Ardena in Assen breidt uit door wereldwijde vraag naar bioanalytische dienstverlening

Ardena in Assen breidt uit door wereldwijde vraag naar bioanalytische dienstverlening

PARTNERBIJDRAGEN | De uitbreiding en nieuwbouw van Ardena Bioanalysis in Assen nadert haar voltooiing. Dankzij de overname door GHO (Global Healthcare Opportunities) verdubbelen investeringen, omzet en werkgelegenheid de komende jaren. Melloney Dröge (algemeen directeur) en Ep Oosting (commercieel directeur) over hun state of the art-laboratorium, het succes van farmaceutische servicebedrijven in Noord-Nederland en de kracht van de life science coöperatie.

Eind vorig jaar werd de eerste paal geslagen voor een forse uitbreiding aan de W.A. Scholtenstraat in Assen. Het al sinds 1969 bestaande bioanalytische laboratorium van voorheen ABL en nu Ardena, ging zijn volgende fase in dankzij een spectaculaire groei in voorgaande jaren. „Niet iedereen ziet de rijke laboratoriumgeschiedenis op deze wat verborgen plek, maar we gedijen hier goed”, licht Ep Oosting toe. „Doordat wereldwijd farmaceutische bedrijven steeds meer werk uitbesteden, zoals het door ons uitgevoerde bioanalytische werk in de (pre)-klinische fase, groeien we sterk. We hebben de ervaring en expertise om de toegenomen complexiteit van dit werk goed uit te kunnen voeren en ons laboratorium heeft al decennia lang een goede reputatie op het gebied van bioanalyse. We zijn met name gegroeid in de analyse van experimentele geneesmiddelen in biologische materialen zoals bijvoorbeeld bloed. In 2017 werden we overgenomen door het Amsterdamse Mentha Capital en traden we toe tot Ardena, een groep van vier complementaire bedrijven met in totaal zes vestigingen in verschillende Europese landen. Hierdoor werd onze koers flink verstevigd. Twee jaren later, een paar maanden na het slaan van die eerste paal voor verdubbeling van onze capaciteit, ging Ardena over in handen van GHO. Deze Londense investeerder investeert wereldwijd in farmaceutische service bedrijven en heeft een fors investeringsbudget. Dit biedt Ardena de kans om de komende jaren verder te groeien, zowel autonoom als via overnames. De recente overnames bevestigen de koers van de afgelopen jaren en de mogelijkheden van Ardena Assen in de markt.”

Ep Oosting en Melloney Dröge

Samen richten de verschillende business units binnen de Europese Ardena-groep zich tot nu toe op het synthetiseren, formuleren en analyseren van met name experimentele geneesmiddelen voor farmaceutische- en biotech bedrijven. Melloney Dröge tijdens de rondleiding door het gebouw: „Met de komst van GHO zal Ardena zich sneller kunnen ontwikkelen naar een breder niveau. We komen zogezegd in een andere divisie en daarmee wordt onze rol en betekenis in geneesmiddelenontwikkeling sterker. Het betekent voor iedereen die bij Ardena in Assen werkt of wil gaan werken, een afwisselend, breed en interessant aanbod aan werkzaamheden. Dat geldt voor zowel analisten, project managers, wetenschappers als voor allerlei ondersteunende functies. De vernieuwing van ons laboratorium en de uitbreiding van onze technische mogelijkheden, laat zien waar we staan”. Meer ruimte om individueel of in kleine teams te werken en testen te doen, aanschaf van nieuwe apparatuur, nieuwe technieken om mee te werken, optimale klimatologische omstandigheden en ook nog ruimte om verder te groeien zodat we een nog grotere klantengroep aan ons kunnen binden met een breder dienstenpakket. Ardena zal naast het werken aan de klassieke kleine moleculen zich ook nog verder richten op de ontwikkeling van zogeheten biologicals (grote moleculen zoals bv antilichamen en vaccins), dat meer en langduriger onderzoek vergt. De komende jaren zal ook de relatie met andere life science bedrijven en kennisinstellingen in de regio worden versterkt. We werken nu met 70 mensen en dat zal snel oplopen naar 100 tot 120 mensen.”

Toegepaste wetenschap

Samenwerking zal op meer vlakken noodzakelijk zijn, beamen Dröge en Oosting. „Met de opleidingsinstituten zullen we tot afspraken moeten komen om te zorgen voor voldoende aanwas van het juiste personeel met de juiste skills en competenties. Het is soms lastig in te schatten voor het onderwijs waar het in de praktische wereld van servicebedrijven in geneesmiddelenontwikkeling om gaat. De technologische ontwikkelingen gaan razendsnel, de investeringen zijn omvangrijk en de rol van de mens verandert er door, dus ook het werk van analisten en wetenschappers. Samen met andere dienstverleners in Noord-Nederland, zoals PRA en QPS, gaan we een minor Bioanalyse verzorgen aan de Hanzehogeschool. Het is een manier om de inhoud van het werk op HBO-plus en academisch niveau in onze laboratoria te duiden aan zowel de opleidingen als aan studenten, want zij zijn onze toekomst. We hebben elkaar nodig in ontwikkeling en onderzoek, die steeds sterker wordt bepaald door nieuwe technologieën. Daarom bieden we ook veel ruimte voor stages, zodat studenten in een vroeg stadium kunnen kennismaken met de inhoud van het werk en de apparatuur die we gebruiken. Ons werk is toegepaste wetenschap, het vereist praktisch ingestelde mensen met een hoge mate van zelfstandigheid, die projectmatig kunnen werken en waar precisie en kwaliteit altijd telt. We zijn als experts op dit onderzoeksgebied steeds meer een verlengstuk van onze opdrachtgevers wereldwijd, transparantie en communicatie is daarbij wezenlijk.”

Aantrekkelijke sector

De regionale samenwerking met andere bedrijven in de life science en biotech sector is vooral zichtbaar in de “Life Cooperative”. Het noordelijke samenwerkingsverband faciliteert en ondersteunt de sector, koopt gezamenlijk in en helpt kennis en kunde te vergroten. De coöperatie maakt de sector zichtbaarder en dat is volgens Oosting van belang. „We kunnen het niet alleen. Als we een groeiende, hooggeschoolde werkgelegenheid willen bieden in de regio, en willen laten zien dat we een aantrekkelijke sector zijn om in te werken, dan is bundeling van krachten belangrijk. Dat de Noord-Nederlandse service bedrijven het goed doen blijkt ook uit een reeks recente overnames door investeerders en branchegenoten, waaronder wijzelf. NoordNederland kent een sterke traditie van farmaceutische dienstverlening. De combinatie van deze service providers met lokale en steeds succesvollere biotech bedrijven en kennisinstellingen met internationale allure, zal het niveau alleen maar doen laten stijgen. Samen zijn we steeds meer een “Biotech cluster” dat de concurrentie met andere soortgelijke clusters in Nederland en daar buiten aankan. Het is een sector met perspectief en Ardena is er trots op om daar met haar hagelnieuwe laboratoria in Assen deel van uit te maken.”

ardena.com

Geplaatst op: 10 september 2020

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.