Bouwsector 2.0

Bouwsector 2.0

Online samenwerken is de grootste efficiëntieslag die de bouwsector nog kan maken, zegt Sander Jongsma. Zijn bedrijf bouw7 in Dokkum begon vijf jaar geleden met een app als alternatief voor de papieren werkbon. Het groeide uit tot een online platform dat alle processen in de bouw digitaliseert.

Samenwerken is de sleutel tot succes in de bouw. Stukadoors, metselaars, timmermannen, ontwerpers; ieder project komt tot stand met hulp van verschillende mensen en partijen. ,,De bouw is een sector die als sinds jaar en dag samenwerkt en dat gaat hartstikke goed, maar het gebeurt vooral offline”, vertelt Sander Jongsma, oprichter van softwarebedrijf bouw7 in Dokkum.

Zijn app om de papierstapels met gewerkte uren en materialen op de bouwplaats te digitaliseren was in 2015 revolutionair. Die kwam tot stand nadat Jongsma tijdens zijn studie bedrijfskunde in de bouw terechtkwam. hij ging aan de slag bij een bouwbedrijf en vond het interessant om daar ook vanuit een bedrijfskundig perspectief naar te kijken. ,,Ik zag al dat papier en dacht: dit moet anders kunnen.”

Toekomstbestendig

Apps voor de bouwplaats zijn inmiddels gemeengoed geworden. ,,Daarom zijn wij nu bezig met de volgende stap: het online samenwerken mogelijk maken voor iedereen binnen de sector. We willen af van alle losse pdf’s en telefoontjes en denken in de technologische mogelijkheden en kansen die er tegenwoordig zijn”, vertelt Jongsma. Bouw7 heeft volgens hem al de tools waarmee bedrijven de hele keten kunnen digitaliseren. ,,Inkoop, planning van personeel en capaciteit, maar ook financiële rapportages en KAM-registratie voor de wet kwaliteitsborging. De belofte die wij doen aan onze klanten is dat wij ze een nieuwe generatie bouwsoftware leveren om hun bedrijf toekomstbestendig te maken.”

Heel bouwend Nederland kan de software gebruiken, van de zzp’ers tot de ‘grote jongens’. Bouw7 tikte laatst de vijfhonderd klanten aan, dus is er nog een groot deel van de markt met duizenden bedrijven te overtuigen. Jongsma: ,,Oorspronkelijk was de ambitie om Europees marktleider te worden op het gebied van het digitaliseren en optimaliseren van de bouwmarkt. In 2019 heeft het softwarebedrijf Exact uit Delft ons overgenomen en hebben wij als doel gesteld als eerste kampioen te worden in de Benelux. Daar richten wij ons nu op, hoewel we ook internationaal bezig zijn. We hebben klanten in Duitsland, Spanje, Aruba en het Verenigd Koninkrijk.”

Lees ook:

Friese softwareleverancier Bouw7 overgenomen door Exact

Revolutie

Dat de kampioenspositie behaald gaat worden, is een kwestie van tijd; online samenwerken en technologieën zijn volgens Jongsma de volgende revoluties in de bouwsector. ,,Als je digitale fundament goed is, kan je veel dingen op een betere manier aanpakken. Neem bijvoorbeeld proactieve meldingen. Stel: een onderaannemer werkt al jaren voor je, maar hij komt de laatste tijd bij verschillende opdrachten te laat. Kan gebeuren, want iedereen heeft het druk. Ons platform ziet deze trend en je krijgt een melding: stuur hem een berichtje om te vragen of hij morgen op tijd is bij die en die klus.”

‘Data voor je laten werken’, noemt hij het. Andere voorbeelden daarvan zijn het gebruiken van drones om vastgoed te inspecteren en te digitaliseren (een technologie die bouw7 ontwikkelde samen met Aeroscan, een andere start-up in Dokkum) of het gebruikmaken van AI (kunstmatige intelligentie) om van tevoren risico’s in kaart te brengen en tijdverlies te voorkomen.

De winst zit ‘m in de kennis waardoor bedrijven hun processen efficiënter kunnen inrichten. Dat is de toegevoegde waarde van een samenwerkingsplatform voor de sector, meent Jongsma. Het vergt wel moeite om iedereen daarvan te overtuigen. ,,Voor de jongere generatie die nu in de sector begint, voelen dit soort oplossingen heel natuurlijk. Maar de gemiddelde directeur is een vijftigplusser, voor hen is een mobiele applicatie al heel wat.”

Papierstroom

Het ‘vierfasenmodel’ van bouw7 moet de sector helpen die stappen toch te zetten. In dat model maakt een bouwbedrijf vier fases van digitalisering door: losse systemen (papieren bonnetjes en verwerking in Excel), een (deels) digitaal systeem op het kantoor, papierloos werken (op kantoor en op de werkplaats), en data voor je laten werken. ,,We kijken waar mensen staan en wat nodig is om ze te brengen waar ze willen komen. Als iemand in fase 1 zit die papierloos wil werken over een paar jaar, dan zeggen wij: gas op de plank, want er moet in dat jaar veel gebeuren om die papierstroom weg te werken.”

Met hun bouwsoftware maakt het Friese bedrijf het doorlopen van deze fases gemakkelijker. Voor degenen die een stap verder willen gaan, de ‘bouwers 2.0’, ontwikkelen ze bouwtechnologie. ,,Over de jaren hebben we meer focus aangebracht. We hebben wat uitstapjes gemaakt, bijvoorbeeld richting hardware. Het idee was dat we bouwplaatsen helemaal slim zouden maken. Een programmeur is daar ingedoken, wat driekwart jaar heeft gekost.” ,,Dat lijkt misschien zonde, maar aan de andere kant ben je als jong bedrijf zoekende. We zijn inmiddels een scale-up en door de overname vorig jaar hebben we veel meer mogelijkheden gekregen. Het is dus wel een succesverhaal, dat je als underdog uit Noord-Nederland zo de markt kan veroveren.”

Foto: Pepijn van den Broeke

Coen Berkhout (Journalist)

Coen Berkhout (Journalist)

Geplaatst op: 22 juli 2020

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.