'Ondernemers, blijf coronaregels volgen en voorkom een tweede golf'

‘Ondernemers, blijf coronaregels volgen en voorkom een tweede golf’

VNO-NCW en MKB Nederland roepen leden in een brief op om de coronaregels te blijven volgen. De ondernemersorganisaties hopen hiermee een tweede golf, en daarmee ook meer economische malaise, te voorkomen.

Voorzitters Hans de Boer (van VNO-NCW) en Jacco Vonhof (MKB-Nederland) uiten hun zorgen. Het coronavirus laait in delen van Nederland en Europa weer op en daarom vrezen zij een tweede golf, een nieuwe lockdown en de daarbij komende economische problemen voor ondernemers en werkgevers. Daarom doen De Boer en Vonhof in de brief de oproep aan aangesloten branches om de afgesproken sectorprotocollen na te leven. De twee voorzitters noemen daarnaast het belang om de coronaregels strikt na te leven. Dus: handen wassen, anderhalve meter afstand bewaren, beschermingsmiddelen dragen waar nodig en bij klachten thuiswerken of thuisblijven.

En het Noorden dan?

De brief en de boodschap zijn gericht aan heel Nederland, niet alleen aan de gebieden waar het coronavirus meer heerst. Dat beaamt Joyce Walstra, voorzitter van MKB-Noord: ,,We moeten ons realiseren dat het landelijke beleid ook voor het Noorden geldt. Het moment dat wij in lockdown gingen in maart, toen was het virus hier (in het Noorden) beperkt. Wintersporters die hiernaartoe terugkwamen werden, met dank aan het UMCG, onmiddellijk geïsoleerd.” Volgens Walstra hebben instanties in het Noorden samen met het UMCG op deze manier een snelle verspreiding in het Noorden weten te voorkomen.

We zijn nu vele versoepelingen verder en daardoor komen we sneller met elkaar in contact. En niet iedereen houdt zich daarbij aan de regels. Zo schreef Dagblad van het Noorden over volle kroegen in Groningen waar amper aan de anderhalve meter afstand werd gedacht. Walstra: ,,Elke plek waar veel mensen samenkomen, of dat nou op de camping, in de haven of in de kroeg is, daar is simpelweg een verhoogd risico op verspreiding. Daar moeten mensen extra alert zijn.”

Tweede golf voorkomen met tests

De ondernemersorganisaties benadrukken in de brief het belang van corona-tests. Innovatieve testmethoden, zoals het gebruik van apps, en het beter gebruiken van data zijn enkele manieren om een tweede golf te voorkomen, aldus VNO-NCW en MKB Nederland. Zo kunnen nieuwe gevallen sneller opgespoord worden. De organisaties roepen hun leden op om zoveel mogelijk gebruik te maken van de verruimde testcapaciteit. Iedereen met verkoudheidsklachten (die passen bij het virus) kan namelijk sinds 1 juni worden getest bij de GGD.

Opnemen voor ondernemers

VNO-NCW en MKB Nederland laten weten het te blijven opnemen voor ondernemers, ook wanneer de maatregelen weer worden aangescherpt. Maar het blijft noodzaak voor elke ondernemer om zijn of haar eigen verantwoordelijkheid te nemen. Walstra: ,,We moeten meer samenwerken dan ooit. En van samenwerkingen tussen gemeenten en ondernemers zijn genoeg mooie voorbeelden. Maar dit kan alleen als ondernemers, als consumenten en als overheden de verantwoordelijkheid nemen door aan de basisregels te voldoen.”

De brief is hier te lezen.

William Zijlstra (Journalist)

William Zijlstra (Journalist)

Geplaatst op: 28 juli 2020

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.