HIND: Koffiemachinemaker Animo houdt de moed erin

HIND: Koffiemachinemaker Animo houdt de moed erin

Hoe Ist Nou Dan:

Vanwege de coronacrisis is het dezer weken niet mogelijk om de rubriek Hoe Maakt U Het te organiseren. In plaats daarvan vragen we al eerder geportretteerde maak-ondernemers hoe ze omgaan met de crisis, wat corona voor impact heeft en hoe ze de nabije toekomst zien.

Horeca dicht, evenementen opgeschort, kantines gesloten, kantoren amper gebruikt. Een veel negatiever beeld kun je Animo niet voorschotelen. De producent van professionele koffiemachines uit Assen moet het voor een aardig deel hebben van die branches. Dus mag 2020 best een rampjaar worden genoemd.

,,Het komt heus wel weer goed, maar dit is niet leuk’’, zegt directeur Reinder Schortinghuis. ,,Qua omzet eindigen we denk ik zo’n 25 procent onder vorig jaar. En dat terwijl de eerste drie maanden van het jaar nog top waren. Sterker nog: de eerste elf weken waren de beste uit de geschiedenis van Animo, onmiddellijk gevolgd door de elf slechtste. Dit is een situatie die ongekend is. En uniek, hoop ik.’’

Geen koffie meer samen

Animo, dat in Assen het hoofdkantoor heeft, maar ook in Frankrijk, België en Duitsland gevestigd is, maakt vooral koffieautomaten en koffiezetsystemen (en ook apparaten voor thee, chocolademelk en soep). Die staan in meer dan zeventig landen op kantoren en andere werkplekken, in hotels, beursgebouwen, sportkantines, op schepen en op veel meer plekken…die zo’n beetje allemaal door corona zijn getroffen. We drinken geen koffie meer samen.

Niet dat de directeur de moed laat zakken. Welnee. Hij is vastbesloten sterker uit de coronacrisis te komen, al is dat best een puzzel. ,,We hebben 35 mensen moeten laten gaan, we zijn nu met net iets minder dan 120 over. Die hebben we keihard nodig als het straks weer aantrekt. Wanneer? Ik denk en hoop zo ongeveer het tweede kwartaal van 2021.’’

Lees terug:

Animo in Assen is van alle bakkies thuis

Positiviteit

Natuurlijk, de knappe koppen van Animo hebben gebroed op alternatieve producten. ,,Ik hoorde veel mensen zeggen: waarom maak je geen espressomachines voor particulieren? Iedereen werkt nu thuis. Maar die markt is zó verzadigd, daar zien wij geen heil in. We hadden een heel goed alternatief bedacht voor de koffievoorziening buiten bij sportverenigingen, om daarmee de drukte in de kantines te kunnen spreiden. We hebben hem één keer succesvol getest bij ACV in Assen en toen moesten alle sportkantines dicht.’’

Ondanks al die tegenslag gaan ze bij Animo bepaald niet bij de pakken neer zitten. Zit sowieso niet in Schortinghuis’ aard. ,,Nee joh, ik houd helemaal niet van pessimistische praat. We werken intussen gewoon hard door aan productontwikkelingen en we krijgen heus nog orders binnen. Een klein gelukje bij een ongeluk was ook dat we de afgelopen jaren eigenlijk zo snel groeiden, dat we de tijd konden gebruiken om even bij te stellen.’’

Dit jaar was er één van extremen. Een jaar van afwachten, bijstellen, ingrijpen en geloof houden. ,,Heel leerzaam, dat wel. Zoiets maak je niet snel meer mee. Maar ik ben er nou wel een keer klaar mee.’’

Als een raket

Schortinghuis ziet de toekomst van Animo zonder meer zonnig in. ,,We gingen als een raket, onder meer dankzij de inzet op design. Onze espressomachines zijn de laatste jaren heel mooi, daar hebben we verschillende prijzen mee gewonnen. Een nieuw type apparaat deed het fantastisch in de wat kleinere horeca, wat voor ons voordien een vrij kleine markt was. Als ooit alles weer open staat, dan staan wij klaar.’’

Angst dat de thuiswerktrend zijn kantorenbusiness schaadt, heeft Schortinghuis niet erg. ,,Wij leveren voornamelijk aan het MKB. En bij die bedrijven zag je afgelopen zomer de auto’s weer gewoon voor de deur staan. Dat zien onze mensen ook wel. Eén van de lastigste dingen nu is dat iedereen de moed erin houdt. Het is mooi om te merken dat dat lukt.’’

Geplaatst op: 15 december 2020

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.

Uitgelicht