Kloosterboer gaat voor waardetoevoeging in het proces

Kloosterboer gaat voor waardetoevoeging in het proces

PARTNERBIJDRAGE | Kloosterboer is een familiebedrijf. En zoals voor veel familiebedrijven, draait het ook voor Kloosterboer om de (verre) toekomst. De kwaliteitsstandaard ligt er zo hoog mogelijk, het bedrijf gaat voor de meest efficiënte en duurzame oplossingen en investeert volop in lange termijn relaties.

De vestiging van Kloosterboer in Harlingen is gevestigd in een dertig jaar oud pand. Het voldoet in principe aan de eisen. Maar als bedrijf focust Kloosterboer zich op de toekomst. Niet alleen op de komende drie jaar, maar ook op de komende twee à drie decennia. Zoals Jorn Helder, manager van de Harlinger vestiging van Kloosterboer, het samenvat: ,,Het gaat altijd om de volgende generatie.”

Relevant blijven

Dus wordt momenteel een nieuwe vriesinstallatie gerealiseerd, die begin 2021 gereed is. Een installatie van zodanige kwaliteit dat Kloosterboer er vele jaren mee vooruit kan. ,,Het is geen investering die we er over twee jaar al uit hebben. Maar dat hoeft ook niet. Ons speerpunt is om te blijven innoveren zodat we relevant blijven. Nu en in de verre toekomst.”

Ook het dak van het gebouw wordt aangepakt. Het doel is dat daar uiteindelijk zonnepanelen op komen. Een ander streven is om het vervoer van goederen steeds meer naar het water te verplaatsen, zodat minder over de weg hoeft. ,,Ons bedrijf is gevestigd aan een zeehaven en binnenvaarthaven. Die faciliteiten willen we zoveel mogelijk gaan benutten.”

De investeringen in duurzaamheid is een bedrijfsbrede trend. De vestiging in Velsen, waarvan Helder ook manager is, won in 2017 de EZK Energy Award vanwege de duurzame uitbreiding van het vrieshuis. De daken van de vestigingen in Velsen, Maasvlakte Rotterdam en Cool Port Rotterdam zijn voorzien van zonnepanelen en de vestiging in Vlissingen heeft eigen windturbines. Duurzaamheid staat hoog op de agenda, ook weer met als doel om te investeren in de komende generaties.

Complete oplossingen

Bedrijven die beroep doen op Kloosterboer hebben daar eveneens baat bij. Uiteindelijk zal iedereen zijn steentje moeten bijdragen aan het behalen van klimaatdoelstellingen – het bedrijfsleven voorop. Tegelijk zijn het niet alleen duurzame oplossingen die Kloosterboer biedt, maar ook complete oplossingen. Passend bij de specifieke vraag van een bedrijf.

,,We leveren allround logistieke diensten voor bedrijven die geconditioneerde goederen leveren. Alles met een houdbaarheidsdatum, met andere woorden. Garnalen, vlees, vis, zuivel, enzovoorts.” Planning, opslag, transport; alles wat nodig is om een product van A naar B te krijgen kan Kloosterboer verzorgen. Bedrijven kunnen het complete pakket door dit bedrijf – met 95 jaar ervaring in huis – laten verzorgen, of één of enkele processtappen.

,,We denken graag met de klant mee. Voor McCain hebben we een tijd geleden een automatisch hoogbouwvries gerealiseerd in Lelystad. Dat bleek voor dit bedrijf de beste oplossing. Met de ‘frites-express’ hebben we een duurzame oplossing gevonden, waarbij we het vervoer van containers over de weg vervangen door vervoer via binnenvaart. Dat kan dus ook. We gaan echt voor de grootste verbeteringen in de logistieke keten van een bedrijf.”

Kosten reduceren

Veel grote bedrijven doen al beroep op Kloosterboer, vaak al sinds jaar en dag. Maar het bedrijf heeft niet alleen de goederen van multinationals in beheer. ,,Eén van de voordelen die we bieden, is inkoopvoordeel met betrekking tot exportcontainers. Omdat we die in grote getale inkopen. We zijn daarnaast een consolidatiepunt voor bedrijven en kunnen goederenstromen koppelen. Het doel is om hierbij nooit een lege container te vervoeren. De containers waarmee garnalen worden geïmporteerd, gebruiken we om zuivel te exporteren. Om een voorbeeld te noemen. Dat scheelt in kosten en in uitstoot. Dit is altijd het uitgangspunt, samen met het reduceren van risico’s en zo efficiënt en snel mogelijk werken.”

Regionaal karakter

Elke vestiging van Kloosterboer heeft een regionaal karakter. ,,Wij zijn er om waarde toe te voegen voor de bedrijven in ons achterland, bedrijven hier uit het Noorden. Tegelijk maken we deel uit van een internationaal opererend bedrijf. Dat heeft verschillende voordelen voor bedrijven. We hebben bijvoorbeeld veel en actuele kennis in huis met betrekking tot im- en export naar allerlei landen. En ook vraagstukken op het gebied van douane gerelateerde zaken kunnen we oplossen.”

Kloosterboer houdt bovendien alle mondiale ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. De Brexit bijvoorbeeld. ,,Die heeft grote impact op wat naar Groot-Brittannië wordt geëxporteerd. Maar we doen al heel veel voor klanten die niet in de EU zitten, dus hebben volop kennis met betrekking tot import en export buiten de Unie.”

De problematiek die er begin dit jaar in Azië was, zorgde ervoor dat de import daar enorm afnam. Een domper voor bedrijven die al op de planning hadden staan om producten daarnaartoe te exporteren. ,,We hebben bedrijven kunnen helpen door het bieden van extra opslagmogelijkheden. Sommige bedrijven konden hun producten ineens kwijt in Afrika. Alleen hadden ze daar geen ervaring in. Wij konden ze daarbij prima helpen.”

Hoogste niveau

Het is divers, de dienstverlening van Kloosterboer. Dat is precies wat Helder zo mooi vindt aan zijn werk. ,,Er zijn altijd veel ontwikkelingen in de markt. Soms leiden die ontwikkelingen tot bedreigingen. Dat is het mooi om te kijken: wat voor kansen vloeien daaruit voort? We hebben een groot netwerk en veel expertise. We kunnen altijd op tijd meebewegen met bedrijven.”

De klantenkring van Kloosterboer nodigt bovendien uit om scherp te blijven en altijd het hoogste niveau na te streven – ook iets waardoor Helder zijn werk met plezier doet. ,,Het zijn allemaal bedrijven die willen dat onze dienstverlening aan de hoogste standaard voldoet. Ze verwachten elk jaar dat we met besparingen komen, zowel financieel als op het gebied van duurzaamheid. Het is een mooie uitdaging om dat elke keer voor elkaar te krijgen.”

www.kloosterboer.com

Geplaatst op: 17 november 2020

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.