Halbe Boersma, oprichter en eigenaar van Fotocadeau.nl, over zijn ondernemersgeest

Elke ondernemer kent ze: van die momenten waarop je moeite hebt te ontdekken wat de juiste keuze is. Dan is het handig als je een groot voorbeeld hebt, iemand die je inspireert, aan wie je je even kunt spiegelen. Aflevering 14: Halbe Boersma (47) oprichter en eigenaar van Fotocadeau.nl in Kollum.

Foto door Mariska de Groot

2020 was vast een goed jaar voor je…

,,Zeker. Corona is voor de resultaten van onze bedrijven alleen maar positief. Alleen in de eerste week van de lockdown was het een drama. Mensen wisten even niet wat ze moesten, denk ik. Er werd amper iets besteld. Maar daarna ging het megahard. En nog steeds. Vóór corona groeiden we jaarlijks 30 procent. Sinds de lockdown zitten we op koers richting 60 procent.’’

En dan hebben we het over een trits aan aparte bedrijven hè?

,,Fotocadeau is de overkoepelende naam van het bedrijf. Daaronder hangt heel veel. Fotoopglas, Fotoopaluminium, Fotoophout, Canvascompany, Hellodeco, Pimpjedeur, Wereldkaart, Topdoek en nog meer. Met Nederlandse en Duitse extensies. De trend is overal hetzelfde: het gaat goed.’’

Hoe begon het?

,,Vijftien jaar geleden hoorde ik van een oud-collega bij Telfort, Debby, dat het afdrukken van foto’s op canvas zo populair was opeens. Ik had er nooit van gehoord, maar ben er toch mee begonnen. Dat was een schot in de roos. Ik haalde in het eerste jaar twintig keer de omzet die ik de bank had voorspeld toen ik mijn eerste lening aanvroeg om een printer te kunnen kopen. Geweldige tijd was dat. Pionieren, niks te verliezen, gewoon gaan.’’

Zit dat rauwe ondernemen je in het bloed?

,,Dat denk ik wel. Toen ik 15 was zei ik al tegen wie het horen wilde dat ik ondernemer zou worden. Het duurde nog wel een jaar of vijftien voordat ik genoeg zelfvertrouwen had om de sprong te wagen. Dat ondernemen zit wel in onze familie. Opa, ooms, neven, mijn broer, dat zijn allemaal ondernemers. Mijn opa vond het wel raar dat ik het uiteindelijk ging doen. Hij zei: ‘Je hebt toch een goede opleiding? Neem dan een goede baan!’ Zegt iets over de tijdgeest ook, denk ik. Hij vond ondernemen geen keuze uit rijkdom.’’

Wie heb je nodig gehad om het kwartje te laten vallen en toch ondernemer te worden?

,,Niet wie, maar wat is de vraag. In mijn geval was het een reis door Azië en Australië, samen met mijn vrouw. We zijn een half jaar weggeweest. Toen had ik ontslag genomen en in wezen al besloten te gaan ondernemen. Ik wist alleen nog niet waarin. Ik had een blocnote mee voor ideeën. Van tevoren had ik gedacht dat ik erop zou krabbelen welke mooie producten ik allemaal zou kunnen importeren of zo. Uiteindelijk bleef dat kladblok bijna leeg. Er stonden twee belangrijke dingen op na dat halve jaar: ik wil iets doen met een product, niet met een dienst. En ik wil iets met emotie. Dat zijn dus foto’s geworden. De eerste was een foto op canvas van onze reis.’’

Hoe is het vijftien jaar en tig bedrijven later met dat echte ondernemen gesteld?

,,Het leukst blijft het verzinnen van nieuwe dingen. Ik merk wel dat ik natuurlijk steeds meer manager wordt. We hebben 130 man op de loonlijst en besteden ook nog veel uit. Dan krijg je dat. Maar ik organiseer alles steeds beter, laat mensen steeds meer specifiek doen wat ze leuk vinden. En zo speel ik tijd vrij voor mezelf. Ik werk nu met een compagnon aan een wereldidee, waarover ik niks kan zeggen nog. Maar ik denk dat het groter wordt dan alles wat ik nu in die vijftien jaar heb opgebouwd.’’

In 2015 stond Boersma ook al in NoordZ:

Fotocadeau.nl: stijgende weg met veel zijwegen
Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Geplaatst op: 20 januari 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.