Stichting OTP laat scholieren bij bedrijven in Groningen binnenkijken

Stichting OTP laat scholieren bij bedrijven in Groningen binnenkijken

Studiekeuze is voor een deel van de scholieren nog steeds een lastig verhaal. Niet iedere jongere weet precies wat hij of zij wil. Of denkt het te weten, maar komt er in de praktijk achter dat de keuze toch net niet de juiste was. Door ze een inkijkje te geven bij bedrijven in het Noorden, probeert Stichting OTP uit Groningen die studiekeuze wat te vergemakkelijken. En om die bedrijven op het netvlies van de jongeren te krijgen. In gesprek met Simone Laan, projectmedewerker bij OTP.

Wat doet Stichting OTP precies?

Laan: ,,OTP is oorspronkelijk een project vanuit gemeente Groningen en sinds 2011 een zelfstandige stichting. Ons doel is om bedrijven en onderwijs met elkaar te verbinden. We houden ons enerzijds bezig met zorgen dat bedrijven in Groningen zichtbaar worden bij toekomstig talent. We bieden voornamelijk jongeren beroepsoriëntatie, doordat ze op bezoek gaan bij bedrijven om kennis te maken met de praktijk: ChecktheBizz.

Daarnaast werken we aan Leven Lang Ontwikkelen. Bedrijven met scholingsvraagstukken kunnen bij ons terecht. Die koppelen we aan mbo-instellingen. ”

Welke bedrijven zijn aangesloten bij Stichting OTP?

,,We hebben contacten met ruim zeshonderd bedrijven in het Noorden. Het type bedrijf is heel verschillend, van grote corporates als KPN, (semi-)overheidsbedrijven als DUO en RDW, mkb’ers, techbedrijven als Bossers&Cnossen, zorgbedrijven en startups zoals Tomorrowmen. Je kunt het zo gek niet bedenken: we zitten in alle sectoren. Dat doen we bewust.”

Waarom heeft Stichting OTP bestaansrecht?

,,Omdat we zien dat verbinding tussen bedrijven en onderwijs heel belangrijk is. Ze kunnen niet zonder elkaar, maar zijn twee werelden met eigen belangen. Dat begint al met inzicht voor de scholen in hoe jongeren worden opgeleid en of dat voldoende aansluit bij de praktijk. En voor bedrijven is het goed dat ze op de hoogte zijn van wat het onderwijs biedt. Wat ze kunnen verwachten van toekomstige medewerkers.

Om een voorbeeld te geven: sommige jongeren weten stellig dat ze in de zorg willen werken. Wanneer ze tijdens een bedrijfsbezoek mensen moeten aanraken, blijken ze dat toch niet zo prettig te vinden. Onze beroepsoriëntatie geeft verhelderende inzichten. Daarnaast spelen ouders vaak een rol en hebben zij een bepaald beeld van een beroep of sector. Dat beeld willen we verbreden, door jongeren zelf te laten ondervinden wat ze wel en niet leuk vinden.

Docenten zijn vooral gefocust op opleidingen, dus netwerken voor hun scholieren is geen prioriteit. Bedrijven zijn vooral bezig met hun eigen vakgebied. Bovendien zijn ze doorgaans meer gefocust op stagiaires en afstudeerders.”

Wat verwacht Stichting OTP van ondernemers?

,,De investering is alleen tijd. Door een gastles te geven, bijvoorbeeld. Een bedrijfsbezoek duurt twee uur, dus we verwachten dat bedrijven dat voorbereiden. Stichting OTP regelt de planning en het contact met de scholen.

Het is een hele jonge doelgroep, dus daaraan moeten ondernemers wel wennen. Wat werkt wel en niet? Een goede indruk achterlaten helpt echt. En dat zit in kleine dingen. Door iets te eten en te drinken aan te bieden, bijvoorbeeld. En het is belangrijk dat scholieren iets gaan doen. Alleen luisteren is afhaken.

Geef ze ook zelf iets te vertellen, hoe ze tegen dingen aankijken. Mr. Chadd (Groningse startup, red.) gebruikte het bedrijfsbezoek als klankbord. Hun doelgroep zijn scholieren. Ze lieten hen naar hun app kijken. Jongeren hebben een heel andere kijk op dingen, vooral in het voortgezet onderwijs. Ze zijn vaak heel creatief en nog niet belemmerd. Het puberbrein denkt heel anders, dus het kan heel vernieuwende inzichten opleveren als ze met je case aan de slag gaan.

Het is je potentiële werknemer van de toekomst. Die kun je al op jonge leeftijd enthousiast maken voor een bepaalde sector en je bedrijf als je dat wil.”

Bedrijfsbezoeken in coronatijd

Waar anderhalve meter afstand gehouden kan worden, gaan bedrijfsbezoeken in overleg met ondernemers door. Daarnaast biedt Stichting OTP ook de mogelijkheid tot (online) gastlessen en een online bedrijfsbezoek, ontwikkeld in samenwerking met RDW.

Karlijn ter Horst (Journalist)

Karlijn ter Horst (Journalist)

Geplaatst op: 19 augustus 2020

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.