HIND: Corona-knutselaars helpen Collall Stadskanaal

HIND: Corona-knutselaars helpen Collall Stadskanaal

Hoe Ist Nou Dan:

Vanwege de coronacrisis is het dezer weken niet mogelijk om de rubriek Hoe Maakt U Het te organiseren. In plaats daarvan vragen we al eerder geportretteerde maak-ondernemers hoe ze omgaan met de crisis, wat corona voor impact heeft en hoe ze de nabije toekomst zien.

Dichte scholen en warenhuizen, stijgende grondstofprijzen, sluitende buitenlanden. Dat zijn bepaald ongunstige voorwaarden voor een producent van internationaal afgenomen lijmen, inkten, verven en meer in het knutselsegment. Toch staat Collall in Stadskanaal nog fier overeind. Niet dat corona eigenaren Patrick en Hester van Rhijn helemaal ongemoeid laat, maar het kon erger.

,,Natuurlijk draaien we een minder jaar, maar we hebben perspectief. De scholen zijn weer open, onze producten gaan steeds meer via onlinekanalen naar particulieren’’, vertelt Patrick. Hester voegt toe: ,,We hebben niemand van onze twintig mensen hoeven laten gaan hier. Sterker nog, we moesten een tijdje extra uitzendkrachten inhuren.’’

Handgels afvullen

Dat zit zo. Net toen de omzet echt instortte omdat Collals klanten – groothandels – hun spullen niet meer genoeg verkochten, kwam er een fabrikant van handgels op hun pad. Of in Stadskanaal niet de mogelijkheid was om flessen af te vullen en te verpakken. ,,Dat zijn van die toevallige kansen die je dan met beide handen aangrijpt.’’’

Dat werk is nu zo’n beetje voorbij, maar de ‘gewone’ productie trekt weer aardig aan. Patrick: ,,De afgelopen jaren is onze klantenkring al aardig verbreed, minder onderwijs en meer richting particulieren. Die ontwikkeling gaat door de omstandigheden nu nog harder. Afgezien daarvan merken we dat de bestellingen van scholen ook gewoon blijven.’’

Hester: ,,Zeker op het dieptepunt van de crisis zag je dat mensen steeds meer aan het hobbyen sloegen. Ze gingen knutselen met hun kinderen, soms zelfs in opdracht van school. Dat verklaart denk ik voor een deel dat dat segment aan een opmars begon.’’ Dat is misschien wel een voordeeltje van de crisis, dat mensen creatievere dingen zijn gaan doen met hun handen.

Collall schoollijm

Posters, stickers en shifts

,,En met hun hoofd’’, vult Patrick aan. ,,Het zet je als ondernemer steeds aan het denken hoe dingen anders of beter kunnen. We leven in een tijd met totaal onvoorziene omstandigheden. Toch moet je proberen er op één of andere manier rekening mee te houden. Je ontkomt niet aan maatregelen nemen zodat je voorbereid bent op mindere tijden. Maar daar zit voor iedereen wel een eind aan natuurlijk. Wij denken hier ook meer na over procesverbeteringen, investeringen, dat soort dingen.’’

Het virus heeft de fabriekshal in Stadskanaal voorlopig niet bereikt. Het echtpaar doet er ook alles aan om dat te voorkomen. Posters, stickers, pijlen, verschillende shifts, opgedeelde pauzes. Dat laatste leverde – als bijvangst – een behoorlijke productiviteitsverhoging op, omdat machines niet langer stil staan. ,,Ik heb alleen helemaal in het begin een paar man naar huis gestuurd die een kuchje hadden. Geheel tegen hun zin trouwens’’, zegt Hester. ,,De werkvloer is heel groot, daar kun je gemakkelijk anderhalve meter afstand houden, maar heel af en toe moeten we er nog wel eens iemand op aanspreken.’’

De alcohol wordt duur betaald

De export van de producten – de hoofdmoot gaat de grens over – bleek in zichzelf geen problemen op te leveren. Wel merkte Collall dat landen als Duitsland en Frankrijk strengere maatregelen nam en dat daar de vraag terugliep. Een vervelend fenomeen is bovendien dat sommige grondstoffen flink duurder werden. Patrick: ,,We gebruiken in één van onze lijmen alcohol. De prijs daarvan is echt door het dak gegaan vanwege de stortvloed aan desinfectiemiddelen.’’

In een glazen bol kijken kunnen ze ook bij Collall niet. Vertrouwen in de toekomst is er wel. ,,We zitten nu wel in een cruciale fase’’, zegt Patrick van Rhijn. ,,Het Noorden is tot nu toe behoorlijk gespaard gebleven. Maar je ziet het virus toch weer op steeds meer plekken opduiken, omdat mensen op vakantie zijn geweest en nu weer aan het werk gaan. We moeten hopen dat het niet weer zo erg wordt, want dan gaan er in het noordelijke bedrijfsleven echt klappen vallen.’’

Lees terug:

De meeste schoollijm komt uit Stadskanaal
Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Geplaatst op: 25 augustus 2020

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.