Vijf vragen en antwoorden over het nieuwe Founded in Friesland

Vijf vragen en antwoorden over het nieuwe Founded in Friesland

Sterk Fries Ondernemerschap (SFO) werd onlangs omgedoopt tot Founded in Friesland. SFO inventariseerde de afgelopen periode wat er zich allemaal in de Friese startupwereld afspeelt. Nu is het de tijd om met die kennis samen met de partners binnen het startupecosysteem van de provincie door te ontwikkelen. Hoe dat zit? Vijf vragen en antwoorden over Founded in Friesland:

NoordZ sprak met Bertwin Kampman en Erwin Damberg over Founded in Friesland. Kampman is binnen Founded in Friesland de public lead. Kampman spreekt vooral met de provincie, gemeenten en kennisinstellingen. Zij financieren het programma en investeren de komende periode (tot en met 2022) in Founded in Friesland. Damberg is de private lead. Hij heeft vooral contact met de bedrijven en supportpartners in het startupecosysteem.

Waarom hebben jullie Founded in Friesland gelanceerd?

Kampman: ,,Een paar jaar geleden is onder het initiatief van Innovatiepact Fryslân de constatering gedaan dat er een uitdaging ligt op het gebied van de toename van nieuwe startups in Friesland. Startups zijn belangrijk voor Friesland en Noord-Nederland. Want: innovatie in de regio zorgt voor een versterking van de Friese economie en werkgelegenheid. Wij wilden de blinde vlekken in kaart brengen, dus: welke uitdagingen zitten er nog en hoe pakken we dat gezamenlijk aan. De eerste stap is dan ook het inzichtelijk maken van het Friese startupecosysteem.’’

Is er een connectie met Founded in Groningen?

Kampman: ,,Die is er zeker. Je hebt als startupecosysteem een bepaalde schaal nodig. Wil je doorgroeien, ook als startup, dan moet je constant nadenken over de schaal waarop je dat organiseert. Daarin werken wij nauw samen met Founded in Groningen. Zo hebben wij bijvoorbeeld gezamenlijk het Startup in Residence programma opgezet voor het Noorden. Bij dit programma krijgen startups de kans om zich in te schrijven op innovatieve projecten van de overheid.’’

Wat heeft Founded in Friesland de ondernemer te bieden?

Damberg: ,,Als je een startup-ondernemer spreekt, dan vraag je ze: waar ben je naar op zoek en waarmee kunnen we je helpen?. Ze weten dat er van alles gebeurt. Maar wie wat doet en hoe het werkt, dat is lastig. Met Founded in Friesland bieden we een platform waarop we zichtbaar maken wat er zich afspeelt in de Friese startupwereld.’’

Lees ook:

Startup in Residence breidt uit naar Noord-Nederland
Wat voor programma’s hebben jullie voor Friese ondernemers opgezet?

Damberg: ,,We faciliteren bijvoorbeeld het EMS (Entrepreneur Mentoring Service) programma, gebaseerd op het MIT Venture Mentoring Service model. Dit programma is exclusief bedoeld voor startups die al omzet genereren en innovatieve MKB bedrijven met groeiambitie die schaalbaar zijn en impact kunnen genereren. Ze worden begeleid door topondernemers en CEO’s die door hun tijd en expertise beschikbaar te stellen terug investeren in het Friese ecosysteem, zo is de cirkel weer rond.’’

Wat zijn de plannen voor de komende tijd?

Damberg: ,,In de basis hebben we als doelstelling om het aantal hoogwaardige startups in de regio te laten toenemen. Belangrijkste focus voor de komende periode is om binnen de regio naar een gezamenlijke propositie toe te werken voor het startupecosysteem samen met al onze partners. Daarbij leggen we de focus op samenwerking tussen supportpartners en het gezamenlijk (door)ontwikkelen van programma’s waar we knelpunten zien ontstaan.’’

William Zijlstra (Journalist)

William Zijlstra (Journalist)

Geplaatst op: 7 oktober 2020

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.