Vijf Noord-Nederlandse ideeën en innovaties voor Duurzame Dinsdag

Vijf Noord-Nederlandse ideeën en innovaties voor Duurzame Dinsdag

Dinsdag is het Duurzame Dinsdag. Oftewel: de dag waarop het kabinet welgeteld 454 innovatieve en duurzame ideeën van burgers en bedrijven ontvangt in de zogenoemde Duurzame Dinsdag-koffer. NoordZ licht vijf opvallende Noord-Nederlandse ideeën uit.

Maar eerst: wat is Duurzame Dinsdag eigenlijk? Sinds 2004 wordt er op de eerste dinsdag van september een koffer, met daarin duurzame ideeën en innovaties, overhandigd aan het kabinet. Politiek Den Haag krijgt dit jaar weer honderden ideeën, ingestuurd door bedrijven en burgers, die duurzaamheid onder de aandacht brengen. De beste initiatieven maken kans op een prijs. Daarnaast houdt hoogleraar duurzaam ondernemen Jan Jonker van de Radboud Universiteit de Duurzame Troonrede.

Vanuit elke provincie zijn tientallen ideeën ingestuurd. NoordZ licht vijf van die ideeën uit Friesland, Groningen en Drenthe uit.

De Noordelijke bouwmarkt: een ontmoetingsplek voor makers en materialen

Een (digitale) ontmoetingsplek waar makers, ambachtslui en uitvinders elkaar ontmoeten en tevens elkaars herbruikbare materialen, nieuwe producten en reststromen kunnen delen en vinden. Dat moet de Noordelijke bouwmarkt worden. Het initiatief komt uit Friesland. Volgens de initiator is er in het Noorden de ruimte om te experimenteren. Daarnaast zijn er in de regio genoeg bijzondere, creatieve en innovatieve producten en ideeën. Maar Noorderlingen vinden elkaar niet gemakkelijk (of doen daar geen poging voor), aldus de bedenker van dit idee. Om dit makkelijker te maken is zo’n ontmoetingsplek als de Noordelijke bouwmarkt enorm welkom.

ICECUBE: ‘de airconditioner van de toekomst’

Het Meppeler Dutch Climate Systems maakt de ICECUBE airconditioner. Volgens het bedrijf is de ICECUBE ‘de airconditioner van de toekomst’. Maar waarom? Het apparaat dat het Drentse bedrijf maakt is namelijk drie apparaten in een. De ICECUBE combineert koeling met behulp van water met energiezuinige luchtdroging. Hierdoor de bespaart de airco 80 procent energie ten opzichte van andere airco’s. Daarnaast ventileert de ICECUBE en doet het apparaat aan warmteterugwinning. Volgens Dutch Climate Systems is het bedrijf klaar voor massaproductie van de airco.

Dit jaar is ICECUBE ook genomineerd voor de Greenchoice Energieprijs van Duurzame Dinsdag.

De plastic ambassadeurs

De plastic ambassadeurs uit Emmen hebben sinds hun tweejarige bestaan al meer dan een miljoen petflesjes ingezameld. Het Drentse initiatief geeft andere bedrijven, scholen en sportverenigingen inzicht in hun afval. De ambassadeurs gebruiken een zogenoemde afvalscan en scheiden het afval voor anderen. Meestal is hier namelijk niks voor geregeld; afval van bedrijven wordt bij het restafval gegooid en vervolgens verbrand. De plastic ambassadeurs zorgen ervoor dat er van het gescheiden plastic afval weer nieuwe grondstofkorrels worden gemaakt.

Circulair isolatiemateriaal van EverUse

EverUse uit Sneek maakt isolatiemateriaal van vezels die in papier- en kartonafval zitten. De fabriek van EverUse is zo ontworpen dat elke isolatiemat volledig hergebruikt kan worden. Naar eigen zeggen heeft EverUse een negatieve carbon footprint van min 1 kg per product. De bedrijven die EverUse helpt blijven zelf eigenaar van de grondstof. Bij het inleveren van de afval ontvangt de klant geen factuur, maar de grondstofwaarde retour.

Goede gewoontes volhouden met Juiststraks.nu

Iedereen heeft weleens goede voornemens. Of dat nou bij de jaarwisseling, of in tijden van de intelligente lockdown is. Maar meestal sneuvelen die goede voornemens. De initiatiefnemers van het in Groningen bedachte Juiststraks.nu helpen je om ze wel te houden. Hoe? Jij geeft aan wat je goede voornemen is. Een kunstenaar, schrijver, muzikant of filosoof wordt aan jou gekoppeld. Hij of zij is je geweten. Diegene maakt vervolgens bijvoorbeeld een kunstwerk of een liedje voor je waarmee dit voornemen makkelijker te onthouden of mee vol te houden is. De maker stuurt vervolgens een Tikkie, en jij mag betalen wat je passend vindt.

Mede-initiator van Juiststraks.nu is Wilbert van de Kamp, onder meer bekend van Omapost. Kijk hier een interview van NoordZ met hem terug.

William Zijlstra (Journalist)

William Zijlstra (Journalist)

Geplaatst op: 31 augustus 2020

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.