PARTNERBIJDRAGEN | Zorginstelling De Trans – voor mensen met een verstandelijke beperking in Drenthe, Overijssel en Zuidoost-Groningen – werkt sinds enige tijd met Arianne Poel en Peter Kamsma als tweehoofdige directie. De 46-jarige Poel richt zich op de zorg en Kamsma (59) op de bedrijfsvoering. ,,We staan beide ‘met de benen in de zorg’ en hebben daarnaast dus onze eigen portefeuille.”
De Trans behoort tot zorgconcern Espria en ondersteunt ook mensen met een vorm van autisme. Op het hoofdkantoor in Rolde vertellen Poel en Kamsma over hun samenwerking. ,,Ons voordeel is dat we altijd kunnen sparren”, zegt Poel. ,,We nemen samen de verantwoordelijkheid bij besluiten binnen onze organisatie.” De nieuwkomers zien graag dat de zorgmanagers van De Trans ‘kort op de werkvloer’ zitten. ,,Het is gewenst om als Emmenaar of Emmense ook daadwerkelijk bij De Trans in Emmen te werken, bijvoorbeeld.”
Met De Trans hebben Poel en Kamsma een missie. ,,We willen terug naar waar we voor opgericht zijn”, klinkt het. ,,Dat is heel belangrijk, want we willen ‘het’ weer doen voor onze cliënten. We zijn als De Trans een periode vooral druk geweest met de organisatie, terwijl het gaat om de cliënten.” De focus moet dus weer op de ambulante cliënten en bewoners, want het gaat om de doelgroepen van De Trans. En daarbij moeten keuzes worden gemaakt. ,,We zijn er voor onder anderen mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag (MVG), met een ernstig meervoudige beperking (EMVB) en voor mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Maar waar onderscheiden we ons in? Met de nieuwe koers laten we zien waar De Trans voor staat en waarin we goed zijn. We laten ons medewerkersbeleid en onze huisvesting daarop aansluiten. Dat moet de koers zijn en niet andersom.”
Eerlijk duurt het langst en daarom erkennen Poel en Kamsma dat De Trans voorheen een wel erg breed (inzetbaar) aanbod voerde. ,,We wilden eigenlijk alles voor iedereen kunnen betekenen, maar nu gaan we ons volledig richten op onze expertisegebieden zoals het begeleiden van cliënten met MVG op een gesloten afdeling. Daarnaast zoeken wij veel meer de samenwerking met partners om ons heen, want we kunnen de omgeving goed gebruiken. Neem bijvoorbeeld de GGZ, waarmee we veel aansluiting kunnen realiseren. En waarom zouden we niet met andere zorgaanbieders gaan samenwerken in de ouderenzorg en dagopvang?”
Poel en Kamsma zien graag dat medewerkers van De Trans heel specifiek worden opgeleid om een bepaalde doelgroep te begeleiden en toekomstbestendig maatwerk te bieden. De Trans heeft vijf doelgroepen: EMVB, MVG, LVB, kind & jeugd en ouderen. Voorheen had de zorginstelling acht tot negen doelgroepen en dat was wat veel in de ogen van de huidige directie, die bijna direct bij het aantreden in Rolde besloot naar de benedenverdieping te verhuizen. Toegankelijk als ze zijn hebben Poel en Kamsma elk hun eigen kantoor op de begane grond, zodat de drempel laag is voor iedereen. ,,Wij vinden het ook belangrijk dat onze medewerkers volledig worden ondersteund door hun managers. Voorheen kwam het voor dat leidinggevenden de medewerkers en cliënten niet goed kenden. Mede daarom werken we nu met meer zorgmanagers, die elk minder locaties en teams dan voorheen onder hun hoede hebben. Dit alles moet de kwaliteit van zorg verbeteren, ook als het gaat om zorg voor medewerkers.”
Het mag duidelijk zijn dat De Trans thans een andere koers vaart met minder lagen management. ,,Hierdoor is het voor ons veel zichtbaarder wat er op de werkvloer gebeurt”, legt Kamsma uit. ,,Het leefplezier en levensgeluk van de 800 dagbesteding- en ambulante cliënten en 500 bewoners is ons grootste belang. ,,Meebewegen op het ritme van de cliënten is daarom erg belangrijk, maar ook het aandacht geven aan de medewerkers. Die twee gaan samen en daarin willen we verder investeren. Dat is een doel voor de komende drie tot vier jaar.”
Het nieuwe managementteam is per 1 september gestart en intern worden een drietal jonge talenten opgeleid om aan de slag te gaan voor De Trans. ,,Ze komen ook nog eens allemaal uit de buurt en dat is mooi! En alles wat we doen, delen we ook. We krijgen te horen dat we veel delen en dat wordt gewaardeerd, want iedereen weet wat er te doen is. Geen woorden, maar daden.”