Drentse start-ups bij de top van Nederland

Drentse start-ups bij de top van Nederland

SpaceTime Layers en CodeSandbox behoren tot de nationale top. Investeerders herkende de potentie van CodeSandbox al – ze haalden 13,2 miljoen euro op – en beide bedrijven behoren tot de twaalf start-ups die strijden in de halve finale van de Young Business Award (YBA).

De twaalf halve-finalisten zijn samen goed voor 80 miljoen euro aan investeringen. Niet voor niets constateert Jort Kelder, presentator van de halve eindstrijd van Nederlands grootste startupcompetie: ,,Wat doen jullie hier nog? Jullie zijn al succesvol.’’

De eerste aflevering van de Young Business Award kijken?

Klik dan op deze link.

Pitch van 60 seconden

Er waren 314 aanmeldingen voor de Young Business Award. De twaalf beste worden aan de tand gevoeld door een jury onder leiding van Remy Gieling, hoofdredacteur van Sprout/MT, nadat ze eerst met een pitch van 60 seconden de essentie van hun bedrijf hebben beschreven.

Uiteindelijk zullen de vier beste start-ups doorstromen naar de finale op 5 februari en daar strijden om de titel ‘de beste jonge onderneming van Nederland’, zoals Jort Kelder het niveau kwalificeert. De hoofdprijs levert naast naam en faam ook nog 15.000 euro op. In hoeverre er zich een unicorn (bedrijf met waarde van 1 miljard dollar) tussen deze toppers bevindt, is in dit stadium lastig te zeggen.

CodeSandbox goed voor 13,2 miljoen

CodeSandbox zit in de eerste halve finale. Bas Buursma doet de pitch. Net als mede-oprichter Ives van Hoorne, al zijn schoolkameraad toen beiden in Drenthe opgroeiden, is hij oud-student van de Universiteit Twente (UT). ,,Ik wil gewoon het verhaal vertellen van twee jongens op hun studentenkamers’’, zegt Buursma. ,,Wij laten zien dat je als heel jong iemand met een heel goed idee ver kunt komen en veel impact op de wereld kunt maken.’’

Met hun GoogleDocs voor programmeurs haalden ze al 13,2 miljoen euro aan investeringen op.  Beide bieden een online omgeving (een ‘sandbox’) waarin programmeurs websites en apps kunnen ontwikkelen en realtime zien hoe hun coderegels eruit zien. Daardoor zijn voorbeelden veel sneller voor handen én makkelijker te delen. Het maakt samenwerken op afstand bovendien heel eenvoudig.

Microsoft en Shopify klant

Begin 2019 werkten Ives en Bas nog vanuit hun studentenkamers. Inmiddels heeft CodeSandbox in verschillende tijdzones medewerkers en investeerders. Maandelijks gebruiken wereldwijd meer dan twee miljoen ontwikkelaars het platform. CodeSandbox mag bedrijven als Microsoft en Shopify tot hun klanten rekenen.

Spacetime Layers

Als oud-onderwijzer Patrick Trentelman mensen vertelt over zijn startup, krijgt hij steevast de vraag: ‘En dit was er nog niet?’ Trentelman ontwikkelde in zijn basisschoolklas het eerste idee voor zijn Spacetime Layers: van meerdere informatiebronnen naar alles op dezelfde plek. Waar een stadsgids je wijst op sporen uit het verleden, een funshopgids je over leuke winkeltjes vertelt en een website laat zien tot hoe laat je kan parkeren, combineert Spacetime Layers alles op één platform. Een interactieve plattegrond die bestaat uit een serie ‘gestapelde’ digitale kaarten, met informatie over de omgeving waar de gebruiker zich bevindt. Zo brengt het bijvoorbeeld de lokale geschiedenis of cultuur tot leven. Een platform dat wereldwijd locatie aan informatie koppelt. De inhoud is afhankelijk van haar gebruikers: Spacetime biedt de plek; organisaties vullen het met content.

Jury

Het is aan de jury om te beslissen welke startups door mogen naar de finale van de Young Business Award 2020. Uit de twaalf deelnemers kiest de jury de vier beste startups op basis van pitches, business case en antwoorden op de juryvragen, ongeacht in welke aflevering ze deelnemen. Het zou dus maar zo kunnen dat de deelnemers uit de eerste aflevering zich alle vier de finalisten van 2020 mogen noemen. Zover zijn we nu nog niet.

Onder toeziend oog van voorzitter Remy Gieling, hoofdredacteur van MT/Sprout, wacht de jury van de halve finale een pittige taak. Welke startup overtuigt hem en de overige vijf leden van de potentie om een unicorn te worden? De jury van de zesde editie van de Young Business Award – zichtbaar onder de indruk van het niveau van de deelnemers – wordt aangevuld met oud-winnaar en founder van Hotelchamp Kristian Valk, CEO van SOLVO groep Martine Rooth, investeerder en startup-adviseur Tamara Obradov, fiscalist Arnold Poelstra en investeerder Marco de Jong.

Geplaatst op: 15 januari 2021

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.