De plagen van Ventura Systems uit Bolsward

De plagen van Ventura Systems uit Bolsward

Directeuren Bas de Nooijer en Jan Barkmeijer van het Friese Ventura Systems bespreken de huidige mondiale handelssituatie. Het bedrijf uit Bolsward maakt en exporteert deursystemen voor stadsbussen over de hele wereld. Overspoelt door verschillende economische en politieke problemen, blijven de heren toch optimistisch: ,,Soms hebben we ook geluk.”

Met zo’n 180 werknemers worden onderdelen voor de deursystemen uit de hele wereld naar Bolsward gehaald, geassembleerd en vervolgens geëxporteerd. Wekelijks gaat het om zo’n 1000 deurbladen en 500 aandrijvingen. Maar momenteel komt Ventura Systems niet aan die aantallen.

Een gelukje

Toen corona net toesloeg in Italië, knepen De Nooijer en Barkmeijer ‘m even flink. In de Italiaanse stad Bergamo – nota bene een van de corona brandhaarden – staat de fabriek waar Ventura haar pneumatiek vandaan haalt. Maar, toevallig maakte die fabriek ook luchtdruksystemen voor beademingsapparatuur. En daarom mocht die fabriek doordraaien. Veel andere Italiaanse fabrieken bleven noodgedwongen dicht.

Toch kent Ventura ook zo zijn plagen. Door handel te voeren over de hele wereld, krijg je ook te maken met alle problemen die overal spelen.

Brexit, rellen en anderhalve meter afstand

De Nooijer en Barkmeijer noemen zo’n zeven plagen die het bedrijf bezighouden. Brexit bijvoorbeeld. De Britse bussenmarkt is een belangrijke voor Ventura Systems. Niet alleen vanwege de afzet, maar ook vanwege de handelsrelaties die de Britten hebben met voormalige koloniën. De directeuren van het bedrijf uit Bolsward weten pas echt aan het eind van dit jaar hoeveel impact de Brexit op hun bedrijf heeft.

Nog een voorbeeld van een plaag? De corona-uitbraak an sich. Of rellen in Zuid-Amerika. De Nooijer en Barkmeijer hadden net een partner in het continent geregeld en wilde toetreden. Maar rellen in Chili en Brazilië gooiden roet in het eten. Nu stellen de heren, ook in afwachting van de ontwikkeling van coronabesmettingen, het uitzetten van een nieuwe tak even uit.

Oplossingen

Maar voor elke plaag heeft Ventura Systems ook weer een oplossing. Denk aan handelsoorlogen gevoerd door Amerika. President Donald Trump wilde dat de Amerikaanse industrie beschermd werd. En daarom begon het land minder buitenlandse producten te kopen. De oplossing voor Ventura? Een fabriek in Amerika bouwen.

Naast de bovengenoemde perikelen, dealt Ventura natuurlijk ook met de anderhalve meter afstand in het Openbaar Vervoer. Het bedrijf ging daarom onder meer antibacteriële folie op glas, antibacteriële coating voor interieur en een deur die zonder aanraken te openen is maken.

Het hele verhaal verscheen eerder bij Leeuwarder Courant en is hier te lezen.

Geplaatst op: 29 juni 2020

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.