Fonds Nieuwe Doen, aflevering 4: SEDN in Delfzijl

Fonds Nieuwe Doen, aflevering 4: SEDN in Delfzijl

In deze serie interviewen we ondernemers wier project in de provincie Groningen mede-mogelijk werd gemaakt dankzij een lening van Fonds Nieuwe Doen. Deze keer: Everhard Telkamp van SEDN, een non-profit organisatie die medische behandelingen als röntgenfoto’s of echografieën aanbiedt voor de eerste lijn, bij de huisarts.

Wat is Fonds Nieuwe Doen? Lees het hier:

Fonds Nieuwe Doen: voor ondernemers met ambitieuze projecten

Telkamp zette Gezondheidscentrum Molenbergplein in Delfzijl op, waarvoor aanspraak werd gedaan op het zorgfonds van Fonds Nieuwe Doen (FND).

Wil je eens wat vertellen over je project?

,,Het voormalige Delfzicht Ziekenhuis in Delfzijl is overgegaan in het Ommelander Ziekenhuis Groningen in Scheemda. Daardoor werd de regio Delfzijl en Appingedam wat minder goed bedeeld wat betreft medisch specialistische zorg. Maar huisartsen en het OZG zelf vonden het toch wel belangrijk dat daar het één en ander bleef aan medisch specialistische zorg, zodat niet iedereen voor elk wissewasje naar Scheemda of Groningen hoeft. Toen werd het idee geopperd om een zorgcentrum op te zetten in het voormalig postkantoor van Delfzijl. Wij zijn toen benaderd als SEDN zijnde, of we dat voor elkaar konden krijgen.

,,En dat is gelukt: we zijn nu een jaar bezig, en de 1800 verhuurbare vierkante meters van het pand zijn gevuld. Met 12 disciplines waaronder twee huisartsenpraktijken, een apotheek en fysiotherapie. Het is het zorgcentrum van Delfzijl geworden.”

Waarom ben je met die project begonnen?

,,Het is een servicegericht initiatief. We hebben uitgerekend dat er jaarlijks tussen de dertig en veertig duizend ritjes tussen Delfzijl en Scheemda uitgespaard kunnen worden. Mensen die voor een controlebezoek anders naar Scheemda moesten, kunnen nu voor een aantal specialismen terecht in Delfzijl. En het gezondheidscentrum is ook bedoeld om een beetje traffic naar het centrum van Delfzijl te krijgen. Daarom wilde de gemeente graag dat het in het oude postkantoor zou komen. Zodat die duizend tot tweeduizend mensen die per dag in het gezondheidscentrum komen, misschien voor of na hun bezoek nog even de winkelstraat in lopen, of even ergens koffie gaan drinken.”

Waarom besloot je bij Fonds Nieuwe Doen aan te kloppen?

,,Landelijke banken als de Rabobank en ABN Amro kwamen niet zo gemakkelijk over de brug met financiering. Dus uiteindelijk kwamen we terecht bij Triodos Bank, die een hypotheek verstrekte. En via de provincie werden we geattendeerd op FND. Daarnaast kregen we subsidie van de gemeente en de provincie. FND kwam op ons pad omdat het doel van het Fonds ook is de leefbaarheid te financieren en stimuleren in dit gebied en er geen andere financiers waren die zich hier specifiek op richtten. Die potjes geld hebben we gecombineerd en zo konden we het realiseren. Maar FND hebben we echt nodig gehad om dit te doen slagen.“

Hoe verliep het aanvraagproces bij Fonds Nieuwe Doen?

,,Dat verliep heel prettig en soepel. Ze waren meteen enthousiast, dachten met ons mee en sprongen nog een keer bij toen we geld tekort kwamen. Onze aanvraag werd beoordeeld door hun beoordelingscommissie. Dat waren mensen uit het beroepsveld: er zat onder andere een ex-directeur van een ziekenhuis in. Die mensen begrepen de taal waarin we spraken en konden goed inschatten tegen welke mogelijkheden en onmogelijkheden we zouden oplopen. Er werd niet alleen boekhoudkundig gekeken, maar ook breder gekeken en ingeschat wat de kans van slagen was van zo’n initiatief.”

Welke tip geef je andere ondernemers die aanspraak willen doen op het Fonds Nieuwe Doen?

,,Wees eerlijk, leg de juiste cijfers op tafel en benoem de risico’s. Ik heb alleen maar positieve ervaringen met ze gehad, maar je moet natuurlijk wel een goed plan hebben, dat op reële aannames is gebaseerd. Je moet eerst een goed businessplan overleggen. Maar goed, dat is natuurlijk met alles zo.”

SEDN. Everhard Telkamp.
Everhard Telkamp van SEDN. Foto: Jan-Willem van Vliet.

De vorige editie van deze serie gemist? Lees hem hier:

Fonds Nieuwe Doen, aflevering 3: De Gaveborg in Oostwold
Wigger Brouwer (Journalist)

Wigger Brouwer (Journalist)

Geplaatst op: 6 juli 2020

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.