Friesland Lease is de Friese Onderneming van het Jaar 2020: waarom? en antwoord op andere vragen

Friesland Lease is de Friese Onderneming van het Jaar 2020: waarom? en antwoord op andere vragen

Friesland Lease is de Friese Onderneming van het Jaar 2020. In de finale, die dinsdagmiddag corona-proof plaatsvond in Sneek en live te volgen was, liet de winnaar de finalisten Oreel Groep en Spinder Dairy Housing Concepts achter zich. Heb je de finale gemist? NoordZ beantwoordt vier vragen over de Verkiezing Friese Onderneming van het Jaar 2020.

Wie is de winnaar en wat doen zij?

Friesland Lease uit Drachten is de winnaar van de Verkiezing Friese Onderneming van het Jaar 2020. Maar, wat doet Friesland Lease eigenlijk? Het leasebedrijf (83 medewerkers) is vooral kenmerkend vanwege zijn inzet op duurzaamheid. Bij Friesland Lease kun je voor de zakelijke en privémarkt onder meer elektrische motoren, elektrische auto’s of auto’s op waterstof leasen. Daarnaast zijn ze het eerste leasebedrijf in Nederland waar je een fiets kunt leasen. Het bedrijf werd eerder al verkozen tot beste leasemaatschappij van Nederland 2019-2020.

Waarom heeft Friesland Lease gewonnen?

Volgens voorzittend jurylid en Gedeputeerde van Economische Zaken, Sander de Rouwe, was de keuze heel moeilijk. De jury heeft ruim 300 uur in elk bedrijf gestoken. Die uren gingen onder meer op aan bedrijfsbezoeken, onderzoek en het bijwonen van presentaties van de finalisten. Dat betekent ook dat de jury alles wist over de finalisten.

De Rouwe benadrukte dat elke finalist een ‘9’ is, en dat de jury op zoek is naar dat verschil van een tiende. De doorslag, volgens De Rouwe, is dat het bedrijf iets groots teweeg brengt en een verschil wil maken in de wereld.

Voormalig winnaar (2017), Rene de Heij van printbedrijf Probo, sloot zich bij de woorden van De Rouwe aan en zei dat Friesland Lease continu nadenkt over de toekomst. Het bedrijf heeft duurzaamheid, mobiliteit en het voorkomen van verspilling in zijn DNA. Daarnaast benoemde De Heij dat hij binnen het hele bedrijf de wens merkte om zich op die verduurzaming te blijven richten. Ook was er waardering voor de klantgerichtheid.

friese onderneming van het jaar
Commissaris van de Koning in de provincie Fryslân Arno Brok, overhandigt de bokaal aan Jan Baljeu van Friesland Lease
Wie waren de andere finalisten?

Oreel Groep uit Hallum, een Fries familiebedrijf dat al 165 jaar bestaat en gespecialiseerd is in metaalbewerking. Het bedrijf is onder meer toeleverancier van plaatwerk en licht constructiewerk.

Spinder Dairy Housing Concepts in Drachten is leverancier van stalinrichtingen. De producten van Spinder zijn populair in binnen- en buitenland. Melkveehouders in heel Europa gebruiken de stalinrichtingen van Spinder.

Hoe verliep de finale?

De verkiezing wordt sinds 1989 jaarlijks gehouden, met uitzondering van de jaren 1997 en 2007. Vanwege corona verliep de editie van 2020 wat anders dan normaal. Zo zaten er geen honderden werknemers en familieleden van de finalisten in het publiek. Zij keken via een live-verbinding naar de finale.

In twee studio’s van PlusNauta in Sneek werd de finale gehouden. In de ene studio presenteerde Roelof Lousma de voorbeschouwing. Hij sprak onder andere met het bestuur van de verkiezing en met verscheidene medewerkers van de finalisten. In de andere studio presenteerde Welmoed Sijtsma de finale. Elke finalist werd tien minuten ondervraagd door de jury. Deze bestond uit Jennifer Westers van Westcord Hotels, ondernemer en winnaar in 2018, René de Heij van Probo in Dokkum en ondernemer en winnaar van vorig jaar, Nic Bakker van Bakker Transport & Warehousing in Heerenveen. Voorzitter was gedeputeerde Sander de Rouwe.

William Zijlstra (Journalist)

William Zijlstra (Journalist)

Geplaatst op: 23 september 2020

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.