Startup in Residence breidt uit naar Noord-Nederland

Startup in Residence breidt uit naar Noord-Nederland

Na twee eerdere succesvolle edities in Groningen vergroot het Startup in Residence programma haar spanwijdte naar Noord-Nederland. Publieke instellingen en organisaties uit alledrie noordelijke provincies leverden zogenaamde challenges en doen mee aan de derde editie van het startup-programma.

Wat is Startup in Residence?

Even een korte resumé: wat is Startup in Residence ook alweer? Startups werken samen met publieke organisaties aan hun innovatieve oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen (challenges) waar die organisaties mee te maken krijgen. De ondernemers krijgen daarnaast een half jaar lang ondersteuning van professionele coaches uit het bedrijfsleven. Ze werken in die tijd aan de doorontwikkeling van hun idee en / of prototype. Uiteindelijk kunnen de publieke organisaties de oplossing inkopen.

Het programma dient drie doelen, vertelt programmamanager Liselotte Westerveld: een startup aan een eerste klant helpen, een moeilijk op te lossen vraagstuk innovatief oplossen en innovatie binnen de afdeling van een publieke organisatie stimuleren. ,,Het werken met een startup moet daartoe stimuleren.”

Ocean Grazer was deelnemer van Startup in Residence, editie 2

Uitbreiding naar Startup in Residence Noord-Nederland

,,Vanaf het begin is de uitbreiding van Groningen naar Noord-Nederland al de intentie geweest”, aldus Westerveld. ,,We kunnen hier beter één groot programma draaien dan dat we als provincies elkaar beconcurreren. Bovendien: een startup denkt niet in grenzen. Dus waarom zouden de publieke organisaties dat wel doen?”

Gemeenten of provincies lopen bijvoorbeeld tegen dezelfde drempels. Door het programma breder te trekken dan alleen Groningen, zorgt Startup in Residence Noord-Nederland voor een grotere kennisbron voor de startups om uit te putten. ,,Op afdelingsniveau kan het heel interessant zijn om met andere gemeenten te spreken. Het is aannemelijk dat ze soortgelijke vraagstukken hebben, of al opgelost, of dingen hebben geprobeerd die niet blijken te werken”, legt Westerveld uit.

Ook zijn er gedeelde challenges in het programma van 2020. Waar meerdere organisaties tegen dezelfde uitdagingen aanlopen, delen zij zo’n challenge. De provincies Groningen en Friesland zoeken bijvoorbeeld beiden naar een nieuwe manier van oeverinspectie.

Deelnemen aan Startup in Residence Noord-Nederland

Per challenge – het zijn er in totaal elf – wordt één startup toegelaten tot het programma. De vraagstukken van Noord-Nederland zijn naast oeverinspectie onder meer het betrekken van studenten ondanks digitaal onderwijs, het waterneutraal maken van bestaand vastgoed en de rol van ouders in educatie-ontwikkeling. Ook is er een wildcard voor de startup die een innovatieve oplossing heeft voor een andere dan de geformuleerde uitdagingen. Deelnemende organisaties zijn Groningen Seaports, Hanzehogeschool, Noorderpoort, de gemeenten Emmen, Leeuwarden, Assen en Groningen en de provincies Groningen en Friesland.

Op de website van Startup in Residence Noord-Nederland zijn alle challenges terug te vinden. Daar vind je ook de voorwaarden om mee te doen. Startups kunnen tot 6 oktober, 12.00 uur ’s middags hun pitch inleveren.

Karlijn ter Horst (Journalist)

Karlijn ter Horst (Journalist)

Geplaatst op: 26 augustus 2020

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.