De Spiegel: Respect voor het vertrouwen van Ytsje

De Spiegel: Respect voor het vertrouwen van Ytsje

Elke ondernemer kent ze: van die momenten waarop je moeite hebt te ontdekken wat de juiste keuze is. Dan is het handig als je een groot voorbeeld hebt, iemand die je inspireert, aan wie je je even kunt spiegelen. Vandaag aflevering 11 van De Spiegel: Rinze-Jan van der Schuit (58), CEO en oprichter van Fibremax in Joure.

Eerst maar even: corona?

,,Om te beginnen gaat het met onze familie en onze mensen op de werkvloer goed. Dat is het belangrijkst. Daarnaast moet ik zeggen dat we er zakelijk niet veel last van hebben. Wij maken kabels voor grote kranen, mijnbouwmachines, schepen, windmolens en meer. Dat zijn projecten die al veel langer spelen dan de coronacrisis, en gewoon doorgaan.’’

Dat klinkt als een succesverhaal…

,,Dat ligt eraan hoe je succes definieert. Als je rijkdom in geld bedoelt, dan is het bepaald geen rechte lijn omhoog geweest. Het gaat nu heel goed hoor, maar twee jaar geleden nog hadden we een enorme dip. Toen waren er wereldwijd vlak achter elkaar enkele ernstige ongelukken met kraanmachines waarop onze kabels zaten. Wij konden er niets aan doen, maar de vraag droogde toch ineens op. Dat was flink interen geblazen.’’

Tijd om naar je grote voorbeeld te kijken?

,,Ha, ja. Nou, uiteindelijk moet je het vooral zelf doen. Een écht voorbeeld heb ik wat dat betreft niet. Wel iemand aan wie ik veel te danken heb, en dat is mijn vrouw Ytsje. In alle bedrijven die ik had voorda t ik met Fibremax begon, deed zij mijn boekhouding. Al sinds 1983. Ze heeft een enorm vertrouwen in me en ik in haar. Dat begon al met het zeilen.’’

Zeilen?

,,Ik ben ook nog catamaranzeiler geweest. Samen met Ytsje deed ik mee aan het WK. Ik besloot toen een heel andere kant op te varen dan de rest van het veld. Met succes. Ytsje vertrouwde me in die beslissing, net als in de beslissingen die ik altijd in het zakelijke leven neem. Dat is heel belangrijk voor me.’’

fibremax
Rinze van der Schuit met zijn vrouw. foto: Pepijn van den Broeke

Hoe ver ging dat?

,,Twintig jaar geleden had ik mijn bedrijven verkocht en dacht ik van het leven te gaan genieten. Maar ondanks huizen, boten en auto’s, vond ik het niks. Ik stortte me op Fibremax, maar het duurde heel lang voordat we de rest van de wereld konden overtuigen van de kwaliteit. Dat kostte me 10 miljoen euro, ik gooide mijn laatste centen erin, verkocht bijna alles wat we hadden. Op het laatst deelde ik een Peugeotje met mijn dochter en kon mijn vrouw niet meer pinnen. En toch bleef ze achter me staan. Dat vind ik heel knap.’’

Zo. Het succes kwam weer net op tijd?

,,Dat kon niet uitblijven. Met onze productiemethode en technologie maken we van kunststofgaren kabels die vaak sterker zijn dan die van staal. Maar dan wel veel lichter en flexibeler. De ommekeer kwam toen we Liebherr als klant kregen, de grootste kranenbouwer van de wereld. Die rust alle grote machines nu met Fibremax uit.’’

Misschien word jij wel iemand anders zijn of haar voorbeeld!

,,Ach, zou leuk zijn. Dan hoop ik dat dat is omdat we megagrote groene projecten mede mogelijk hebben gemaakt. Er worden nu platforms voor windmolens op zee gebouwd die zonder onze kabel niet realiseerbaar zouden zijn. Dat is wat ik wil nalaten, dat is waar ik nu nog de wereld voor rond reis.’’

Lees ook:

Fibremax maakt ijzersterke en lichtgewicht aramidekabels
Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Jean Paul-Taffijn (Journalist)

Geplaatst op: 16 juli 2020

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.