Fonds Nieuwe Doen, aflevering 3: De Gaveborg in Oostwold

Fonds Nieuwe Doen, aflevering 3: De Gaveborg in Oostwold

In deze serie interviewen we ondernemers wier project in de provincie Groningen mede-mogelijk werd gemaakt dankzij een lening van Fonds Nieuwe Doen. Deze keer: Frans Traa en Evert van Vliet, initiatiefnemers voor een dorpssupermarkt in multifunctioneel centrum De Gaveborg in Oostwold.

Wat is het Fonds Nieuwe Doen? Lees het hier:

Fonds Nieuwe Doen, voor ondernemers met ambitieuze projecten

De supermarkt bestond al, maar de lening was bedoeld voor een verbouwing van de kleine coöperatieve supermarkt in verband met de wisseling van de winkelformule. Daarvoor deden ze aanspraak op het leefbaarheidsfonds van Fonds Nieuwe Doen (FND).

Wil je eens wat vertellen over jullie project?

,,Het is een coöperatieve dorpssupermarkt,” zegt Evert van Vliet. ,,Het is een initiatief vanuit de bevolking. Toen we bezig waren met de voorbereiding van multifunctioneel centrum De Gaveborg hielden we een enquête over wat er in moest komen aan voorzieningen. Veel mensen hadden behoefte aan een supermarkt. Maar met 680 inwoners in Oostwold en misschien 1500 als je de omliggende dorpen meerekent, is een normale supermarkt niet rendabel. Daarom hebben we gekozen voor een coöperatief model: alleen de bedrijfsleider is een betaalde functie, de rest bestaat uit meer dan twintig vrijwilligers.”

Waarom zijn jullie met dit project begonnen?

,,Elk dorp en elke leefgemeenschap lijdt onder vergrijzing,” legt Evert van Vliet uit. ,,Oostwold ook. Maar mensen willen ontzettend graag in het dorp blijven wonen. En dat kan alleen als er basisvoorzieningen zijn die je in stand kunt houden. Voor oudere mensen is een supermarkt een belangrijke basisvoorziening. En daar komt nog bij dat onze winkel ook op andere manieren een maatschappelijke functie heeft. We hebben een wat oudere vrouw die achter de kassa staat. Zij zegt: ik leer hier mensen kennen en ze leren mij kennen. Ik had nooit gedacht dat ik dat op mijn leeftijd nog voor elkaar zou krijgen.”

Waarom besloten jullie bij Fonds Nieuwe Doen aan te kloppen?

,,Eerst werkten we met een Sparformule, tot twee jaar geleden,” aldus Frans Traa. ,,Toen stopte Spar met die regeling. Daarna kwamen we bij Van Tol Retail terecht, in de Dagwinkelformule. Maar dat betekende wel dat de winkel grondig verbouwd moest worden: vooral de looks moesten van binnen en van buiten veranderen. Dat kost ongeveer 65.000 euro. Dat trok de coöperatieve dorpssupermarkt niet, dus toen hebben we een lening gekregen van FND om het ombouwen te financieren. De Stichting Dorpshuis Oostwold heeft garant gestaan voor die lening, want het is niet zo dat deze winkel een track record had van jaarlijks positieve cijfers.”

Hoe verliep het aanvraagproces bij Fonds Nieuwe Doen?

,,Ik ben persoonlijk betrokken geweest bij de opzet van wat nu FND is,” zegt Frans Traa. ,,Dus ik had al contacten met Geerten Eijkelenboom van FND. Dus op het moment dat je denkt: shit, we moeten een halve ton hebben, dan is het fijn dat je die contacten hebt. Maar Geerten zei wel: prima dat we goed met elkaar op kunnen schieten, maar we gaan niet zomaar geld uitdelen. De Stichting Dorpshuis Oostwold heeft zelfs haar statuten moeten veranderen om garant te kunnen staan voor de lening. Dat kon eerst nog niet. En je moet je jaarrekeningen opsturen en dergelijke.”

Welke tip geven jullie andere ondernemers die aanspraak willen maken op het Fonds Nieuwe Doen?

,,Heel belangrijk: het gaat niet alleen om het geld,” vindt Evert van Vliet. ,,Het is belangrijk dat mensen als Geerten meedenken in de voorfase. Dat je een plan kunt voorleggen en zegt: schiet er maar op, wat kunnen we verbeteren? Daar wordt het project alleen maar beter van.”

,,Focus op wat je met het project wil bereiken,” geeft Frans Traa als tip. ,,En als dat aansluit op wat FND ook wil, dan vind je die aansluiting makkelijker en wordt het aanvraagproces ook makkelijker. Dan hoef je het alleen nog netjes samen contractueel op papier te zetten.”

Gaveborg. Frans Traa en Evert van Vliet.
Frans Traa (links) en Evert van Vliet in de dorpssupermarkt in Oostwold. Foto: Jan Willem van Vliet.

De vorige editie van deze serie gemist? Klik dan hier:

Fonds Nieuwe Doen, aflevering 2: Dacom in Haren
Wigger Brouwer (Journalist)

Wigger Brouwer (Journalist)

Geplaatst op: 29 juni 2020

[GA TERUG]

Geef uw reactie:

Je e-mailadres wordt niet bij je reactie gepubliceerd. We verwerken je reactie alleen om je eenmalig op de hoogte brengen van plaatsing of afwijzing van je reactie. Je naam wordt alleen geplaatst bij de reactie. Deze wordt verder niet verwerkt.