‘Het blijft leuk om in de witte jas de productievloer op te gaan’

‘Het blijft leuk om in de witte jas de productievloer op te gaan’

PARTNERBIJDRAGEN | Directeur Sjoerd Jellema van Bakkerij Faber en directeur Frank Vogelzang van Waddenmolen zijn trotse partners in business. De regionaal georiënteerde bakkerij zorgt vanuit Hoogeveen en Oldenzaal voor dagverse broodproducten. Supermarkt ALDI is een grote klant van de bakkerij. In Uithuizermeeden vermaalt Waddenmolen tarwe tot meel en bloem voor Nederlandse bakkerijen zoals Faber.

De 58-jarige Jellema uit Zwinderen en Harenaar Vogelzang (43) praten over de samenwerking in het onderkomen van Bakkerij Faber te Hoogeveen. ,,In totaal werken 150 tot 160 mensen dagelijks aan onze gezamenlijke passie voor brood”, vertelt Jellema. ,,Elke dag weer proberen we aan de verwachtingen van onze klanten te voldoen. Het is aan ons om dagelijks de bestelde hoeveelheid met de juiste kwaliteit te leveren op het afgesproken tijdstip. En dat iedere dag van de week opnieuw.”

Vogelzang is sinds 2014 betrokken bij de meelfabriek in Uithuizermeeden. De fabriek zou destijds gesloten worden door de voormalige eigenaar maar werd uiteindelijk overgenomen door een familielid van de oorspronkelijke oprichter. Momenteel draait de fabriek weer op volle capaciteit en wordt er met name Groningse tarwe verwerkt voor bakkerijen door heel Nederland.

De samenwerking tussen Faber en Waddenmolen startte op 1 januari 2015. ,,Volkorenmeel is een specifiek Nederlands product, dat het beste door een Nederlandse molen gemaakt kan worden”, zegt Jellema. ,,Dit product vergt een bepaalde manier van malen en verwerken. En waarom zouden wij daarom niet met een regionale leverancier samen gaan werken, dachten we destijds.”

Bakkerij Faber werd de eerste grote klant van Waddenmolen, na de doorstart in 2014. Dat gegeven is Vogelzang al die tijd bijgebleven. En dat partnership in business tussen beide bedrijven is daadwerkelijk een meerwaarde volgens Jellema en Vogelzang, want door een gezamenlijke filosofie wordt bepaald hoe men elkaar kan blijven versterken. ,,Het is voor ons belangrijk om zoveel mogelijk lokaal geteelde producten te kunnen gebruiken”, zegt Jellema.

De twee bedrijven zijn alweer bijna zes jaar partners. Dagelijks levert Waddenmolen bloem en meel aan Bakkerij Faber. ,,Dat gaat om zo’n dertig ton per dag in een tankwagen. Hier of in Oldenzaal.” Faber en Waddenmolen blijven zoeken naar de toegevoegde waarde. De datum 1 november 2018 is nog altijd een belangrijke voor Jellema, want toen introduceerden de bakkerij en supermarkt ALDI gezamenlijk een bijzondere, rustieke broodlijn onder de naam Bakkersgoud. Met producten van honderd procent lokaal geteelde tarwe én dat is een succes. ,,Elke dag weer dit brood mogen leveren aan de filialen van ALDI maakt ons trots. Dit is een resultaat van een gezamenlijke inspanning.”

Flink opgewaardeerd

Volgens Vogelzang was tot voor kort de gedachte dat van Nederlandse tarwe geen fatsoenlijk brood was te bakken, maar door forse verbeteringen is de kwaliteit van tarwe ondertussen flink opgewaardeerd. ,,Samen proberen we te komen tot producten die de consumenten waarderen”, zegt hij. ,,We vullen de driehoek tussen de bakkerij, Waddenmolen en ALDI goed in qua onderlinge binding. Daar is iedereen bij gebaat. En daarbij komt dat boeren oprecht trots zijn als ze horen wat er daadwerkelijk met hun tarwe gebeurt.”

Frank Vogelzang (links) en Sjoerd Jellema. Foto: Kristian Elders

Uithuizermeeden mag dan misschien gezien het transport naar de klanten minder centraal gelegen zijn, de aanvoer van graan vormt geen enkel probleem. Vogelzang: ,,We zitten middenin het grootste graangebied van Nederland, met rondom onze fabriek heel veel tarwevelden. Wat betreft de aanvoer van grondstoffen opereren we echt in de regio, maar onze eindproducten – bloem en meel – worden door het hele land geleverd. Tarwe is een erg belangrijk gewas in de hele voedselvoorziening. Dat mag duidelijk zijn.”

Sjoerd Jellema groeide op in het oliedorp Schoonebeek en woonde ook in Rotterdam en de Hanzestad Zwolle. ,,Mijn vader was bakker, dus de stap was snel gezet om deze wereld in te gaan. Op mijn 48e werd in benaderd voor mijn huidige functie en daarmee ging ik terug naar mijn roots. Mijn passie blijft het bakken van brood; het blijft leuk om elke dag in de witte jas de productievloer op te gaan en samen met onze medewerkers het verschil te maken.”

Jellema weet dat brood lange tijd in een verdomhoekje zat. ,,Brood zou niet gezond zijn, maar er heeft een kentering plaatsgevonden. Brood mag weer en vooral volkoren brood is zeer gezond. De basis is bij ons als industriële bakkerij dezelfde als bij een ambachtelijke bakkerij: kneden, rijzen en bakken. We voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen, zowel vanuit het product als vanuit de organisatie.” Voldoen dus aan een verwachtingspatroon. ,,Dat is topsport”, meent Vogelzang. ,,Mensen realiseren zich dit niet altijd als ze van ons broodje genieten”, vult Jellema aan.

www.bakkerij-faber.nl

Geplaatst op: 10 september 2020

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.