HIND: Corona treft Getech hard, maar toekomst gloort

HIND: Corona treft Getech hard, maar toekomst gloort

Hoe Ist Nou Dan:

Vanwege de coronacrisis is het dezer weken niet mogelijk om de rubriek Hoe Maakt U Het te organiseren. In plaats daarvan vragen we al eerder geportretteerde maak-ondernemers hoe ze omgaan met de crisis, wat corona voor impact heeft en hoe ze de nabije toekomst zien.

Maanden geleden al sloten de Europese autofabrieken de poort. Die coronamaatregel treft heel veel mensen en bedrijven. Zo ook Getech in Westerbork, dat voor een groot deel afhankelijk is van de auto-industrie. Het bedrijf bouwt zogeheten meetmallen. Dat zijn objecten die toetsen of leidingen voor in en onder auto’s exact de juiste afmetingen, krommingen en bevestigingspunten hebben. Zodat de productie van wagens ongehinderd doorgang krijgt.

,,We zitten op dit moment op 45 procent van onze normale omzet’’, vertelt directeur-eigenaar Jan Geerts. ,,Gelukkig is het ons gelukt vorige maand nog een grote opdracht binnen te slepen in Mexico. Anders was het omzetverlies nog veel groter geweest. Nee, dit wordt een verliesjaar. Maar goed, van de achttien jaar dat ik bezig ben, waren er zeventien heel goed. Dan kan dit een keer.’’

Tegenslagen

Op een gebrek aan optimisme kun je Geerts niet betrappen. Ondanks een serie tegenslagen de afgelopen tijd. De lancering van de nieuwe meetmal, voorzien van sensors, op een beurs in april kon niet doorgaan. ,,Daar had ik een grote stroom aan nieuwe orders van verwacht.’’ De heftigste tegenslag betreft Geerts’ gezondheid. Een PET-scan wacht binnenkort. ,,Dat is zeker niet fijn. Maar ik ben er niet het mens naar om dan maar thuis te gaan zitten of zo. Voor mij is hard doorwerken het beste.’’

En dat kan ook. Getech greep de corona-stilte aan om taken op te pakken die normaal gesproken blijven liggen. ,,Procesoptimalisatie bijvoorbeeld, het verbeteren van onze bibliotheek, dat soort dingen. Daar hadden we nu tijd voor, en het brengt ons echt verder. ‘’

Jan Geerts moet bezig zijn. En dat lukt heel aardig. Intussen werkt hij namelijk aan een nieuw onderkomen voor Getech. ,,Wordt drie keer zo groot, omdat het er vóór de coronacrisis bijzonder goed uitzag. Eén van de redenen om uit te breiden is die nieuwe meetmal met sensors. Dat apparaat gaat ervoor zorgen dat er nóg minder fouten worden gemaakt bij de aanlevering van leidingen voor auto’s. Het is een unieke meetmal, die niet anders dan succesvol kan worden.’’

Lees ook:

Drentse meetmallen zijn de standaard

3D-print

De nieuwbouw, die meteen na de zomer wordt opgeleverd, gaat meer huisvesten dan Getech alleen. Het wordt een demonstratiefabriek. Geerts vestigt er ook een proeftuin voor 3D-printtechniek. ,,Dat is de toekomst, lees je in alle rapporten. Dan wil ik daarbij zijn. Ik heb bedrijven aangesloten, zoals Philips in Drachten. De bv is opgericht, in september gaan we los. Hogeschool Stenden doet ook mee. Ons doel is om Noord-Nederland op de kaart te zetten als 3D-printregio. Wij gaan ons hier richten op het printen van RVS, koper en composiet. Dat is uiteraard ook gunstig voor de producten van Getech. Ik zie een win-winsituatie.’’

In de fabriek die bijna af is, voert Getech de automatisering ver door. ,,Binnenkort hebben we een tweede robot, zodat onderdelen de hele nacht door gefabriceerd kunnen worden. We vestigen er ook een geautomatiseerde tekenafdeling waar we vergaand mee gaan experimenteren. Voor de assemblage blijft nog veel mensenwerk hoor.’’

Door alle interne projecten én die ene grote opdracht die Geerts binnenhaalde, hoefde hij geen van zijn manschappen naar huis te sturen. ,,Op één medewerker met longklachten na. Daar wil ik gewoon geen risico mee nemen. Verder is iedereen gewoon aan het werk. Op anderhalve meter afstand van elkaar uiteraard. Koeriers blijven buiten en pauzes heb ik verdeeld.’’

Jan Geerts bouwde – figuurlijk – voor zichzelf een enorme springplank de afgelopen jaren. Nieuwbouw, nieuw product, nieuw bedrijf. Net toen hij op het punt stond de sprong te maken, arriveerde corona. En kanker. ,,Natuurlijk, dat geeft onzekerheid. Maar ik kijk gewoon naar de toekomst. Noem me een optimist, maar die ziet er volgens mij goed uit.’’

Foto’s: Pepijn van den Broeke

Geplaatst op: 30 juni 2020

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.

Uitgelicht