HIND: Belieff warmhouddekens blijft er gewoon in geloven

HIND: Belieff warmhouddekens blijft er gewoon in geloven

Vanwege de coronacrisis is het dezer weken niet mogelijk om de rubriek Hoe Maakt U Het te organiseren. In plaats daarvan vragen we al eerder geportretteerde maak-ondernemers hoe ze omgaan met de crisis, wat corona voor impact heeft en hoe ze de nabije toekomst zien. Deze week: Belieff uit Groningen.

De voetbalcompetitie die stil werd gelegd, clubs die kampen met financiële problemen. Dat zijn geen lekkere toestanden voor een bedrijf dat bekend werd vanwege warmhouddekens voor in de dug-out. Het Groningse Belieff heeft er inderdaad last van, maar ziet ook kansen juist vanwege de coronacrisis.

,,Een geluk bij een ongeluk is dat de diepe coronacrisis samenviel met het einde van ons seizoen’’, zegt Rick van Geloven, eigenaar van het bedrijf. ,,Een aantal bestellingen werd in maart wel uitgesteld. Maar nu wordt er weer gevoetbald, er zijn weer gewoon reservespelers op de bank. We moeten de komende weken zien wat dat betekent voor het aantal orders voor komend seizoen.’’

Markt buiten voetbal voor Belieff

Belieff laat zijn warmhouddekens (eigenlijk zakken waarin een speler plaats neemt), waarvan inmiddels een behoorlijk aantal prof- en amateurclubs gebruik maakt, deels maken in China en deels in Sappemeer. Van Geloven moest de afgelopen maanden zijn de kosten snijden omdat inkomsten wegvielen. Maar aan de andere kant gaf hij ook gas op andere variaties van zijn warmhouddekens, die hun weg vinden buiten het voetbal.

,,We krijgen al weer aardig wat aanvragen vanuit de horeca. Maar ook van de dekens voor particulieren verwacht ik veel. Die zijn ideaal voor onder de overkapping, waarvan er heel wat gebouwd worden nu. Onze dekens voor scootmobielen gaan ook goed. En de dekens voor mensen in huis hebben goede kansen.’’

Belieff
De warmhouddekens van Belieff – Foto Jean-Paul Taffijn

Op veel van die terreinen kan corona zelfs een steuntje in de rug zijn. Straks zitten mensen weer binnen voor de buis, en nog steeds minder vaak met gasten. Een serietje kijken met een lekkere deken om in te zitten is dan best aantrekkelijk. ,,Ik heb ze zelf thuis ook, daar zitten we ook met visite gewoon een wijntje in te drinken. Heerlijk.’’

Canada wacht op Belieff

Corona heeft hoe dan ook op Belieff een grote impact. De productie in China is weliswaar weer gewoon op gang gekomen, maar het transport blijft een onzekere factor. ,,Ik ben sowieso op zoek naar productiefaciliteiten wat dichter bij huis. De distributielijnen moeten korter worden. Daar ben ik al best ver mee.’’

De grootste slag die Van Geloven kreeg, is het streepje dat het virus steeds maar door zijn grote plannen haalt. ,,Ik had eigenlijk in juni al in Vancouver moeten zitten. Daar wil ik het bedrijf uitbreiden naar Noord-Amerika. Reizen mocht niet. En in september lukt het ook nog niet. Het is echt wachten totdat de poort opengaat. Ik heb al veel voorwerk gedaan, ik kan er aan de slag.’’

De productie vanuit werkvoorzieningsschap BWRI in Sappemeer blijft gewoon doorgaan. Canada wordt echt een extra filiaal. ,,Ik ga daarheen. Dat is zeker. De vraag is alleen nog even wanneer. Mijn plannen zijn ambitieus, daar verandert niets aan. Intussen gaan we lekker hier door, met nieuwe producten, nieuwe ideeën.’’

Van Geloven is duidelijk: dit soort omstandigheden doet een beroep op je creativiteit. ,,Nu is het corona, straks is het wat anders. Je moet gewoon naar de markt blijven luisteren.’’ Een voorbeeld? De ondernemer verkoopt nu ook totaal andere artikelen: lichtgevende mondkapjes. ,,Ja, de Chinese producent maakt die. Ik zei: stuur er wat op, dan kijk ik of ze hier te verkopen zijn. En ja, die gaan dus best goed, zeker in België.’’

De vorige Hoe Ist Nou Dan gemist? Lees de aflevering met Slaaf Vatenhandel uit Zuidlaren terug.

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Geplaatst op: 19 augustus 2020

[GA TERUG]

Er is 1 reactie:

Heilco de Geus

Saturday 5 September 2020 om 14:45

Vandaag op een terras in Diekirch, Luxemburg. Het was fris! Ik dacht direct aan Rick. Geen terrasheaters, een ideale plek om de warmhouddekens te gebruiken! Een zeer praktisch produkt!

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.