Kennisdossier circulaire economie: 'Maak samen werk van duurzame toekomst, want de koplopers zullen succesvol zijn'

Dossier circulaire economie: ‘Maak samen werk van duurzame toekomst, want de koplopers zullen succesvol zijn’

Een duurzame toekomst vergt duurzame samenwerking. Juist in een crisis komt er extra creativiteit boven, constateert John Vernooij van Circulair Friesland en Omrin.

Aan het begin van de coronacrisis zagen theaterregisseuse Karina Kroft en technisch ontwerper Remko Smids het grootste deel van hun werk opdrogen. Om toch actief te blijven, kwamen ze met het idee om met een beamer teksten te projecteren op gebouwen. Samen met fotograaf Jacob van Essen staken ze de handen uit de mouwen en gingen ze enthousiast aan de slag

Zeventig avonden lang verscheen er, net na zonsondergang, op gebouwen ergens in Leeuwarden en omgeving een verbindend, troostend, hoopgevend, aanmoedigend of grappig citaat. Kroft en Smids gebruikten citaten van bekende en minder bekende personen in het Fries, Nederlands en Engels.

Op onze Recycle Boulevard projecteerden de kunstenaars Ramses Shaffy’s songtekst ‘We zullen doorgaan, we zullen doorgaan, tot we samen zijn’. Een zeer passende tekst op een prachtige plek. Onze recyclewinkel, een kringloopwinkel 2.0, is namelijk een landelijk voorbeeld van hoe je met uiteenlopende partijen samen kunt werken aan een inclusieve samenleving. En bovendien minder afval, meer hergebruik.

Maak er samen werk van, want de koplopers zullen succesvol zijn

Hoe positief denken en doen ook echt zorgt voor verandering. De Recycle Boulevard is een groot succes en trekt aandacht van landelijke media en politici. In het Noorden hebben wij die mentaliteit en nuchterheid om samen ergens de schouders onder te zetten. Moderne mienskip . De Recycle Boulevard is een concrete broedplaats voor een circulaire economie. En het project van het kunstenaarscollectief geeft aan dat je in tijden van crisis juist creatief, daadkrachtig en samen het verschil kunt maken.

Dat geldt zeker ook voor de klimaatverandering en de gezamenlijke stappen die we daarvoor moeten zetten. Door verbinden, samenwerken en creativiteit in alle lagen van de samenleving. Hoe creatieve communities ook echt voor het verschil kunnen zorgen, tonen we in Friesland al aan. Hier is circulariteit al de norm geworden. En dat de coronacrisis daarin voor een versnelling kan zorgen, is ook duidelijk. Juist nu komt er extra creativiteit en scheppingskracht boven.

De uitdaging is die versnelling van de circulaire economie ook echt invulling te geven. Maak er samen werk van, want de koplopers zullen succesvol zijn. Denken, ketens bouwen en doen! Voorbeelden? Omrin produceert jaarlijks al ruim 9 miljoen kuub groengas uit huishoudelijk restafval en we laten onze voertuigen daarop rijden. In 2022 rijden al onze voertuigen fossielvrij. En door deze productie kan OrangeGas ondernemen en verder bouwen aan een groengas-infrastructuur. Delen wordt vermenigvuldigen.

In Heerenveen is dit voorjaar, middenin de coronacrisis, het hypermoderne Nationaal Testcentrum Circulaire Plastics gestart. Een noordelijk initiatief voor een onafhankelijk testcentrum waar nu mondiale spelers als Friesland Campina, Danone, Nestlé, Coca Cola en McDonald’s testen hoe hun verpakkingen beter te produceren voor 100 procent recycling. Mechanische en chemische recycling krijgen zo een extra boost voor een duurzame toekomst.

Zo kunnen we met elkaar samenleven in een veranderende wereld. Samen nemen we zo onze maatschappelijke verantwoordelijkheid voor een schone en duurzame wereld. Zeker in deze coronatijd. Creatief, positief en vooruitstrevend. En met lef. We zullen doorgaan!

John Vernooij, mede-oprichter en voorzitter van Vereniging Circulair Friesland en algemeen directeur Omrin.

FOTO SIMON BLEEKER

Geplaatst op: 18 september 2020

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.