In deze serie interviewen we ondernemers wier project in de provincie Groningen mede-mogelijk werd gemaakt dankzij een lening van Fonds Nieuwe Doen. Deze keer: Janneke Hadders van Dacom.
Wat is het Fonds Nieuwe Doen? Lees het hier:
Fonds Nieuwe Doen: voor ondernemers met ambitieuze projecten
Hadders’ bedrijf Dacom maakt software voor akkerbouwers over de hele wereld. Het project is een ecologisch bedrijfspand in Haren, waarvoor ze aanspraak deed op het energiefonds van Fonds Nieuwe Doen (FND).
,,We zochten naar een nieuwe locatie voor ons bedrijf. Het moest goed bereikbaar zijn vanuit zowel Emmen als Groningen, want daar wonen de meeste medewerkers. Zo kwamen we in Haren terecht, in het Nesciopark. Het nieuwe pand moest de look and feel van een boerderij of schuur krijgen. Zo zijn we terecht gekomen bij het bouwbedrijf Robuust Eiken uit Veenhuizen dat een concept bedrijfspand in de vorm van een ecologische Dutch Barn had ontwikkeld. Dutch Barns zijn van die schuren die je vroeger in Amerika en Canada had, met een hoekdak. Mijn vader, die ons bedrijf dertig jaar geleden begonnen is, heeft in Canada gewoond en bij boerenbedrijven gewerkt met zulke schuren.”
,,Het kantoorconcept in Haren wordt ecologisch gebouwd, en zo CO2-neutraal mogelijk. Er is nog niet begonnen met bouwen en de precieze plannen zijn nog niet helemaal bekend. Maar er zal gebouwd worden met duurzaam materiaal, dus veel hout en hergebruikte materialen. En er komen zonnecellen en een duurzame vorm van verwarming.”
,,Het past bij ons bedrijf om zo energieneutraal mogelijk te bouwen. En ik vind dat het tegenwoordig de manier is waarop je behoort te bouwen. Het is normaal dat je daarmee bezig bent, dat je circulair bouwt met hergebruikte materialen en zo energieneutraal mogelijk. Als het echt te duur wordt dan is het niet haalbaar, maar als het kan, dan moet je het gewoon doen.”
,,We hebben eerst bij de banken aangeklopt. Die wilden wel, maar alleen tot op zekere hoogte: ze wilden niet het hele pand financieren. Daarom gingen we verder zoeken en kwamen we bij FND terecht. Zulke fondsen zijn nodig om dit soort bouw te financieren. Dus uiteindelijk kregen we het voor elkaar met geld van de bank, van FND en met eigen geld.”
,,Dat ging hartstikke soepel. Ze snapten meteen wat onze bedoeling was. Ze stelden de normale vragen die je zou verwachten tijdens het eerste gesprek: over wat we van plan zijn en hoe we dat wilden gaan doen. Vanaf het eerste gesprek duurde het een paar maanden tot de daadwerkelijk lening. In dat proces zaten we met twee financierders: de bank en FND, waarmee we steeds weer moesten afstemmen. De bank zei bijvoorbeeld: we financieren onder voorbehoud, tot FND erbij komt. Maar uiteindelijk, als je alle stukken hebt, duurt het ongeveer zes weken tot je de lening krijgt.”
,,Banken financieren niet 100%. Daarom is het een uitermate geschikte oplossing voor dit soort projecten. De voorwaarden die ze hebben zijn heel schappelijk en zijn in de lijn van wat een bank aan voorwaarden stelt. Wij hebben zelf veel eigen geld bij gelegd, maar als je dat niet kan of wil, dan is FND de manier om het toch voor elkaar te krijgen.”
De vorige editie van deze serie gemist? Lees deel 1 hier:
Fonds Nieuwe Doen, aflevering 1: KAW in Groningen