Toekomst en technologie, dit zijn vijf onvoorstelbare toekomstbeelden

Toekomst en technologie, dit zijn vijf onvoorstelbare toekomstbeelden

Niemand kan in de toekomst kijken. Dat maakt het leven juist zo spannend: je weet niet wat er komen gaat. Wat zijn nog onvoorstelbare toekomstbeelden? 

Illustratie gemaakt door Job van der Molen 

1: Hyperspace reizen 

Jammer dat Mars vierhonderd miljoen kilometer ver weg staat. Maar geen nood: in de verre toekomst weten we hoe we door hyperspace kunnen reizen. Dat is een nu nog fictief deel van de ruimte waarin je snelheden boven de lichtsnelheid kunt bereiken. Als we dat eenmaal onder de knie hebben, ben je binnen een mum van tijd op de plaats van bestemming. 

2: Teleportatie  

Voorwerpen ‘teleporteren’ is relatief makkelijk en die technologie komt er al aan: je kunt simpelweg een object op een andere plek 3D-printen. Maar mensen teleporteren lijkt nog verre toekomstmuziek. Helaas, want de voordelen zijn evident: geen reistijd meer, geen vervoer en dat betekent geen CO2-uitstoot. En mocht het daadwerkelijk teleporteren van mensen ons nooit lukken, dan komen we met de steeds verbeterende beeldtechnologie en virtual reality steeds dichter in de buurt. 

3: Een database met al je herinneringen 

Alwéér je autosleutels kwijt? In plaats van chagrijnig de kussens van de bank om te keren, kijk je even in je persoonlijke database met herinneringen. Aha, je stopte ze gisteren in je jaszak. En aan deze technologie wordt al gewerkt. De Amerikaanse startup Nectome archiveert je hersenen en herinneringen met een speciaal balsem. Het uitlezen van elke herinnering ooit verandert de samenleving wel grondig: geen enkele rechtszaak zal ooit meer hetzelfde zijn. De vraag is bovendien of we zoveel privacy willen inleveren. En nog een nadeel: je overlijdt aan de techniek van Nectome. 

4: Onsterfelijkheid en de eeuwige jeugd 

We worden met z’n allen steeds ouder. Waar in het jaar 1900 de gemiddelde levensverwachting nog rond de 50 lag, is die nu al opgelopen tot 80 jaar. En als we ziektes als kanker uitbannen, massaal stoppen met roken en gezond gaan eten, kunnen we uiteindelijk in de toekomst nog veel langer leven. En wat als we een technologie of medicijn zien te vinden om niet alleen eeuwig te leven, maar ook eeuwig jong te blijven? Want 200 jaar oud worden is niet leuk als je vanwege ouderdom niet meer kan lopen, of niks meer ziet. Eeuwig leven klinkt leuk, maar het is op de langere termijn iets waar we goed over moeten nadenken voordat we eraan beginnen. 

5: Een gezonde planeet  

Alle bovenstaande innovaties zitten er op de een of andere manier wel aan te komen. Maar hoe zit het met onze planeet? We maken nu, mede door al onze nieuwe technologie en innovaties, onze planeet kapot. Om dan maar met hyperspace reizen op zoek te gaan naar een nieuwe planeet om die vervolgens ook naar z’n grootje te helpen, is ook geen oplossing. Beter is het om het gezond houden van onze planeet voorop te stellen: nog boven financieel gewin. En op langere termijn is dat ook financieel aantrekkelijker, want zonder planeet is er ook geen geld. Dit is misschien wel het belangrijkste toekomstbeeld van deze lijst, want we hebben het zo slecht nog niet op Aarde.  

Aan dit artikel werkten mee: Nick Stevens en Niels Palmers 

Lees ook:

De 4 opmerkelijke medtech-innovaties uit het Noorden
Wigger Brouwer (Journalist)

Wigger Brouwer (Journalist)

Geplaatst op: 19 oktober 2020

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.