Polen doen liever iets anders dan paprika's plukken

Polen doen liever iets anders dan paprika’s plukken

Willen Polen en andere Oost-Europeanen hier nog wel werken? Het Friese AB Vakwerk, specialist in arbeidsbemiddeling, ziet verandering in seizoenswerk en probeert daar op in te springen.

Dat een pandemie als de coronacrisis zo’n impact zou hebben op de arbeidsmarkt zag men bij AB Vakwerk niet aankomen. Een wake-up call was het niet. De arbeidsbemiddelaar voor seizoenswerkers uit bijvoorbeeld Polen gooide al eerder het roer om. Dat vertelt algemeen directeur Marco Meijer in Leeuwarder Courant.

In plaats van enkel naar het standpunt van de werkgever te kijken, zet het bedrijf tegenwoordig in op de werknemer. Wat wil die eigenlijk? En hoe bind je werknemers zo voor langere tijd aan je bedrijf? Goed geschoolde arbeiders blijven schaars, weet ook Meijer. Zelfs als ze tijdelijk uit het buitenland overkomen.

De tijd van veel seizoensarbeiders uit Polen en andere Oost-Europese landen is nog niet voorbij. Hoewel, het kan bijna niet anders of dat gaat veranderen, aldus Meijer. De welvaart in Polen stijgt, dus arbeidskrachten vinden het steeds minder aantrekkelijk om naar het buitenland te reizen om te werken. Poolse werknemers die in Nederland een huis kochten, blijven gewild op de Nederlandse arbeidsmarkt. ,,Hun kwaliteit ligt over het algemeen veel hoger dan bij de mensen die maar eventjes komen werken.”

Meer lezen? Het volledige artikel (premium) vind je hier.

Dit artikel verscheen in volledige vorm op zaterdag 8 augustus in Leeuwarder Courant en werd geschreven door Jaap Hellinga.

Geplaatst op: 10 augustus 2020

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.