Logistieke partner duurzaam in beweging

Logistieke partner duurzaam in beweging

PARTNERBIJDRAGE | Portena richt haar logistieke activiteiten op het middensegment. „Bij logistiek gaat het allang niet meer alleen om het vervoer van a naar b. Of, zoals wij zeggen: ‘vervoer van de juiste goederen, op de juiste plaats, op de juiste tijd, met de juiste hoeveelheid, met de juiste informatie, onder de juiste condities en tegen de juiste prijs’. Dat is het fundament, maar we bieden meer,” zegt Ron Kleinsmit, algemeen directeur van Portena.

„De wereld verandert. Dat zie je onder andere terug in productiemethodes, consumenten gedragen technische ontwikkelingen Meebewegen is niet genoeg. Een verandering is een kans die we willen benutten. Hoe eerder we nieuwe ontwikkelingen herkennen hoe beter we erop in kunnen spelen en hoe meer waarde we kunnen toevoegen aan onze dienstverlening.”

Alsof het gewoon gebeurt

Wij bieden onze opdrachtgevers logistieke rusten ontlasten alle andere gelieerde stakeholders inde keten. Met onze systemen, uitrusting, mensen,ervaring en kennis van logistiek moeten wij een meerwaarde bieden aan onze opdrachtgevers. Ontzorgen en efficiëntie verhogen zijn belangrijke doelen. Het mooiste is dat alle logistiek van een bedrijf wordt verzorgd en dat het bedrijf nauwelijks weet van ons heeft en focus kan hebben op de kernactiviteiten. Alsof het gewoon gebeurt; hé, hoe komt het toch dat al onze spullen altijd zonder problemen aangevoerd en afgevoerd worden?”

Ron heeft ook een concreet voorbeeld hoe kennis van Portena bij een opdrachtgever de efficiëntie kan verhogen. „Het betreft een klant die jaarlijks 50 containers met zijn product liet vervoeren en 5000 pallets voorraad had. Met wat algoritmes konden we uitrekenen hoe we de hoeveelheid van 100 items per pallet naar 250 per pallet konden opschalen. Daarmee maakten we een efficiëntieslag van 50 naar 10 containers per jaar met dezelfde hoeveelheid vervoerde producten en 50% minder opslagkosten. De klant een forse besparing en wij minder volume maar wel een betere marge als compensatie. Zo hebben we samen met de klant aan de ontwerptafelverspilling geëlimineerd en ruimte voor groei gecreëerd aan beide zijden.”

We vervoeren geen lucht, maar we vinden de lucht wel heel belangrijk

Het draait of effectiviteit en efficiëntie. Die kun je verhogen met techniek, ict en met samenwerking.„In het verleden reden er wel vrachtauto’s zonder lading van het ene depot naar het andere. Wij willen geen lucht vervoeren, maar we hebben ook niet het arsenaal om dat te voorkomen. Juist door samenwerking met andere transportbedrijven kunnen we een fijnmazig netwerk aanleggen en daarmee luchtverplaatsingen voorkomen en ondertussen de diensten verbreden en verbeteren. Daarmee verlaag je kosten en verlaag je de aanslag op het milieu en blijf je de klant optimaal bedienen.”

„Portena is een familiebedrijf. Bij ons geldt de cultuur van samen de klus klaren. We zijn transparant naar onze klanten, medewerkers en omgeving. We doen wat we zeggen en zeggen wat we doen. Duurzaamheid borgen en verspilling elimineren zijn belangrijke waarden voor ons. Zo weinig mogelijk met lucht rijden, inzet van duurzame brandstof en speciale ecocombi’s zijn hier voorbeelden van. Met onze 11.000 zonnepanelen kunnen we in de toekomst misschien met vrachtauto’s op waterstof onze eigen brandstofleverancier worden.”„Ook de samenwerking met andere bedrijven willen we vanuit die gedeelde waarden vormgeven. Alleen zo kunnen we duurzame partnerships aangaan.”

Vragen die nog niet gesteld zijn

De ambitie van Portena is om de beste ‘supply chain’ partner te zijn die haar klanten,medewerkers en omgeving duurzaam vooruithelpt. Met behulp van ict, samenwerking en opgedane kennis en ervaring wil Portena in de toekomst meer en meer de spil in een logistiek web gaan spelen. Waarbij de ‘Portena Control Tower’ de regie voert van een fijnmazig netwerk met een intuïtief en actueel (realtime)informatiesysteem voor haar opdrachtgevers. „We moeten vooral ook in beweging blijven. Onze blik blijft enerzijds sterk gericht op nu: het doen waar we goed in zijn; op morgen, werken aan verbeteringen daarin en op de wat verdere toekomst waarin nieuwe kansen zich aandienen.We werken nu al aan antwoorden op vragen die nóg niet gesteld zijn.”

portena.nl

Geplaatst op: 17 november 2020

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.