HIND: Zadelmakerij Van den Bosch: meer rijders, minder dravers

HIND: Zadelmakerij Nijeholtpade: meer rijders, minder dravers

Hoe Ist Nou Dan:

Vanwege de coronacrisis is het dezer weken niet mogelijk om de rubriek Hoe Maakt U Het te organiseren. In plaats daarvan vragen we al eerder geportretteerde maak-ondernemers hoe ze omgaan met de crisis, wat corona voor impact heeft en hoe ze de nabije toekomst zien.

Ze zijn wereldberoemd in de (noordelijke) paardenconcourswereld, die nu al een tijd stilligt. Familie Van den Bosch uit Nijeholtpade verzorgt al sinds mensenheugenis de zadels en tuigen van ruiters en menners. Opdrachten voor harddravers – de tak van sport die ooit de basis van de tuigmakerij vormde – waren er afgelopen maanden amper. Daartegenover staat dat corona het recreatief paardrijden heeft aangewakkerd.

,,We mogen niet mopperen’’, zegt Harrie van den Bosch, de grondlegger van het bedrijf. ,,We hebben veel omzet verloren, maar er aan de andere kant ook wat bijgekregen. We hebben het geluk dat wij het oude ambacht beheersen. Daardoor hebben we niet veel concurrentie.’’

Reparatiebus staat stil

Terwijl hij de telefoon op handsfree heeft staan, gaat Van den Bosch gewoon door met het repareren van een zadel. Met naald en draad. Dat ambacht dus. ,,Ons geluk is dat we al heel lang doen wat we doen. Daardoor kennen de mensen ons en komen ze naar Friesland. Op gepaste afstand allemaal hoor. Als we koffie drinken, is het buiten.’’

Eén belangrijk onderdeel van het bedrijf is volledig weggevallen vanwege de coronamaatregelen. Van den Bosch, die het bedrijf langzaamaan overdraagt aan dochter Josephine en schoonzoon Sander Slootstra, is bekend in de concourswereld vanwege zijn grote ‘reparatiebus’. Wedstrijddravers weten niet anders dan dat ze hun tuigen daar op de wedstrijddag inleveren en ze bij de competitiedag een week later gerepareerd terugkrijgen.

,,Die concoursen zijn eerst allemaal afgezegd, en nu gaan ze door met amper publiek. Wel een beetje raar allemaal trouwens hoor. In Den Haag mogen er duizend man komen kijken, in Joure helemaal niemand. Dat vind ik dan wel weer een beetje jammer.’’

zadelmakerij van den bosch
zadelmakerij van den bosch
zadelmakerij van den bosch

Doen wat anderen niet doen

De afgelopen maanden moet het bedrijf in Friesland het vooral hebben van (hobbymatige) paardrijders. ,,Je merkt dat mensen meer tijd hebben en graag naar buiten gaan. Paardrijden is typisch zoiets dat je meer gaat doen dan. En een beter of hersteld zadel of tuig hoort daarbij. Je zag in de eerste weken van de crisis dat veel afspraken werden afgezegd, maar vrij snel daarna kwam er weer wat vraag op gang. En de laatste tijd durven mensen ook weer langs te komen.’’

Dat de klanten Nijeholtpade weten te vinden, heeft alles te maken met de goede naam die Van den Bosch gedurende tientallen jaren opbouwde, ook vanwege de reizende herstelwerkplaats. ,,Als je nu moet beginnen, in deze lastige tijd, dan heb je het veel moeilijker. Wij hebben het geluk dat we al wat bekendheid genieten en doen wat anderen niet doen.’’

Naald en draad

Dat heeft alles te maken met de opleiding die Harrie van den Bosch genoot, in Brabant en Duitsland. Hij leerde op de ouderwetse manier tuigen te maken. Met naald en draad en schaar. Sterker nog: hij weet zelfs hoe je van vlas zelf draad kunt maken. Het is zwaar werk, waar nog altijd vraag naar is. Complete zadels maken ze in Nijeholtpade niet veel meer. Het gaat vaker om herstellen, verbeteren en opleuken.

Vader Harrie is de laatste jaren bezig zijn kunde, het ambacht, over te dragen op dochter Josephine en dier man Sander. ,,Daar hebben we een fatsoenlijke periode voor afgesproken hoor. Voorlopig vind ik het nog veel te leuk om mijn werk te doen. Ik heb net een paar nieuwe knieën, dus ik kan er nog wel even tegenaan.’’

Lees terug:

HMUH: Familie Van den Bosch houdt ambacht in de paardenwereld hoog
Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Geplaatst op: 4 augustus 2020

[GA TERUG]

Er is 1 reactie:

Mv

Monday 10 August 2020 om 22:25

Ga vooral mooi door zo. Mooi geschreven ook.

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.